NEMA KEMIJANJA, ALI...

ANTE ČAČIĆ IZNIO NOVU TEORIJU Ne moraju istodobno igrati i Mandžo, i Perišić, Modrić, Rakitić

 Cropix/Marko Todorov

Nije meni problem razgovarati, ali sve što si kažemo je među nama - dok se ne raziđemo. Ako ne objavite odmah, onda to pročitam za tjedan ili mjesec dana - smije se Ante Čačić u kleti ‘Potrti kotač’. Glavni igrači mu još nisu do razgovora. Kolega je došao glasnogovorniku sa zahtjevom za razgovor petorici reprezentativaca iz ešalona ‘nezamjenjivih’. Dobio je onog - šestog. Da ne budemo baš totalno neželjeno dijete, spašava Ante Čačić.

Odluka nakon Rovinja

Sjeli smo na kavu uoči Moldavije s namjerom da vidimo kako ‘diše’ po pitanju prekobrojnih i dobili - ćorak. Preiskusan je da bi prešao zamišljenu granicu u komunikaciji koju će sam odrediti. Tako da nema šanse ni za nagađanje tko će biti višak na njegovu popisu koji objavljuje u utorak navečer. A možda je točnije da to još ni on sam ne zna.

- Čekat ću do zadnjeg roka. Imam Moldaviju i još četiri treninga u Rovinju. Dobro smo pokriveni i neće biti nimalo lako odlučiti se. Moram gledati potrebe, jer ne vidim neki smisao u bukiranju linija. Na treninzima sam došao do potvrde spoznaje kako nitko nije zalutao među nas - priča izbornik koji još nije načisto hoće li se voditi formulom 8-6-6. Isto tako, čeka da mu se priključe ostali igrači da vidi njihovo stanje.

- U svakom slučaju, tko god bio prekobrojan nije ispao iz kruga reprezentacije.

Izbornik je još jednom potvrdio kako je odlazak u Međimurje bio pogodak. Hvali uvjete u hotelu, sjajan travnjak te brižne domaćine.

- Tu je neka posebna prisnost i igrači to osjete. Uvjeti su poticajni, a otvoreni trening bio je detonator dobre atmosfere. S vremenom se stvorila negativna kulisa oko reprezentacije i igrači se nisu osjećali ugodno. Prvi moj cilj bio je dignuti plašt i zaštititi ih od negativne energije koja isijava. Zna se od koga i odakle to kreće. Izbornik sam od rujna i krećem se potpuno slobodno bez ijedne loše riječi da mi netko uputi. Niti u Splitu, Zadru ili Slavoniji. Priča o animozitetu prema meni i reprezentaciji jednostavno ne postoji, oni koji si utvaraju da nakon tri napisana članka kreiraju javno mnijenje su u zabludi - naglasio je Čačić i zatvorio tu priču. Vratili smo se na nogometni kolosijek. Priča nam kako je u Svetom Martinu bilo važno energetski popraviti igrače. Taktički dio počinje u Rovinju, a ozbiljne stvari očekuju se po dolasku u Francusku.

- I ovdje radimo s loptom, ali teško je kad nismo kompletni.

Osigurati zdravo ozračje

Turska je protiv Engleske u Manchesteru poražena 1-2, ali prvi protivnik Hrvatske na Euru ostavio je dobar dojam na stručni stožer.

- Gledao sam ih pola sata i dobio potvrdu onoga što već znam. Kompaktna su momčad s jasnom idejom. Puno je tu kvalitetnih pojedinaca, imaju silnu energiju koja se s tribina prelijeva na travnjak. Uostalom, već smo rekli da nema loše reprezentacije u skupini, ali imamo kvalitetu da možemo pobijediti svaku reprezentaciju na svijetu.

Takav stav Čačića generira roster koji ima na raspolaganju. No, zar te iste igrače nije imao i Niko Kovač? Predugo čekamo na njihovu dojmljivu partiju i nameće se pitanje precjenjujemo li svi skupa njihovu kvalitetu.

- Činjenica je da igraju u najboljim klubovima i da su pobjednici koji osvajaju trofeje, što im daje samopouzdanje. Za razliku od prije, bogatiji su za iskustvo velikih natjecanja. Pogledajte gdje su bili prije, a gdje se nalaze sada. Sigurno su napredovali, a moj je zadatak da im osiguram zdravo ozračje te ih postavim na logička mjesta. Ako to napravimo, onda sam optimist.

Badelj ili Brozović?

U svakom slučaju, Ante Čačić tvrdi kako neće robovati imenima prilikom sastavljanja početne momčadi.

- Moje je da to složim na način kako će najbolje funkcionirati. Ne moraju sve ‘zvijezde’ biti istovremeno unutra. I Mandžo, Kalinić, Pjaca, Modrić, Kovačić, Perišić… Netko od njih će valjda biti na klupi te čekati svojih pola sata. Na nekim utakmicama moramo se postaviti prema protivniku. Evo, Perišić i Pjaca igraju na istoj poziciji, a zakon fizike govori kako dva čovjeka ne mogu biti na istom mjestu u isto vrijeme. Pjaca može na oba krila, ali može i Perišić.

Pitamo Čačića hoće li složiti momčad s jednim središnjim napadačem ili će s dva. Čini se kako je skloniji varijanti s jednom špicom, ali i da će inzistirati od veznjaka da što više budu u završnici.

- Od Rakitića ne očekujem ovo što igra u Barceloni već da bude onaj Rakitić iz Seville. Da bude okomitiji i opasniji po gol jer ima kvalitetu koja mu dopušta da se tako ponaša. Ima i udarac, dobru asistenciju.

Josip Skoblar je rekao da je Ivan Perišić od iznimne važnosti za reprezentaciju.

- Logično, jer on je u zadnje dvije godine naš najučinkovitiji igrač. Igra dobro u Interu i igrač je odluke. Na svu sreću, nije jedini u našoj reprezentaciji.

Luka Modrić je sjajan organizator, ali nije finišer.

- Luka je igrač prevage, možda ne i odluke. On daje intonaciju igri i na njemu to ne puca. On je najfinije mazivo za stroj i izuzetno je bitan. Neka se moji igrači ne ljute, ali momčad se stvara oko Luke Modrića. Samo mi treba jedan pored njega koji će ga rasteretiti. Da ima više slobode prema naprijed.

Badelj?

- Možda on, možda Brozović. Strpite se još malo… - završio je Čačić.

Jedinstveni navijački sadržaj potraži na Navijačnici.

HRVATSKA - MOLDAVIJA (20.30, Koprivnica)

HRVATSKA: Subašić, Strinić, Vida, Ćorluka, Vrsaljko, Brozović, Badelj, Perišić, Pjaca, Kramarić Kalini ć

Klupa: L. Kalinić, Vargić, Livaković, Schildenfeld, Jedvaj, Ćaleta-Car, Antolić, Rog, Ćorić, Halilović, Čop. Nedostaju: Mandžukić, Srna, Rakitić (odmor), Modrić, Kovačić (klupske obveze).

MOLDAVIJA: Cebanu, Jardan, Golovatenco, Cascaval, Epureanu, Ionita, Vremea, Cebotaru, Ambros, Milinceanu, Ivanov

Klupa: Namasco, Carp, Iliescu, Andronic, Spataru, Bugneac. Nedostaju: Cojocari, Sidorenco (odmor) Armaš, Mihailov (klupske obveze), Gatcan (privatni razlozi).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 21:21