VELIKI USPJEH SPLIĆANA

Blijedi Hajduk u Bukureštu osigurao skupinu Europske lige!

Ante Vukušić golom u 88. minuti razriješio sve dileme i sačuvao Hajduk od poraza protiv Unireje
Split 080810.Stadion NK Hajduka u Poljudu 3. kolo HNL-a utakmica : NK Hajduk - NK SibenikNa fotografiji : Mario Maloca, Bozidar Radosevic i Goran Jozinovic.Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
 Vladimir Dugandzic / CROPIX

BUKUREŠT - Prava je sreća da ovu utakmicu niste mogli gledati u izravnom tv prijenosu jer Hajduk nam je u Bukureštu priuštio takvo mučenje protiv Uniree da oni slabijih živaca teško da bi izdržali do samog kraja.

U prošlosti je Hajduk doživljavao teške brodolome protiv St.Etienne i Bordeauxa (oba puta „bijeli“ su ispali nakon pobjeda 4-1 u prvoj utakmici), ali ovog puta Splićani su izbjegli zlu sudbinu. Božica Fortuna ove je večeri nosila dres Hajduka jer ne znam kako drugačije objasniti to što su Splićani ovu utakmicu nisu čak niti izgubili. Završilo je s ugodnih 1-1.

Hajduk je odigrao loše i s igračem manje od 66. minute do 82. minute (isključen Brkljača a kasnije Maftei), bila je ovo utakmica koju ćemo morati što prije zaboraviti, a ostat će nam u sjećanju samo ono najvažnije: gol Vukušića u završnici za potvrdu velikog uspjeha - prolaz Hajduka u Europsku ligu.

Dramatično je bilo od samog početka. Igrala se tek druga minuta kada je Unirea zabila gol, Bilasco je pogodio mrežu Subašića za 1-0. Opet težak propust zadnjeg reda „bijelih“, jedna dubinska lopta preskočila je J. Buljata, Jozinović nije stigao zatvoriti, a centarfor Uniree Bilasco bio je neumoljiv ispred Subašića.

Hajdukovci su ušli u utakmicu u velikom grču, bila je primjetna nervoza, kao da su se prestrašili šanse koja im se ukazala. Nije bilo igre, sve je počivalo na nekakvim rastrzanim pokušajima, bez smisla i ideje izbijali su na polovicu Rumunja gdje je kao na pustom otoku bio odsječen Vukušić.

Bez pravih prodora Tomasova i An. Sharbinija, sa rezerviranim Ibričićem Hajduk u prvih 45 minuta nije uspio napraviti šansu niti zapucati u okvir vratiju Grigore.

Unirea s druge strane razigrana, rumunjski igrači bili su potpuno rasterećeni, više nisu imali što izgubiti, uz brza i precizna dodavanja lako su osvajali prostor, a kad bi gurnuli okomitu loptu prema napadačima svaki put je bila vatra ispred Subašića.

Sva sreće da Bilasco nije pogodio za 2-0 već u 9. minuti, tada je njegov udarac iz blizine završio na prečki. Imali su Rumunji potpunu dominaciju, kontrolirali su igru i stvarali pritisak.

Nije slutilo na dobro nakon prvih 45 minuta. Ne toliko zbog rezultata (0-1) koliko zbog činjenice da je Hajduk igrao loše, bez ijednog raspoloženog pojedinca u svojim redovima, očekivali smo da ćemo strepiti do zadnje minute.

Poklepović je povukao prvi potez na poluvremenu, ostavio je u svlačionici Tomasova a u igru poslao Vejića. Značilo je to i promjenu sustava igre i prelazak na još zatvoreniju varijantu 3-4-2-1.

Ništa posebno nije se zbog toga promijenilo, Hajduk se i dalje branio, skoro da nije izlazio iz svoje obrambene kućice, a Rumunji su nastavili navaljivati. I bili su opasni, u 52. Rusescu je tukao pored stative, a nekoliko minuta kasnije Subašić je ukrotio pokušaj glavom Onofrasa iz neposredne blizine...

Alarm se upalio u 66. minuti kada je isključen Brkljača. Veznjak Hajduka napravio je oštar prekršaj na sredini terena, a švicarski sudac Circhetta pokazao mu je drugi žuti, isključujući karton.

Da je s druge strane stajala neka ozbiljna momčad a ne ova raspadajuća Unirea vjerojatno bi to bio kraj Hajdukovim europskim snovima, ali Rumunji nisu uspjevali zadati završni udarac. Subašić je riješio neke opasne situacije pred svojim vratima, a Maftei je grubim startom na Ibričiću u 82. minuti učinio medvjeđu uslugu svojoj momčadi jer je dobio crveni karton.

Pravo olakšanje je donio Ante Vukušić koji je u 88. minuti konačno pobjedao obrani Rumunja, lansirao ga je pravom loptom Ibričić, a vrijedni napadač „bijelih“ savladao je Grigorea.

U zadnje dvije minute Hajduk je mogao i do pobjede ali je izgledne šanse nisu iskoristili Ibričić i Čop. No svejedno veliko slavlje moglo je početi, igrači i trener Stanko Poklepović su se poklonili svojim vjernim navijačima, a oni su ih sa stadiona u Bukureštu ispratili ovacijama i aplauzom.

Sablasno prazne tribine, čula se samo pjesma tristotinjak „torcidaša“

Sablasno prazne tribine na stadionu Steaue u Bukureštu. Unirea je u gadnim problemima, pred bankrotom, provincijski klub iz 60 kilometara udaljenog Urzicenija nikoga ne zanima u glavnom gradu Rumunjske. Važniji je bio tv prijenos iz Basela gdje je Steaua igrala kontra Grasshoppera za Europsku ligu.

I težak poraz iz Splita 1-4 dodatno je obeshrabrio rumunjske navijače. Niti tisuću gledatelja (918 službena brojka) kao da se radi o prijateljskom meču a ne o utakmici velikog uloga. Uz tv prijenos na lokalnoj rumunjskoj televiziji b1tv, stvarno ispod svakog nivoa.

Jedini ton atmosferi davali su Hajdukovi navijači. Stotinjak torcidaša bili su ograđeni u kavezu, izvijesili su zastave i transparente, a uz ritam bubnjeva pjevali su od prve minute. Torcidaše nije pokolebao niti rani gol Uniree, navijali su još žešće. Zaslužili su slaviti po završetku utakmice s igračima Hajduka.

Unirea - Hajduk 1-1

Poluvrijeme: 1-0. Strijelci: 1-0 Bilasco (2.), 1-1 Vukušić (88., as. Ibričić)

Igrač utakmice: Ante Vukušić (Hajduk).

Žuti kartoni: Bordeanu i Mehmedović (Unirea) te Brkljača, Subašić, Andrić i Vukušić (Hajduk).

Crveni karton: Brkljača u 66. (Hajduk) i Maftei u 82. minuti za Unireu.

Sudac: Claudio Circhetta 7; pomoćnici: Hidber i Habegger (svi iz Švicarske).

Stadion Steaue. Gledatelja: 918

Unirea: Grigore -, Nicu 6, Galamaz 6, Mehmedović 6, Bordeanu 6, Rusescu 6 (od 64. Runza 5,5), Maftei 6, Brandan 6,5, Neaga 6,5 (od 78. Dale -), Onofras 6,5, Bilasco 7.

Hajduk: Subašić 7, Oremuš 5,5, Maloča 6, J.Buljat 5, Jozinović 6, Andrić 6,5, Brkljača 5, Tomasov 5 (od 46. Vejić 6), Ibričić 6, An.Sharbini 5 (od 76. Jonjić -), Vukušić 7





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 07:19