RIJEČ KAPETANA

DARIJO SRNA 'Imao sam ponude Chelseaja i Bayerna, ali ne mogu iz Donjecka...'

Mene je Mihajlović oduševio iako nije odveo Srbiju u Brazil - rekao je kapetan Hrvatske
 AFP

Kapetan Šahtjora i hrvatske nogometne reprezentacije Darijo Srna dao je tijekom priprema svoga kluba u Antalyji veliki intervju srpskim Novostima u kojem je odgovarao na pitanja o proteklim kvalifikacijama, te SP-u u Brazilu i svojoj karijeri.

- Moje je mišljenje da bi Srbija s Mihajlovićem otišla na Euro 2016. u Francusku i ne znam gdje bi joj tamo bila granica s igračima koje ima - kazao je Darijo i dodao:

- Mene je Mihajlović oduševio iako nije odveo Srbiju u Brazil. Njegov problem je bio samo što je nogometno razmišljao kao Talijan, što je u biti OK. On je bio u velikim europskim klubovima, a tamo je drukčija nogometna kultura nego na Balkanu.

Mi smo specifični ljudi, teško prihvaćamo drugačija mišljenja. Uspostavio je red, rad i disciplinu, a to je na ovim prostorima uspjeh. Na ‘Marakani’, gdje smo imali sreće, vidio sam njegovu specifičnu Srbiju koja ima i glavu i rep.

Zašto se onda Hrvatska plasirala na Mundijal, a Srbija ne?

- Srbija nije uspjela jer nije imala sportske sreće. U 33. minuti protiv Belgije u Beogradu trebala je voditi 2-0, s ta tri boda bila bi ‘al pari’ s Hrvatskom. Bili ste bolji od Škotske u Glasgowu, a niste morali izgubiti u Makedoniji.

Zašto je Hrvatska ispred Srbije?

- Zato jer smo konstantni, stabilni smo bez obzira tko je izbornik. Uvijek smo u prvih 10-15 na Fifinoj rang-listi, preskočili smo samo jedno veliko natjecanje u posljednjih 12 godina, a svaki izbornik daje nešto pozitivno. Za zemlju od četiri milijuna stanovnika to je nevjerojatan uspjeh. Bez obzira što smo izvukli Island u baražu, u Zagrebu smo pokazali pravo lice, imali smo igrača manje, a pobijedili sigurno. Svi se čude kako igramo tako srčano za reprezentaciju. Kod nas nije bilo skandala, da se netko posvađa s izbornikom, napusti momčad. Za nas je Hrvatska svetinja, institucija koju treba poštovati, a ako se netko ne ponaša u skladu sa zahtjevima, nije mu mjesto u reprezentaciji.

Otvarate Svjetsko prvenstvo s Brazilom?

- Tu utakmicu treba guštati, svaki rezultat je uspjeh. U dvije preostale treba ići na sve ili ništa, Kamerun i Meksiko nisu bolji od nas. Hrvatska nikad protiv najvećih nije podbacila. Brazil je favorit za naslov, ali mi ne bježimo da smo bar u istoj ravnini s ostalima u borbi za drugo mjesto.

Zašto ste odbili ponude Chelseaja i Bayerna?

- Imao sam dvije konkretne ponude, ali sam slušao svoje srce i ostao u klubu s kojim sam rastao 11 godina. Imao bih tamo više novca, ali moje srce je presudilo. Razgovarao sam sa suprugom, rodbinom, petoro je pametnije nego jedan, a odluka je bila na meni. Moje zdravlje i zdravlje moje obitelji je na prvom mjestu, a živiš li u Donjecku ili Londonu manje je važno. Čovjek kad je bolestan ima samo jednu želju - da ozdravi, a kad je zdrav ima ih 100. Zato, polako - poručio je Srna.jl

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 23:25