PIŠE T. ŽIDAK

Ćiro će kruh plaćati i u devetoj valuti! Makedonci spremaju denere

Bosnia's coach Miroslav Blazevic gestures during their World Cup 2010 playoff qualifying soccer match against Portugal at the Estadio da Luz stadium in Lisbon, November 14, 2009. REUTERS/Jose Manuel Ribeiro (PORTUGAL SPORT SOCCER)
 Reuters

Iako se još nije službeno oslobodio obveza prema kineskom nogometnom savezu i 12. ovog mjeseca pokušat će u Pekingu “očistiti” svoj odnos s Kinezima, 76-godišnji Ćiro Blažević već figurira kao kandidat za izbornika makedonske nacionalne momčadi. Ako u petak bude odabran na sjednici Predsjedništva makedonskog nogometnog saveza, bit će to šesta država u kojoj će Ćiro biti izbornik. Tako će dostići srpskog trenera Boru Milutinovića, svjetskog rekordera, koji je s pet država bio na pet svjetskih prvenstava. Ćiro je u tome uspio samo s Hrvatskom, ali je na tom jedinom svojem finalnom turniru ostvario bolji rezultat od većine svjetskih trenera.

Nakon otkaza Mirsadu Jonuzu, koji je ostvario mizerni rezultat (Makedonija je predzadnja u skupini B, iza Republike Irske, Rusije, Slovačke i Armenije), pogubivši sve važnije kvalifikacijske utakmice za Euro 2012., makedonski nogometni savez pokušao je angažirati domaćeg stručnjaka. Međutim, Đoko Hadžijevski dobio je angažman u Saudijskoj Arabiji, a drugi kandidat Čedo Janevski radije će prihvatiti trenersku klupu u grčkoj Cavali nego vruću poziciju i nepobjedivu nogometnu oporbu u Skoplju. Tako su na listi kandidata ostala samo trojica stranaca - Miroslav Blažević, slavni njemački nogometaš Klaus Augenthaler i “mali veliki Francuz” Alain Giresse. Ako se podvuče crta pod rezultate, iskustvo i reputaciju, dvojbe u Skoplju ne bi trebalo biti, Ćiro je apsolutni favorit. Jedine reference Augenthalera i Giressea su impozantne igračke karijere i mladost.

- Ako će prihvatiti poziv, Ćiro Blažević mora znati da dolazi u vrlo tešku sredinu - rekao nam je jučer u telefonskom razgovoru Đoko Hadžijevski. - Makedonija je izgubila i teoretske izglede za plasman na Europsko prvenstvo, novi izbornik će morati obnoviti reprezentaciju i pripremiti je za kvalifikacije za svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu. Makedonija ima vrlo dobrih igrača i za Blaževića bi to bio izazov i veliki motiv...

Ćiro nikad nije izgubio motive, posebno kada su u pitanju prostori bivše Jugoslavije. S Hrvatskom je ostvario najbolji i vjerojatno neponovljivi rezultat u povijesti, u Bosni je došao na prag svjetskog prvenstva i pao u sudaru s Portugalom, a u Makedoniji bi dočekao “treću mladost”. Prva je bila u Zagrebu, druga u Sarajevu, treća ga čeka u Skoplju. Odisej jugoslavenskog nogometa, koji je kruh plaćao u osam valuta, u petak bi mogao potpisati ugovor i za - denare! A Ćiro je poput slikara Salvadora Dalija - nema te valute koju nije u stanju primiti!

Makedonci vjerojatno znaju da uz Ćiru ide i - politika. Iako se mnogima to neće svidjeti, međutim, Ćiro Blažević je 1982. godine bio autor hrvatskog nogometnog proljeća, 1998. godine momčad se sastavljala u Tuđmanovim dvorima i bila je jedna od najboljih na svijetu, u Bosni je podigao narod na noge i reprezentacija je napokon imala nacionalni predznak. Makedoniji je političko i nogometno ujedinjenje i te kako potrebno i Ćiro je idealni magnet. Albancima se približio još 1985. godine u Prištini, Makedonci su mu skloni...

Nisam vjerovao da će se Ćiro odlučiti za još jednu pečalbu. Vjerovao sam da će se u jeseni života povući u život bez stresa i medijske gnjavaže. Onda sam se sjetio kako se jednom na obali Ženevskog jezera izvikao na familiju kazavši: “Želim umrijeti na trenerskoj klupi, a ne u staračkom domu!” Taj njegov nemirni duh će ga vjerojatno odvesti u Makedoniju, koja je pod ravnanjem Srečka Kataneca ostvarila nekoliko velikih rezultata, između ostalog i 0-0 s Engleskom na Old Traffordu. Ćirinim dolaskom sav makedonski nogometni svijet, uključujući i opoziciju ( Pančev, Ringov), stao bi pod istu zastavu...

Ćiro Blažević će vjerojatno još jednom pokušati i zbog Zlatka Kranjčara. Želi svojem egu dokazati da i on može učiniti ono što je Kranjčar ostvario u Crnoj Gori! I dok Kranjčar u Podgorici stoji mirno uz “svijetlu majsku goru”, ne čudite se ako idućeg tjedna čujete od Ćire: “Sakam Makedonija!”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 08:35