DRAMA U UKRAJINI

BIJEG IZ PAKLA Vukojević: 'Stan mi je pet minuta od Majdana, ali odveli su nas daleko od grada i nereda'

Kijevski Dinamo danas će utakmicu Europske lige protiv Valencije igrati na Cipru
 Drago Sopta / CROPIX ;AFP

Ukrajina klizi od demonstracija prema građanskom ratu, mediji javljaju o novim prosvjednicima koji sa zapada zemlje stižu u Kijev ne bi li pojačali otpor prema vlasti Viktora Janukoviča, mrtvi se zadnjih dana zbrajaju zatrašujućom brzinom, a na Olimpijskom stadionu trebala se igrati utakmica Europske lige Dynamo Kijev - Valencia.

Iako se tamošnji Savez silno nadao da nogomet neće ustuknuti pred odjecima bombi i sve razornijih oružja, UEFA nije imala izbora - utakmica će biti danas, ali na Cipru.

U Dynamu su dvojica hrvatskih reprezentativaca Ognjen Vukojević i Domagoj Vida. Hvala Bogu, ni jednog trenutka nisu bili u opasnosti, makar imaju domove u centru grada, tamo gdje su okršaji najžešći. Klub vrijedne igračke eksponate drži podalje od prvih crta sukoba. Nadaju se da će danas pobjedom nad Španjolcima poslati dašak pozitivnih vibracija.

- Moj je stan u središtu grada, pet minuta pješačenja od Majdana gdje su glavna zbivanja. Iako se to sve više širi. No, u njemu nisam bio od 14. siječnja kad smo otišli na pripreme u Marbellu gdje smo boravili sve do prije dva dana. Po povratku odsjeli smo u klupskom kampu Konča-Zaspa koji se nalazi u šumi, dvadeset kilometara od centra Kijeva. Nismo imali izravan doticaj s događanjima na trgovima i ulicama, sve pratimo preko medija.

To nam je kazao Vukojević kojeg su jučer zvali iz brojnih hrvatskih redakcija u potrazi za vijestima iz prve ruke.

- Vida i ja cijelo smo vrijeme na sigurnom, za nas nema problema. Žao nam je što se to događa, učinit ćemo sve u Nicosiji da pobjedom razveselimo navijače u ove teške dane. Nadamo se da će se stanje u Kijevu što prije smiriti.

Ipak, nekog nespokoja vjerojatno ima...

- Svjesni smo da je situacija jako ozbiljna, ali ako ćemo pričati o nespokoju, o tome možemo govoriti jedino u kontekstu rezultata jer to je naša zadaća. Dynamo je prije pet godina izbacio Valenciju iz Europe, pripremali smo se da to učinimo ponovno. Radi se o dobroj ekipi koju se, međutim, može svladati i sigurno će nam sada biti mnogo teže nego da igramo na svojem terenu. U srijedu smo veći dio dana pratili što će se odlučiti, prvo je bila opcija da se ipak igra u Kijevu, zatim smo saznali da moramo na Cipar, sve se to naglo odvijalo, jasno da nam ne ide u prilog. Imamo veliki motiv, nadam se da ćete svi u Hrvatskoj navijati za nas da Ukrajini donesemo jednu lijepu vijest, da olakšamo navijačima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 17:22