BITKA ZA RUSANOVU

Davor Šuker kroz HNS-ovu diplomaciju do predsjedničke fotelje

Šuker je najveće ime u povijesti hrvatskog nogometa i bilo bi sjajno kada bi se na bilo koji način uključio u rad HNS-a ili reprezentacije, kaže Slaven Bilić uz dodatak da Savez ima izvrsnog predsjednika
 Damir Krajač / Cropix

ZAGREB - Davor Šuker u tišini je krenuo u maratonsku izbornu kampanju za novog predsjednika HNS-a - izborna skupština predviđena za 15. prosinca - i taj posao namjerava odraditi bez sučeljavanja i medijskog mačevanja. U kratkom telefonskom razgovoru Šuker nam je otkrio da sljedeći tjedan kani nastupiti u javnosti i detaljnije objasniti što smjera u bliskoj budućnosti, ali odmah poručuje - ne očekujte ni krv ni meso. Legendarni centarfor nacionalne momčadi, danas 42-godišnjak, ne želi do fotelje gazeći preko leševa. Zlobnici će primijetiti - predugo se zadržao u inozemstvu.

Šukerov izborni stožer smješten je u Osijeku, u laboratoriju utjecajnog slavonskog lobija osmišljena je ideja da se zlatnu kopačku SP-a u Francuskoj kroz 2010. godinu postupno uvodi u Rusanovu kako bi ga javnost do prosinca prepoznala kao legitimnog nasljednika Vlatka Markovića (73). Da bi uopće došao u priliku istaknuti kandidaturu, Šuker prvo na redovitoj skupštini u veljači mora postati zastupnik u našem “nogometnom saboru”.

Sitnica za koju će se pobrinuti Ante Vučemilović, neslužbeni šef Šukerove izborne kampanje i gazda županijske nogometne organizacije. Paralelno s tim Šuker bi trebao preuzeti HNS-ov Međunarodni odjel i započeti s diplomatskim naukovanjem.

Prepreka na Šukerovu putu do predsjedničke fotelje nema previše. Igor Štimac je bacio ručnik u ring svjestan da svrgavanje Markovića zahtijeva previše terenskog rada (čitaj: obrađivanja glasačke mašinerije u vidu lokalnih nogometnih moćnika). Zvonimir Boban nevoljko napušta svoj meditativno-kontemplativni rezervat i njegov se nogometni angažman iscrpljuje komentatorskim poslom na Sky televiziji.

U prijevodu, Šukera mogu zaustaviti samo Vlatko Marković, ako mu unutarnji glas sugerira da za opće dobro odradi i četvrti mandat na čelu HNS-a, te Zdravko Mamić kao najmoćniji čovjek hr-nogometa koji je povremeno znao u izjavama okrznuti Šukera.

Predsjednička utrka tako se na kraju svodi na raspletanje čvora osobnih odnosa što u sjeni ostavlja programe kandidata. Godine Markovićeve vladavine obilježila je naglašena skrb za nacionalne momčadi, ali i zanemarivanje klupskih natjecanja i žmirenje pred incidentima i neregularnostima. Sada očekujemo Šukerovu agendu. Dolazi li kao reformator ili bi pristao i na ulogu čuvara Markovićeva i Mamićeva pečata?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 02:36