TKO JE TKO U HNL-u

Badelj gazda lige, braća Sharbini skupi šegrti

Nogometna jesen prošla je u znaku mladih nogometaša, a među krupnim promašajima prevladavaju preplaćeni legionari i skupe zvijezde
Amsterdam, 221009.Uefa Europa League. Grupa A, 3 kolo.Dinamo - Ajax.Na slici: Mario Mandzukic i Gregory van der Wiel. Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongracic / CROPIX

ZAGREB - Nastavak maratonske Dinamove dominacije HNL-ovim terenima za posljedicu ove jeseni očekivano ima prevlast dinamovaca u poretku za Zlatnu kopačku, ali i za Zlatnu kantu prvoligaškog natjecanja. Iako je s novim ugovorom u džepu Mario Mandžukić bio predodređen na duge pruge zavladati domaćim terenima, on je nakon dobrog ulaska u sezonu iščezao s radara klubova iz liga petice prepustivši vlast Badelju.

Olić, Dudu, Srna, Modrić, Šimunić i Runje u prvom izboru za Vatrena krila!

Općenito, jesen je protekla u znaku mladih nogometaša. Na suprotnoj strani koordinatnog sustava, među krupnim promašajima, vladaju preplaćeni i već otpisani legionari te preskupe zvijezde prijelaznog roka. Ali, krenimo redom...

U vrhu izbora desetorice najboljih u 1. HNL prošle jeseni nalaze se četvorica mladih reprezentativaca Hrvatske i BiH plus Pedro Morales koji vjeruje da bi uz reprizu ovakve jeseni mogao izboriti pozivnicu za Svjetsko prvenstvo. Ispod crte je ostao mladi maksimirski val, predvođen Lovrenom i Tomečakom, plus Lokomotivini senatori.

Kandidati za Zlatnu kopačku

1. Milan Badelj (Dinamo)

kako vrijeme odmiče, usporedbe s talentom Roberta Prosinečkog čine se sve manje pretencioznima. Badelj je klasni arhitekt igre, hladnokrvan s loptom u posjedu, ali i krajnje ekonomičan u igri. Strijelac sedam prvenstvenih golova i sve u svemu ključni nogometaš Jurčićeva mozaika.

2. Domagoj Vida (Osijek)

poput švicarskog noža nudi tri različita igrača zapakirana u istu ambalažu. U klubu se isprofilirao kao energičan stoper, iako jednako dobar i efikasan može biti kao defanzivni vezni te desni bočni, što je odlično igrao u mladoj reprezentaciji.

3. Ermin Zec (Šibenik)

zadržao kontinuitet uvjerljivih nastupa, potvrdio golgetersku klasu i povećao cijenu, zbog čega će vjerojatno ostati nedostižan Dinamu i Hajduku. Preporuke za ozbiljniju ligu od HNL-a.

4. Pedro Morales (Dinamo)

jedan od rijetkih Mamićevih legionara koji počinje vraćati uloženo. 13 pogodaka nije lako zabiti čak ni u hrvatskoj ligi, iako Morales i dalje ostaje dužnik u jačim i zahtjevnijim utakmicama.

5. Marijan Antolović (Cibalia)

gazda najtvrđe obrane u ligi, Cibalia je ove jeseni primila samo osam golova. Izvanredna polusezona ako se uzme u obzir da je Antolović ‘brucoš’ koji je tek ljetos izbio u prvi plan izguravši s gola iskusnog Burcsu.

6. Davor Vugrinec (Zagreb)

neokrunjeni vladar lige koji će uskoro skinuti s prijestolja Igora Cvitanovića, strijelca 126 pogodaka u HNL-u.

7. Zvonko Pamić (Karlovac)

18-godišnjak je zablistao među velikim dečkima. Za razliku od oca koji je bio vrstan centarfor, ali se uglavnom oslanjao ‘na mišiće’, Zvonko Pamić je plemenit nogometaš kod kojeg je lopta sigurna kao u sefu.

8. Mehmed Alispahić (Šibenik)

među ugodnijim otkrićima lige, Šibenik je u Bugojnu napipao zlatnu žilu.

9. Tomislav Pavličić (Cibalia)

zamašnjak Cibalijine igre, nogometaš rafiniranog poteza.

10. Josip Knežević (Osijek)

jedan za budućnost, ljevak kakvog Osječani nisu imali od vremena Marka Babića.

Kandidati za Zlatnu kantu

1. Braća Sharbini (Hajduk)

više od 20 milijuna kuna iskeširano je za bratski tandem koji je dosad potvrdio jedino tezu da su Grobničani ‘čudna sorta’.

2. Dimitrios Papadopoulos (Dinamo)

perverzno pojačanje i još perverznija otpremnina.

3. Leandro Cufre (Dinamo)

perverzno pojačanje br. 2 i perverzan financijski aranžman koji bi mogao zaintrigirati i Uskokove istražitelje.

4. Marin Tomasov (Hajduk)

živući dokaz da je Hajduk danas klub osposobljen uglavnom za uništavanje talentiranih igrača.

5. Bojan Vručina (Slaven Belupo)

stvari su krenule loše nakon Bilićeva poziva u reprezentaciju, Vručina je cijelu jesen vozio spust.

6. Nastja Čeh (Rijeka)

na tragu Fredija Bobica, na Kantridi odigrao nekoliko rekreacijskih utakmica.

7. Anthony Šerić (Haj)

od igrača s iskustvom s čak tri svjetska prvenstva Hajdukov navijač očekuje puno više od statiranja na lijevoj strani obrane

8. Željko Malčić (Cibalia)

prije godinu dana hit-priča prvenstva, danas u frižideru Stanka Mršića i na zubu Cibalijinih navijača

9. Adrian Calello (Din)

kako nogometaš težak dva milijuna eura već godinu dana ne uspijeva pronaći mjesto u udarnom Dinamovu sastavu?

10. Josip Škorić (Zagreb)

Zagrebov vratar figurirao je kao stabilan i pouzdan golman, ali jesenas je upao u živo blato i natjerao Štimca da usred sezone angažira Skendera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 00:00