'MODRA' LEGENDA

Belin: Ćiro je uvijek dobivao najbolje komade! S Dinamom iz ‘82. i vatrenima iz ‘98. nije mogao promašiti

 Drago Sopta / Cropix

Već mjesec dana Rudi Belin, jedan od najpopularnijih Dinamovih igrača svih vremena, leži u bolnici Rebro. Prije mjesec dana nespretno je pao s kauča i slomio kuk na pet mjesta. Operirao ga je prvoklasni stručnjak, doktor Slavko Davila, ali iako se doktor šali - “Rudi, za mjesec dana opet ćeš pucati one svoje slobodne udarce” - oporavak će trajati najmanje šest mjeseci.

Rudi Belin je, uz Lamzu i Zambatu, najistaknutiji član najslavnije Dinamove momčadi iz 1967. U klupskim analima pripada svakako među deset najvećih modrih igrača svih vremena, legenda o njegovim slobodnim udarcima i nogometnoj eleganciji živi i danas. I čovjeka stegne oko srca kad ga vidi onako sklupčanog u bolničkom krevetu, u sobi u kojoj “žive” jedino televizor i Belinove nemirne oči.

Nedavno su ga posjetili Zlatko Kranjčar, Marko Mlinarić i Duško Popovski, iz Splita je zabrinuto zvao Slaven Zambata. A Štef Lamza?

- Nisam ga vidio ni čuo otkako sam bio kod njega u bolnici. I znaš, nešto me čudi. Još se nije javio ”Gringo”, moj najbolji prijatelj Joža Čačković. Ne znam kaj je...

Onda smo počeli prebirati po tipkama prošlosti. Kao igrača, vježbali su ga mnogi treneri, pod Ivicom Horvatom je osvojio Kup velesajamskih gradova, kao trener radio je s Ćirom. Tko je ostavio najdublji dojam?

- Branko Zebec je bio najveći! Pričao je najmanje od svih trenera, ali najviše je radio na igri. Bio je strog, ali bila je to korektna strogost, sastanci su bili kratki, nije tupio govorancijama, a sve što smo igrali na utakmicama tesalo se na treninzima...

Tadašnji Dinamo je živio od vaših slobodnih udaraca. Slobodnjak na 20 metara bio je siguran gol. Kako ste to usavršili?

- Samo vježbanjem. I nisam pucao samo na stadionu, našao bih komad zida i satima bih gađao. Onda sam došao u situaciju da više nisam smio ni promašiti, ako bi slobodnjak otišao preko gola, narod bi bio silno razočaran. Sjećam se, zbog slobodnjaka nisam mogao živjeti od Zvonimira Bobana, on mi je bio i najbolji učenik.

Najdraži golovi?

- Zvezdi, uvijek Zvezdi...

A zvali su vas u Zvezdu?

- Bio sam u vojsci u Beogradu, na Banjici, i trenirao s igračima Zvezde. A tamo su bili majstori međunarodnog kalibra. Miljan Miljanić, zatim tvorci velike Zvezde Ćosić i Aca Obradović, čuveni Doktor O, predsjednik je bio šef srpske policije Nikola Bugarčić. Dragan Džajić je dobio zadaću da me dovede, svakog dana su ga pitali: ‘Kad će Rudi da potpiše?’ I Džajić me jednom izveo u grad i rekao: ‘Biraj kuću na Dedinju, samo potpiši...’ Ali, brat, Bruno Belin, koji je igrao u Partizanu, poručio je: ‘Kada dođeš u Zagreb, odmah sjedni na tramvaj, otiđi u Haulikovu i potpiši za Dinamo. Ako sam već ja morao u Beograd, ne moraš i ti...’

Vratili smo se trenerima. Ćiri je asistirao 1982.?

- Ćiro je dobio u ruke genijalnu generaciju, nije mogao promašiti. Da, Ćiro je uvijek dobivao najbolje komade, Dinamo ‘82. i vatrene ‘98.

Jednom su bili na suprotnim stranama, Ćiro u Teheranu (Iran), a Belin u Bagdadu (Irak). I utakmica dvojice posvađanih susjeda.

- Uh, kako su me prevarili u Teheranu, zabili su mi gol iz ofsajda. Sudili su neki Korejci, ubili bi za 50 dolara. A ja sam još u Teheran došao s bahatom izjavom ‘Došli smo pobijediti’. Ćiro i Ivanković su umirali od straha, ali su me na kraju izradili...

Belin je u Bagdad došao na preporuku Stipe Mesića. Na treningu su ga dočekala 52 igrača iz tri posvađene regije i prevoditelj, Saddamov tajni agent školovan u Nišu. Ali, o toj epizodi Belin nerado govori i danas.

Dinamov broj jedan? Vidjeli ste ih gotovo sve?

- Lamza je iznad svih. Iza njega su Kranjčar i Mlinarić, zatim Prosinečki i Boban. U svakome od njih je bilo nečeg nogometno-prevarantskog. Ili, kako bi rekao Martin Bukovy: ‘Prevarant i kurva - dobar igrač...’

Od svjetskih igrača najviše cijeni Pelea.

- Pet puta sam igrao protiv njega i nikad ga nisam pobijedio. Ali, igrao sam čuvenu 3-3 utakmicu na Maracani, pred 186.000 gledatelja. U takvom ambijentu ne možeš igrati slabo. Nakon nekoliko mojih slobodnih udaraca pozvao me Didi, poznati brazilski igrač i rekao: ‘Vi ste jedan od rijetkih igrača koji može prevariti petoricu igrača i golmana te zabiti gol...’ Nisam ga shvatio, a on je rekao: ‘Pa u živom zidu uvijek stoje petorica...’

Dugo smo se zadržali, teško se othrvati uspomenama. Iza Belina je 69 godina, samo dvije manje od Pelea - protiv kojega je igrao pet puta i jedino njega nije pobijedio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 04:18