OPET NAJBOLJI

DINAMOVA BILANCA PRIJELAZNOG ROKA Doveli najveće talente, a sa Šimunovićem dobili jackpot

Schifo donosi iskustvo, Rog je neslućeni potencijal, a Barišić ide u Lokomotivu
 CROPIX

Glasine su nudile senzaciju u posljednjim satima prijelaznog roka. “Oni koji sve znaju” locirali su Zorana Mamića u Njemačkoj gdje je Dinamov trener vabio dvije velike zvijerke.

Na svu sreću, nitko nije zagrizao za dudu varalicu. Čisto za informaciju, imena koja su se pojavila u eteru bila su Brazilac Naldo, stoper iz Wolfsburga koji je sedam godina igrao za Werder, i Gonzalo Jaro, Čileanac koji je poznatiji po svom “ličkom rukovanju” s Cavanijem na Copa Americi, nego po nogometnom umijeću koje prezentira u Mainzu.

Obje su glasine pale u vodu oko ponoći kada je istekao rok za transfere. Je li Zoran Mamić doista pokušavao privesti dvojac u Dinamo ili je to bio plod nečije mašte, saznat će se vrlo skoro, ali i bez Južnoamerikanaca “modri” su napravili sasvim dobar posao.

Gužva na vratima

Uzeli su dvojicu ponajvećih talenata u Hrvatskoj ( Rog, Livaković), iskusnog reprezentativca ( Schildenfeld), alternativu Ćoriću i Rogu ( Šovšić) te lijevog beka od kojeg očekuju puno u sezonama koje dolaze ( Barišić).

- Rog je najveće pojačanje. Moderan igrač koji ima još puno prostora za napredak. Konkretan je i sviđaju mi se njegov nogometni bezobrazluk i drskost. Cijena je velika za naše prilike, ali siguran sam da će se na Rogu zaraditi u budućnosti - komentirao je Tomislav Ivković.

Slično misli i o mogućnostima Dominika Livakovića kojega je Mamić kupio od Zagreba pa ga ostavio na posudbi do kraja sezone.

- Talentiran je beskrajno, ali treba mu neko vrijeme da stasa u vratara kalibra za Dinamo. Velika prednost je iskustvo. Iako je mlad, on već ima dvije sezone u 1. ligi te jednu u onoj drugoj. Trenutačno nije kapacitet za Dinamo, ali je na pravom putu. Možda bi poslije Zagreba trebao otići još jednu godinu na posudbu u neki klub koji je bliže Dinamovu rangu da osjeti pritisak. Nije isto igrati u klubu koji se cijelo vrijeme brani i u onome gdje imaš tri intervencije po utakmici, u kojem igraš trećeg braniča, pratiš i imaš osjećaj za igru - dijagnoza je bivšeg reprezentativca i trenera Lokomotive.

Na spomen Šovšića Ivković je uložio “jocker zovi”. Imali su određenih nesuglasica na Kajzerici pa stručnjak nije htio ulaziti u procjene isplativosti tog transfera. No, zato je dolazak Schildenfelda u Maksimir ocijenio kao jako dobar.

Obrana nije na 100%

- Kada smo pričali prije transfera, rekao sam da bih ga odmah uzeo u Dinamo. Nije toliko star, a ima veliko iskustvo. Žao mi je što se odmah ozlijedio, ali čujem da bi se trebao priključiti treninzima odmah nakon pauze, i to me veseli. Kroz HNL će se Schifo adaptrati, a kada je spreman, može pomoći u zadnjoj liniji koja još uvijek nije dosegnula svoj maksimum. Prema mojem mišljenju, to još uvijek nije to i Schifo će u ovoj konstelaciji snaga biti pojačanje - tumači naš sugovornik koji je upoznat i s mogućnostima Borne Barišića. Odlazak na posudbu u Lokomotivu nije ga iznenadio.

- Pivarića gledam, a Musu sam trenirao i oni su u ovom trenutku kvalitetniji od Barišića.

U rubrici “odlasci” sve bitno se dogodilo u finišu prijelaznog roka kada je Celtic izdvojio rekordan iznos za Jozu Šimunovića koji bi mogao biti najveći transfer u povijesti Dinama u kontekstu činjenice da bi “modri” za njega mogli dobiti više od deset milijuna eura. Podsjetimo, riječ je ipak o stoperu i igraču koji još nije standardan ni u U-21 reprezentaciji, a kamoli u onoj Kovačevoj...

Za usporedbu, novac koji je Dinamo dobio za Šimunovića, prosječnog stopera koji ima određeni potencijal, veći je od rekordnog transfera Hajduka ( Kalinić). Ako je Balić, kao najveći dragulj Hajduka, u izlogu za 3,5 milijuna eura, a Dinamo prodaje stopere za puno veće iznose ( Jedvaj i Vida po pet, Lovren i Šimunović deset milijuna...), jasno je da dva velika rivala dijele svjetlosne godine

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 03:44