HRVATSKI HIT-TRENER

BILIĆ ENGLEZIMA OTVORIO OČI 'Španjolska liga postala je atraktivnija od Premiershipa'

'Trenutačno mi se sviđa u Turskoj, ali naravno da jednoga dana želim raditi u Engleskoj'
 AFP

Jednoga dana, kad preuzmem englesku momčad, neću se prilagođavati engleskom stilu jer to više ne postoji. Nogomet je kozmopolitska igra i ne možete pričati o engleskom načinu igre kada su vam, od 22 igrača u momčadi, dvadesetorica stranci.

Riječi su to Slavena Bilića koji je u razgovoru za Daily Mail komentirao aktualne nogometne trendove, stanje u engleskoj reprezentaciji i svoje ambicije. Otočni novinari sjete se bivšeg hrvatskog izbornika u raznim prigodama, a ovaj put je povod bio okršaj Besiktasa i Tottenhama u Europskoj ligi, koji su domaćini dobili 1-0.

Dekadentne metode

Bilić primjećuje da se u Premier ligi proteklih godina promijenio način razmišljanja, i to ne samo kod trenera, nego i kod navijača. Dok je ljepota igre u njegovo vrijeme bila prioritet, sada je važno pribjeći bilo kojoj konvencionalnoj metodi sve dok je rezultat pozitivan. Ovu je utakmicu Bilić iskoristio da oslika kako je Premier liga bila posljednje utočište za nogometne hedoniste kojima je stil bio važniji od ishoda. Danas je i tamo zavladala dekadencija.

- Pogledajte velike klubove koji se, kada su u vodstvu, posljednjih 15 minuta brane. A navijači pritom kažu: ‘Dobri smo, igramo solidno’. Dogodilo se da sada Španjolci imaju atraktivniju ligu nego Englezi - ocjenjuje 46-godišnji stručnjak.

Pravac Otok

Bilić za englesku reprezentaciju ima pozitivne riječi, pogotovo nakon što je Hodgsonova vrsta dobro krenula u novi kvalifikacijski ciklus.

- Gledao sam Englesku na SP-u jer sam o njoj pisao za Jutarnji list. Protiv Italije i Urugvaja vidio sam nešto što Engleska jako dugo nije pokazala: energiju, vještinu, strast, napadačku kvalitetu. Imali ste nevjerojatnu nesreću u te dvije utakmice, ali mediji su svejedno razapinjali Hodgsona. U 2014. je bilo više energije nego 2012., 2010. ili 2006., iako je Engleska tada prošla skupinu - tvrdi trener Besiktasa.

Spomen o mogućem radu na Otoku Biliću uvijek ozari lice.

- Hoću li trenirati u Premier ligi? Trenutačno mi se sviđa ovdje, volim ovaj posao i klub, ali naravno da jednoga dana želim raditi u Engleskoj. Nisam toliko skroman i ponizan da bih rekao kako nisam dobar, ali vrlo sam realističan pa znam da trenutačno nisam u njihovoj trenerskoj ligi. Sve što možeš je truditi se i raditi. Da mogu crtati vlastitu karijeru, najradije bih završio u Engleskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 07:48