CRNI KONTINENT

Blatter flašom Chivasa dnevno ‘ubija’ strepnje

Crni oblaci nad organizacijom nogometnog SP-a u Južnoafričkoj Republici
FIFA Secretary General Jerome Valcke, left, and organizing committee chief Danny Jordaan hold a giant representation of a 2010 World Cup ticket during the official 2010 FIFA World Cup ticket unveiling at the Maponya Mall in Soweto, South Africa, Friday April 9, 2010. The tickets will be made available to the general public in a week's time, on April 15, 2010, when the fifth and final ticketing sales phase kicks off. (AP Photo/Themba Hadebe)
 AP

ZAGREB - Vlast je najopojnija od svih droga. Dokaz te davno promovirane tvrdnje je i Joseph Blatter, predsjednik Fife i danas svakako nazabrinutiji čovjek u svjetskoj nogometnoj organizaciji. Bliži se dan njegova najvećeg grijeha, 11. lipnja, dan kada će biti otvoreno Svjetsko nogometno prvenstvo, najneizvjesniji od svih dosadašnjih mundijala.

Ne samo zato što će se prvi put održati na afričkom tlu, u jednoj od najnesigurnijih zemalja na svijetu iz koje bijelci masovno bježe, nego i zato što je SP u Južnoj Africi rezultat Blatterove sebičnosti i pohlepe za vlašću. Ako pogledate zemlje gdje je održano osam zadnjih svjetskih prvenstava, samo triput se to događalo u Europi (1990. Italija, 1998. Francuska i 2006. u Njemačkoj). 1986. godine je bilo u Meksiku, 1994. godine u SAD-u (gdje je od soccera popularnije i skakanje s hridine), 2002. godine u Japanu i Koreji, 2010. u Južnoj Africi, 2014. u Brazilu. Finalni turnir se u Europu vraća tek 2018. godine (?), ako u to vrijeme predsjednik Fife već ne bude Mohamad Hammam iz Katara, koji će forsirati Bliski istok...

Sepp Blatter je ulagivanjem i privilegijama kupovao glasove, kako bi se što dulje održao na poziciji prvog čovjeka svjetske nogometne asocijacije. Iako, u Fifu je došao kao organizator seminira u “trećem nogometnom svijetu”. I sada, kada su mu 73 godine, razmišlja o još jednom mandatu, makar mu je jetra načeta jer, predsjednik se ne trijezni, pije k’o Marlon Brando u najboljim danima - flašu Chivasa dnevno. Iako je bilo glasova razuma da se Južnoj Africi oduzme organizacija SP-a, jer mnoge stvari tamo još nisu završene, Blatter je tvrdoglavo inzistirao na afričkom tlu. Afrika je uvijek bila njegova najjača glasačka mašina, za razliku od Europe, gdje su ga Englezi otvoreno mrzili i pisali pamflete protiv njega, a danas mu više nisu skloni ni njegovi Švicarci, zbog nekih lokalno obojenih izjava.

Oni koji ga bolje poznaju uvjeravaju me da se pokajao zbog Afrike, ali njegov švicarski duh ne želi popustiti i priznati pogrešku. Naročito se kaje nakon neugodne “uvertire” u SP, ubojstva vođe bijele manjine Eugene Terre’blanchea. Taj atentat je potvrdio duboku podijeljenost crne i bijele Afrike. Najava vodstva njemačke reprezentacije da će u Johannesburg ponijeti i pancirke te diskretni poziv južnoafričke policije engleskoj policiji, koja će djelovati u civilu, u Rustenburg, gdje će biti kamp Engleza, poslati svoje elitne postrojbe, kako bi zaštitili svoje nogometaše i navijače. O svemu tome će Sepp Blatter progovoriti na konferenciji za novinare 23. travnja u Zürichu, kada se očekuju mnoga neugodna pitanja i, na žalost, vrlo malo konkretnih odgovora. Osim fraze - sve će biti u redu!

U infrastrukturu SP-a investirano je oko 30 milijardi “randa” (južnoafrička novčana jedinica, 1 euro = 12 randa), što je oko 2,8 milijardi eura. Planirano je da će utakmicama prisustvovati oko 3,000.000 posjetitelja, od toga 500.000 iz inozemstva. Pretpostavljalo se da će ostati tri tjedna i da će svakodnevno potrošiti najmanje 65 eura. Očekivalo se da će Južna Afrika u konačnom zbroju inkasirati 3,7 milijardi eura. I imidž, čiji efekt se financijski ne može izmjeriti. No, sve to pada u vodu atentatom na Terre’blanchea, pričama o nesigurnosti i podatkom da je 60 posto ulaznica podijeljeno - besplatno.





Profiteri i mešetari krenuli su u akciju već početkom godine. Najbolji indikator je tvrtka Adidas, koja slovi kao najpouzdanija akcija za SP. Niti jedan njemački koncern ne radi toliki promet prodajom lopti, dresova i sportske obuće kao poduzetnici iz Herzogenauracha.

- Očekuje se dobar impuls za cijelu Afriku, nogometno prvenstvo može značiti svijetlu budućnost za cijeli kontinent - kaže financijski stručnjak investicijskog društva Lyxor. - Afričke zemlje imaju bogatstva koja su potrebna cijelom svijetu, a naročito je izražena kineska glad za sirovinama i energijom. Na žalost, mnoge države, među kojima i Južna Afrika, daleko su od političke stabilnosti, naglašene korupcije...

Taj “ali”, gdje prvi čovjek države ima debeli kriminalni dosje (kada se kandidirao, oko 20 posto bijelaca željelo se iseliti), gdje ubijaju bijelce kao štakore, gdje ljudski život u nekim kvartovima ne vrijedi ni dva dolara, sve su to minusi. Zato bijelci uglavnom žive u posebnim kvartovima, s čuvarima, svaka kuća je ograđena betonskom ogradom od četiri metra, bodljikavom žicom, električnim žicama, kamerama i psima. Ili se živi na visokoj nozi, ili od kriminala i prošnje.

Sve su to razlozi zašto se Sepp Blatter sve češće zatvara u svoj kabinet i “traži spas u čaši”. Glad za vlašću je sve izraženija, a bude li problema u Južnoj Africi, cijeli nogometni svijet će mu okrenuti leđa. Jer, Sepp Blatter je zanemario Europu, oslonio se na treći nogometni svijet, ignorira čak i svoje najvjernije suradnike ( Platini), a kao najozbiljniji njegov nasljednik spominje se Korejac dr. Chung Mong Joon...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 07:24