'HRVATSKI NIJEMAC'

Čovjek koji poznaje Bayern: 'Stvar je jasna, to što je ostvario Pep je neuspjeh!'

 Boris Kovacev / CROPIX

Josep Guardiola nije uspio. Nije se s Bayernom popeo na krov Europe, tri godine su prohujale bez toga završnog, pobjedničkog čina kojemu su se u Münchenu svi nadali. Bavarskom ponosu jedino je mjerilo sportskog uspjeha osvajanje Lige prvaka, sve ostalo je samo obično preslagivanje domaćih pehara u prebogatoj trofejnoj sobi. Guardiola odlazi prepun milijuna jer mu je godišnja gaža iznosila 20 milijuna eura, usput je doveo nove igrače, s obzirom na to da nije osvojio europski naslov previše je koštao Bayern.

Jučer smo na tu temu razgovarali s Ivicom Olićem, specijalnim komentatorom Sportskih novosti s Europskog prvenstva u Francuskoj, bivšim igračem Bayerna i Vatrenih. On itekako dobro poznaje Bavarce, bio je dio njihova sustava, dva puta je s njima igrao finale Lige prvaka, ali nije uspio uhvatiti taj trofej.

- Guardiola je tri godine ispadao u polufinalu Lige prvaka. Nema se tu ništa posebno komentirati, stvar je jasna. To je za Bayern apsolutni neuspjeh! Možda će sad u Bayernu govoriti da je osvajao domaće trofeje, ali s obzirom na roster koji je Guardiola imao, na takvu koncentraciju igračke kvalitete, činjenicu da odskaču od ostalih u Bundesligi, to je normalno, uzima se zdravo za gotovo. Kad se još nadoda da ni na domaćem planu nije bilo idealno, prošle sezone je Kup uzeo Wolfsburg, onda je jasno da Guardiola iz Bayerna odlazi kao gubitnik! - kaže Olić.

Nije napravio posao

Priča nam Olić da Guardiolu i mediji u Njemačkoj tretiraju kao gubitnika jer, s obzirom na status koji je uživao prije dolaska, svoj posao nije napravio, a Bayernu je uvijek primaran bio isključivo vrhunski rezultat.

- Naravno da kad s Bayernom ne uzimaš najviše, onda si luzer. Međutim, moram naglasiti da je Bayern protiv Atletica na Allianz Areni odigrao jako dobru utakmicu, za razliku od one prve utakmice na Vicente Calderonu kad nije odigrao baš ništa. Guardiolina momčad je u utorak izgledala moćno, imala je stvari pod svojom kontrolom. Barem je tako izgledalo... Ipak, Atletico je točno znao što želi, što hoće. Simeone i njegovi bili su u stanju čekati dokle god treba jednu priliku, prekid, kontranapad. To su i dočekali. S vremenom su postajali opasniji, znali su da će prije ili kasnije uslijediti neki detalj koji će biti presudan. Konačno, imali su i jedanaesterac. Da, igraju destruktivni nogomet, ali treba imati snage i znati se obraniti protiv Bayerna koji je nakon dugo vremena odigrao visoko kvalitetnu utakmicu.

Podcrtava da Bayern u Bundesligi nije izgledao goropadno, da je odigrao 1:1 s Borussijom iz Mönchengladbacha, da se mučio u Berlinu.

Nije mu bilo lako

- Guardiola je cijelo vrijeme inzistirao na svojoj filozofiji igre, na svom načinu koji u konačnici nije donio europski naslov. Moram kazati kako, bez obzira na činjenicu da je u svlačionici imao strašan roster, nije mu bilo lako, jer je došao nakon Juppa Heynckesa koji je te godine osvojio sve. Zato je bio u teškoj situaciji, mogao je zapravo samo ponoviti Heynckesov uspjeh, a da bi bio bolji, morao je to napraviti s posebnim stilom, atraktivnijom igrom. Nije uspio, Guardiolu ni po čemu neće pamtiti u Bayernu.

Igrao je Olić u Bayernu Louisa van Gaala, kao i u onom Juppa Heynckesa. Jesu li te momčadi bile bolje od ove Guardioline, jesu li bile izjednačene ili ipak slabije?

- Nema tu nedoumica. Guardiolin Bayern bio je najbolji, a napravio je najmanje... U vrijeme Louisa van Gaala i Juppa Heynckesa mi nismo imali takve igrače u kompletnom rosteru kakve ima Guardiola, pa Götze mu sjedi na klupi... Sjećam se da smo mi na početku imali mladog Alabu na klupi, Contenta, kad se netko ozlijedio, nastali su problemi. Sjećam se kad nam na finalu u Madridu nije mogao igrati Ribery, tada je to bio strašan hendikep. Danas ako nema Riberyja tu je Costa, Coman... Kod Guardiole je Bayern na svakoj poziciji vrhunski dupliran, to je sigurno najjači Bayern koji je ove sezone trebao otići do kraja u Ligi prvaka. Ali zabrljali su u onoj prvoj utakmici u Madridu, izgubili su u šahovskoj partiji u ključnom trenutku, Simeone je vukao bolje poteze od Guardiole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:41