PLANOVI ZA BUDUĆNOST

Cico Kranjčar: Nakon Bilića se želim vratiti na izborničku poziciju! Privlači me borba sa Srbijom!

 Maja Zlatevska / CROPIX

Rio de Janeiro - Pariz - “Dalmatinka”! To su glavne destinacije Zlatka Kranjčara u proteklih pet dana. Kada se našao među starim prijateljima, s braćom Popovski i Markom Mlinarićem, umjesto bilo kakvog dojma, pokazao je Nikin SMS iz Londona.

“Tata, nas dvojica na dvije Marakane. Beogradskoj i brazilskoj. Samo to još želim doživjeti u karijeri...”

Cico Kranjčar je na beogradskoj “marakani” posljednji put bio 1983., u finalu kupa. Zabio je dva gola FK Sarajevu i bio je to posljednji Dinamov jugoslavenski trofej. Danas je Cico crnogorski izbornik, uvjeren da će se probiti na EP, da će pobijediti Capella:

- Susreli smo se u Riju, kazao je: “Ne mogu više, umoran sam od novinara, bježim u penziju! Don’t worry Mr. Kranjčar, vidjet ćemo se još samo jednom, u Crnoj Gori. Nakon toga - basta, finito, the end!”

U Rio de Janeiru Kranjčar se najviše družio s dečkima iz svoje generacije. Naravno, susreo se s “ PižonomPetrovićem, njih dvojica su svojedobno bili označeni kao najveći talenti jugoslavenskog nogometa. Za stolom je sjedio još jedan “balkanac”, Lothar Matthäus, bugarski izbornik, koji je u Rio doveo “novog komada”. Uz svaki novi posao ide i nova djevojka...

Kakav je dojam o ždrijebu koji je zadesio Crnu Goru? Engleska, Ukrajina, Poljska, sve respektabilne nogometne sile?

- I među takvim reprezentacijama Crna Gora će se boriti za prvo mjesto. Respektiram Englesku, ali nakon što smo ih upoznali u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, Crna Gora se opet može nadati prvom mjestu! Ni Ukrajina ni Poljska nisu bolje od nas. Nakon što sam vidio Brazil izbliza i osjetio tu nevjerojatnu nogometnu atmosferu, i Hrvatska i Crna Gora moraju biti tamo.

Savićević nije bio u Brazilu, prema tome nije bilo ni govora o produljenju ugovora s Kranjčarom. Ili se sve prešutno prolongiralo do kraja kvalifikacija?

- U ovom času o tome ne treba razgovarati...

Kod Kranjčara postoji specijalni motiv da ostane izbornik Crne Gore. Moguće je da će na kormilo engleske reprezentacije zasjesti Harry Redknapp, što bi motiviralo Kranjčara na “osvetu” zbog svih nepodopština koje taj engleski trener čini Niki Kranjčaru u Tottenhamu?

- To me ne bi toliko inspiriralo, koliko je snažna želja da nakon Bilića budem izbornik hrvatske reprezentacije! Ne skrivam da želim u borbu s Belgijom, Škotskom, pogotovo Srbijom...

Do kraja europskih kvalifikacija imate tri utakmice, Wales, Švicarsku i Englesku. Kakva je računica?

- Očekujem pobjedu nad Walesom i remi s Engleskom, to bi bilo dovoljno da se kvalificiramo.

Što kažete na hrvatsku skupinu za SP?

- Vrlo je motivirajuća, Hrvatska ima sve atribute za prolaz. Ako si osma reprezentacija svijeta, ne možeš pobjeći od uloge favorita.

Ipak, igrali biste protiv najjače obrane u Europi?

- Bez izgleda su, jer Hrvatska ima najbolje ofenzivne igrače u Europi.

Biste li i te kvalifikacije prošli bez poraza?

- Mislim da bih...

S Vladimirom Petrovićem popili ste piće u Riju. Kakav je dojam ostavio?

- Iako pokušavaju to sakriti, boje se Hrvatske! Iz svake rečenice osjeća se respekt.

Ako se raziđete s Crnom Gorom, a sve govori da će tako biti, vjerovao sam da je vaš osobni redoslijed drukčiji, jedan - Dinamo, dva - reprezentacija, tri - engleski klub, koji vas čeka?

- Hrvatska reprezentacija je broj jedan...

A Premiership?

- Ne želim se više baviti špekulacijama, i zbog Dinama sam imao problema u Podgorici. Zaboravite...

Cico Kranjčar se u Rio de Janeiru najčešće družio s Aljošom Asanovićem, budućim direktorom HR momčadi i suigračem iz prve utakmice, protiv SAD-a, kada je Cico bio kapetan, a Asanović strijelac i najveća zvijezda. I tko zna, možda su si već dali ruke. Međutim...

Cico Kranjčar se sjeća i Svjetskog prvenstva u Njemačkoj 2006. godine. Uoči utakmice s Australijom, do našeg izbornika su se probili menadžeri turskog Fenerbakçea i stavili na stol ponudu tešku 2,000.000 eura. Onda je Vlatko Marković rekao: “Je.. dva milijuna, Cico, ti si zauvijek naš...” Mjesec dana kasnije ga je smijenio. I sada, kada većina tih “Juda” još uvijek sjedi za istim stolom, za kojim su digli ruku protiv Kranjčara, sada treba očekivati da mu kažu - dobrodošao kući. S figom u džepu...

Vi znate da Hrvati uvijek očekuju veliki rezultat?

- Kvaliteta hrvatskih igrača je takva da će u zenitu karijere napraviti veliku stvar. A to je - ponoviti Francusku i treće mjesto. Spremni smo “srušiti” Ćirin rezultat...

Kad ste ga već spomenuli, preporučate li mu da se kandidira za makedonskog izbornika?

- Ćiru obožavam, znam da voli balkanski folklor i balkanski nogomet, ali, neka u ovim kvalifikacijama ostavi svaku nadu...

U kvalifikacijama za SP dobre izglede ima i Josip Kuže. Norveška, Slovenija, Švicarska, Cipar i Island ne djeluju nepobjedivo?

- Ima dobre izglede, iako su Hrvatska i Crna Gora puno bliže plasmanu na Svjetsko prvenstvo.

Kovačić u Brazilu

U kvalifikacijama za SP, a vjerojatno i za finalni turnir, u kadru nacionalne momčadi bit će vjerojatno i Dinamov supertalent Mateo Kovačić. Kranjčar ga je gledao nekoliko puta:

- Mateo Kovačić je vrlo talentiran i treba mu veća minutaža nego što je trenutno dobiva. Gledao sam ga protiv Intera i shvatio da Kovačić mora stalno biti u udarnoj momčadi. I u Europi i u nacionalnom prvenstvu. Samo tako će postati veliki igrač...

Novi klub za rođendan

• Ima li novih vijesti o Niki Kranjčaru?

- Možda će za 27. rođendan, 13. kolovoza, dobiti najljepši poklon, novi klub. Iako bih osobno želio da ostane u Londonu. No, sada su izgledi 50-50. U pitanju su talijanski i španjolski klub - rekao je Cico Kranjčar, a sugovornici su se nadodali:

- Španjolski klub ima 80 posto izgleda...

Ime novog kluba možda ćemo saznati već 13. kolovoza. Nije to tako daleko. Ali, očito je Tottenham sve dalje u Kranjčarovim planovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 04:26