IZBORNIK DOBIO KRILA

Bilić: Mi smo sila koja se priprema za velike stvari, briga nas što se piše

'Nismo se mi taktički loše branili nego se ovdje radilo o nedopustivim tehničkim pogreškama. Teško mi je povjerovati da bi se one mogle događati u kontinuitetu'
Tel Aviv, 091010.Ramat-Gan Stadion.Kvalifikacijska nogometna utakmica grupe F izmedju Izraela i Hrvatske za Euro 2012 u Poljskoj i Ukrajini.Na slici: Slaven Bilic slavi nakon pobjede, pored njega se nalazi Davor Gavran.Foto: Drago Sopta / CROPIX
 Drago Sopta / CROPIX

ZAGREB - Dobivamo li ovom pobjedom mir? Ne vjerujem, rekao je Slaven Bilić po povratku iz Izraela. Izbornikova skepsa izvire iz osjećaja da je nakon remija s Grčkom na djelu (bila) neka vrsta podzemne akcije i pripreme terena za njegovo uklanjanje. U tom uvjerenju Bilić nije usamljen, uoči ‘presice’ sudarili smo se s glasnogovornikom Davorom Gavranom. “Čovjek je dobio Latviju i Izrael te remizirao s Grčkom. A znaš li koliko je hrvatskih novinara pratilo njegovu presicu na Ramat Ganu? Dvojica!”, čudio se Gavran.

Naganja li to izbornik sjene, postaje li žrtvom teorije urote ili je u pravu kada sugerira da je giljotina pomno pripremana? Istina je vjerojatno negdje u sredini. O atmosferi nepovjerenja može se govoriti, a taj je moment priče poslužio reprezentativcima kao dodatni izvor motivacije.

- Reprezentacija je Mount Everest hrvatskog nogometa i zapravo je logično da je neki koriste kao paravan za svoje ciljeve. Međutim, ova grupa igrača i stožer su tako homogeni i jaki da nam je potpuno nebitno što se piše. Ništa nas ne može pokolebati. Mi smo godinama članovi top 10 kluba, mi smo snaga koja se priprema za velike stvari, dodaje Bilić.

U analizi utakmice s Izraelcima kazat će da je vidio puno više pozitivnih nego negativnih stvari. I dodati da je odmah nakon meča upozorio svoje igrače na previše početničkih pogrešaka.

- Nismo se mi taktički loše branili nego se ovdje radilo o nedopustivim tehničkim pogreškama. Teško mi je povjerovati da bi se one mogle događati u kontinuitetu, riječ je zaista o pionirskoj razini, pomalo nevjerojatno...

Desna strana obrane više je puta djelovala porozno. Ćorluka i Schildenfeld baš i nisu impresionirali?

- Možda i nisu igrali na visokoj razini u obrani, ali s desne strane smo stvarali velike probleme domaćinu. Moram čestitati igračima, pogotovo onima koji su trenutačno u teškim klupskim situacijama. I siguran sam da će u nastavku sezone doći do kontinuiteta nastupa.

Bilić je ponovio da je Hrvatska u drugom poluvremenu dominirala i da je izvjesniji bio treći gol njegove momčadi, nego izraelsko ustajanje iz mrtvih. U utorak će izbornik za Norvešku promiješati špil i dati priliku igračima koji su dosad manje igrali. Nedostajat će Olić koji je već u Muenchenu, nije isključeno da će zbog loma kosti morati na operaciju.

U utorak će bitnu utakmicu u našoj skupini odigrati Grci i Izraelci. Za kakav ishod navija izbonik?

- Mi u stožeru se u ovakvim prilikama najviše veselimo tzv. krumpirima, kada oba suparnika ispuste po dva boda. Remi bi bio najbolji za nas, iako niti jedan ishod neće definitivno izbaciti iz utrke niti Izrael niti Grčku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:08