PRODAJA BIJELIH

AMERIKANCI POSLALI SLUŽBENU PONUDU ZA KUPNJU HAJDUKA Nude obnovu Poljuda i plaćanje dugova

Amerikancima se žuri, ali ja moram poštivati proceduru. Dakle, razgovarat ću s dioničarima, te upravom i NO Hajduka, pa ću dalje postupati na temelju tih razgovora - rekao je Baldasar
 Vladimir Dugandžić/CROPIX

Splitskom gradonačelniku Ivi Baldasaru danas je službeno u pisanoj formi stigla ponuda američkih biznismena koji su zainteresirani za kupnju nogometnog kluba Hajduk, doznaje se iz ureda gradonečalnika iz kojega nisu željeli govoriti o detaljima ove ponude.

Grad Split je sa 56 posto udjela u dioničarskoj strukturi Hajduka najveći dioničar kluba.

"Riječ je o ozbiljnoj ponudi o kojoj najprije trebam razgovarati s ostalim dioničarima, te Upravom i Nadzornim odborom kluba", rekao je Baldasar za Hinu.

Baldasar nije želio govoriti o iznosu ponude Amerikanaca za kupnju Hajduka rekavši kako želi poštivati proceduru, to jest prvo razgovarati s dioničarima, Upravom i Nadzornim odborom Hajduka, te da će daljni postupci ovisiti o sadržaju tih razgovora.

"Nakon toga održat će se sjednica Grdaskog vijeća na kojoj bi se raspravljalo o Hajduku", dodao je Baldasar.

Prema neslužbenim saznanjima Amerikanci koji su zainteresirani za kupnju Hajduka spremni su, ukoliko se prihvati njihova ponuda, između ostalog odmah sanirati i aktualni dug Hajduka koji je blizu 100 milijuna kuna, a zatim i ulagati u razvoj kluba.

Amerikanci od Baldasara traže spuštanje cijene dionice

Darren Treasure napustio je Hrvatsku, od američkih ulagača koji žele kupiti dionice Hajduka ostao je još najistureniji među njima, odvjetnik Michael Glover i njegov savjetnik Sead Karaselimović. Oni će danas, u suglasnosti s ostalim ulagačima kojih ‘preko bare’ ima dvedesetak, a čija se imena još taje, složiti ponudu koju će odaslati na adresu Grada Splita, odnosno gradonačelnika Ive Baldasara.

Ključno je pitanje što će se naći u ponudi? I koliko danas vrijede dionice Hajduka? Njihova nominalna vrijednost u preoblikovanju iznosila je 500 kuna, no teško je vjerovati da će danas američki investotori biti spremni platiti toliko. Zašto?

Kako doznajemo, njihovi planovi nisu samo doći, uložiti novac u prijelaznim rokovima i preprodavati igrače. Jučer su imali želju obići stadion na Poljudu, došli su vidjeti kako izgleda kada je na travnjaku montirana pozornica. Obišli su i unutrašnjost stadiona, svlačionice...

I ostali su zaprepašteni. Prema njihovim riječima svlačionice su na razini američkih srednjih škola, a usporedba s profesionalnim klubovima u SAD-u nije niti moguća. Neugodno su iznenađeni i dvoranom koja je ‘bez zraka’... Dalje, otkrivamo i kako su pregledali i travnjake, pomoćna igrališta...

Nisu zadovoljni trenutnim trenažnim kapacitetima te će u svojoj ponudi Gradu Splitu inzistirati i na dva pomoćna terena s pravom, ne umjetnom travom, koja je znatno bolja za razvoj igrača. Nisu bili zadovoljni niti kvalitetom umjetne trave koja se nalazi na pomoćnom igralištu na Poljudu.

Dakle, u ponudi koju će poslati Gradu Splitu trebalo bi stajati kako su oni spremni sanirati aktualni dug kluba, kako bi uopće mogli normalno poslovati. Ali, stajat će i ponuda prema kojoj su Amerikanci spremni investirati u obnovu stadiona!

Koliko, kalkulira se s desetak-petnaest milijuna dolara, no brojke su tu da se mijenjaju i da se o njima pregovara.

Kad se sve zbroji...

Jasno je da Amerikance na Poljud ne vodi ljubav prema Hajdukovom grbu, ljudi vide potencijal kojega svojim sredstvima mogu oploditi na dobrobit sviju. Novac žele uložiti, ali nisu ni oni baš pali s Marsa niti će ulagati u nešto što je rupa bez dna. I baš stoga žele oni preuzeti odgovornost obnove stadiona i postavljanja temelja za razvoj i školovanje modernih mladih nogometaša.

Žele Hajdukovoj Omladinskoj školi osigurati najbolje moguće uvjete. Stoga, kad zbroje što su spremni uplatiti na ime trenutnih dugova i obnovu stadiona, pitanje je što će ‘ostati’ za izravnu uplatu na račun Grada Splita za otkup dionica? I tu je dolazimo do ključnog pitanja.

I tu se lome pregovori. S jedne strane, naravno, gradonačelnik Baldasar želi postići što veću vrijednost i za Grad i za Hajduk, a s druge Amerikanci žele da se zbroje sva ulaganja i u dugove i u infrastrukturu i da se onda za dionice plati minimalno.

Je li to baš ono ‘za kunu’ kako se prodavao splitski škver, vjerojatno nije, ali je i daleko ispod od one cijene od 500 kuna po dionici koliko je ona stajala tijekom preoblikovanja. Ovakva opcija trebala bi se više svidjeti i brojnim navijačima Hajduka od ‘samo’ usipanja novca.

Jer, sutra ako Amerikanci iznenada dignu sidro, a obnovili su stadion, uredili prostore, pomoćna igrališta, a u startu i sanirali dugove...

Opet će nešto ostaviti iza sebe klubu i Gradu. Ostaje nam sada vidjeti još točno što na papiru piše, kako doznajemo, ne objavi li splitski gradonačelnik ponudu koju primi javno, spremni su to tada napraviti Amerikanci. Naravno, ne žele javno sve otkriti prije nego se to i nađe na službenom papiru, tako to i uzusi u poslovnim pregovorima nalažu.

No, brojke bi uskoro, za koji dan, trebale ugledati svjetlo dana. A onda ćemo svi biti pametniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. lipanj 2024 21:36