'SPECIAL ONE' NEMOĆAN

Barça je jednostavno predobra i za Mourinha

Polako, ali sigurno ostvaruju se procjene uoči početka sezone: José Mourinho neće osvojiti Španjolsku iz prvog pokušaja kao što je uspio Englesku (Chelsea) i Italiju (Inter)
 AP

ZAGREB - Šampionske ambicije Real Madrida očekivano su se rasplinule u Pamploni, gdje kraljevski klub tradicionalno teško prolazi poput našega Hajduka u Koprivnici ili Dinama u Zadru.

El clásico tek za prestiž?

Stoga Osasuninih 1-0 nipošto nije senzacija, poglavito zato što je Mourinhova momčad još u Almeriji prije dva tjedna prosula dva boda (1-1), više zbog zamora materijala nego sudačkih previda, no većina nogometnog svijeta razočarana je gubljenjem iluzije da će o prvaku Primere odlučivati uzvratni El clásico, 17. travnja na Bernabeuu.

Real Madrid nakon 21. kola zaostaje sedam bodova za Barcelonom, zapravo bod više, s obzirom na 0-5 s Nou Campa, jer u slučaju bodovnog dostizanja Katalonaca odlučivali bi međusobni susreti. Marca jučer realno zaključuje: “Realu ostaju samo kupovi”.

José Mourinho je ionako doveden prvenstveno kako bi osvojio Desetu, a još lani je naglasio da su najvažniji dvoboji njegove momčadi oni s Lyonom u osmini finala Lige prvaka, razine koju Madriđani nisu prešli već pola desetljeća. Nakon što mu je momčad jesenas kod Barcelone pokazala da se ne zna braniti, bilo je samo pitanje kada će zakazati napad i stati serija u posljednje vrijeme minimalnih pobjeda. Dogodilo se čim najbolji strijelac lige Cristiano Ronaldo nije zabio tri utakmice zaredom; izgubljeno je pet bodova, nadoknadivih samo ako se pokvari zasad savršeni Barçin stroj.

- Sačuvali smo mrežu u tri posljednje utakmice, protiv Atletica, Seville i Mallorce. Momčad igra dobro i jedan primljeni gol nije razlog za dramu. Problem je to što nismo zabili, a imali smo prilika. No, moram odati poštovanje suparniku, Osasuna se namučila da bi nas pobijedila, ništa joj nismo darovali - pomirljiv je bio Mourinho nakon drugog poraza kraljevskog kluba u Primeri i to od momčadi koju vodi igračka legenda ‘los blancosa’ José Camacho.

Barça dere sve od reda

Podsjećamo, četiri boda su izgubljena još na početku prvenstva, kod Mallorce i Levantea (po 0-0), no Barça do El clásica nije bila odmakla jer je u prvih šest kola kiksala na svom terenu protiv Herculesa (0-2) i Mallorce (1-1). No, otad sve dere...

- U vrlo smo teškoj situaciji spram Barcelone čiju prednost iznimno poštujemo. Ne volim gubiti, ali lakše je podnijeti poraz kad se ne izgubi bez igre, borbe ili koncentracije - dodao je Mou.

Lani je Pellegrinijev Real imao bod manje nakon 21. kola, ali nikad nije zaostajao za Barçom više od pet bodova. Ovaj je put rival najjači dosad i po dojmu i po brojkama: Guardiolina momčad ove sezone prosječno postiže 2,91 pogodak (2,78 u Primeri!), a prima samo 0,61. Messi (37), Pedro (19) i Villa (17) su postigli 73 pogotka u svim natjecanjima, Barça je slavila na svih 10 gostovanja, a u Alicanteu je izjednačila Realov rekord iz 1961. s 15. uzastopnom ligaškom pobjedom.

Mou želi Zidaneom udaljiti Valdana

Polako, ali sigurno potvrđuju se najave s početka sezone: José Mourinho neće osvojiti Španjolsku u prvoj sezoni, kao Englesku i Italiju. No, ostaju mu Liga prvaka i Kup kralja. Portugalac je ljetos uspio dovesti stopera i veziste po svom ukusu, ali nije stražnje bočne igrače i ono najvažnije - napadača strijelca. Od ozljede Higuaina, koji ionako nije tip napadača po Mourinhovu ukusu, Real ovisi o golovima Cristiana, a Benzema je tip koji ne podnosi konkurenciju i koji će na ljeto biti prodan. Sad je ad hoc posuđeni Adebayor, koji u debiju nije bio nadahnut kao kolega mu Pazzini u Interu.

Opipljiva je i napetost u odnosu sportskog direktora i trenera. Mourinho se ne podnosi s Jorgeom Valdanom kojega podržavaju mediji, poglavito Marca, pa Portugalac zasad bezuspješno traži javnu podršku za ulazak u klub na položaj “spone s predsjednikom” Zinedinea Zidanea. Mou vrši pritisak na Florentina Pereza pomoću Zizuova autoriteta, zna da je gazda slab na čovjeka čije je dovođenje u njegovu prvom mandatu bilo presudno za Realov osmi i deveti europski naslov. Moratti bi mu u Interu uslišao želju, Perez će pričekati rasplet sezone.

Rezultati u zadnjih pet utakmica

Real Madrid:

Almería Primera 1-1

Atlético Madrid Kup 1-0

MALLORCA Primera 1-0

Sevilla Kup 1-0

Osasuna Primera 0-1

Barcelona:

MÁLAGA Primera 4-1

Betis Kup 1-3

R. SANTANDER Primera 3-0

ALMERÍA Kup 5-0

Hércules Primera 3-0

* velikim slovima označena su domaćinstva

Real pod Mourinhom

Primera: 21 16 3 2 48-18

Kup Kralja: 7 5 1 1 18-4

Liga prvaka: 6 5 1 0 15-2

ukupno: 34 26 5 3 81-24

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 10:34