HNS IZDAO LICENCE

Cibalia, Split, Rijeka i Osijek na popravnom

Nitko od četiriju trenutno prvoplasiranih drugoligaša koji pretendiraju na Prvu HNL, Gorica, Lučko, Pomorac i Dugopolje, nije dobio prvoligašku licencu
Vinkovci, 241010.Nogometna utakmica 12 kola Prve HNL izmedju Cibalie i Hajduka.Na fotografiji: navijaci Cibalie, Ultrasi, s trasparentima.Foto: Damir Glibusic / CROPIX
 Damir Glibusic / CROPIX

ZAGREB - Dinamo, Hajduk, Inter Zaprešić, Istra 1961, Lokomotiva, Slaven Belupo, Varaždin i Zagreb osmoro su klubova koji su u zadanom roku dobili licence za sljedeću sezonu Prve HNL, a svi nabrojani osim Lokomotive i Zagreba dobili su i licencu za Uefina klupska natjecanja u sezoni 2011./12.

Rekordan broj licenci

Rekordan je to broj licenci izdanih po okončanju prvog stupnja Središnjeg postupka licenciranja nogometnih klubova, za što je zaslužna i činjenica da ovosezonski Pravilnik o licenciranju HNS-a nije znatno zahtijevniji od prethodnog (94 u odnosu na 92 zadana kriterija). Klubovi koji nisu dobili licencu imaju osmodnevni rok za žalbe Komisiji za licenciranje HNS-a, a konačnu odluku donosi drugostupanjsko, Žalbeno tijelo za licenciranje HNS-a, najkasnije do 1. svibnja.

Licencu za Uefina natjecanja nisu dobili, a tražili su je: Cibalia, Dugopolje, Osijek, Rijeka, Šibenik i Zagreb, dok za Prvu HNL licence nisu dobili Cibalia, Croatia Sesvete, Dugopolje, Gorica, Hrvatski dragovoljac, Karlovac, Lučko, Osijek, Pomorac, Rijeka, Split, Šibenik i Zadar.

Podsjećamo, za dobivanje licence klub tražitelj mora ispuniti kriterije koji nose oznaku A iz pet područja: sportskog, infrastrukturalnog, administrativnog i stručnog, pravnog te financijskog, a većina naših sadašnjih prvoligaša kojima je odbijena licenca nisu još ispunili financijske kriterije, točnije, podmirili sve financijske obveze dospjele do 31. prosinca 2010. Među njih spadaju Cibalia, Karlovac, Osijek, Rijeka i Šibenik.

Infrastrukturalne probleme imaju Zadar (kapacitet Stanova i natkrita mjesta) i Hrvatski dragovoljac (proljeće igra u Sigetu zahvaljujući izvanrednoj odluci IO HNS-a), kao i trojica drugoligaša koji pretendiraju na Prvu HNL (Gorica, Lučko, Pomorac), dok Dugopolje nije ispunilo administrativne kriterije (potreban broj licenciranih trenera u školi nogometa). To znači da će se tek tri kola prije kraja Prve HNL znati ispadaju li jedan (obavezno), dva ili tri kluba, ovisno o broju prvoligaških licenci drugoligašima.

Plaćajte poreze

Licenciranje je kao i proteklih godina proveo Odjel za licenciranje klubova HNS-a, sastavljen je od stručnjaka za svaku skupinu kriterija, a ispitivanje i ocjena kriterija obavljali su se po procedurama propisanima Uefinim i HNS-ovim Pravilnicima.

Prema novom Uefinom pravilniku o licenciranju klubova i financijskom fair-playu, klubovi koji će sudjelovati u Uefinim klupskim natjecanjima u sezoni 2011./12. bit će pod stalnim financijskim nadzorom Uefe, što između ostalog znači da će do 30. lipnja 2011. morati dokazati da su pravovremeno podmirili sve obveze dospjele u razdoblju siječanj - lipanj 2011. prema drugim nogomenim klubovima, zaposlenicima i državi (porezi i doprinosi).

U okviru koncepta Financijskog fair-playa Uefa će po posebnim parametrima pratiti posluju li klubovi s gubicima ili pak svoje poslovanje zasnivaju na zdravim i realnim pretpostavkama. Klubovi za koje Uefino Vijeće za financijsku kontrolu utvrdi da krše odredbe financijskog fair-playa bit će prijavljeni pravosudnim tijelima Uefe koja će im u disciplinskim postupcima izreći kazne (npr. oduzimanje bodova, poništenje rezultata, oduzimanje licence, isključenje iz tekućeg ili budućeg natjecanja).

Moguća i isključenja

- HNS će također nadzirati i provjeravati ispunjenje kriterija tijekom natjecateljske godine, te u slučaju kršenja odredaba Pravilnika, postoji mogućnost opoziva licence tijekom natjecateljske godine. Opoziv licence može dovesti do izricanja disciplinskih sankcija, sve do isključenja iz budućih natjecanja HNS-a - kazali su iz Odjela.

Licence za Uefina klupska natjecanja (6):

Dinamo

Hajduk

Inter Zaprešić

Istra 1961

Slaven Belupo

Varaždin

Licence za Prvu HNL 2011/12 (8):

Dinamo

Hajduk

Inter Zaprešić

Istra 1961

Lokomotiva

Slaven Belupo

Varaždin

Zagreb

Licence za Drugu HNL 2011/12 (10):

Gorica

HAŠK

Istra 1961*

Lučko

Pomorac

Radnik Legea***

Segesta***

Solin

Varaždin*

Vinogradar

* Prva HNL, *** Treća HNL

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2024 05:17