OKO ZA OKO

AMERIKANCI NISU USPJELI IZBACITI RUSIJU SA SP-a U BRAZILU Rusi im se odlučili osvetiti...

 Getty Images

Krovna nogometna organizacija FIFA odbila je zahtjev za izbacivanjem Rusije sa Svjetskog prvenstva u Brazilu, nakon što su dvojica američkih senatora zatražila da se Rusiji zabrani sudjelovanje zbog djelovanja u Ukrajini.

Dan Coats i Mark Kirk uputili su pismo organizaciji sa sjedište u Zuerichu tražeći da suspendira članstvo Rusije te zabrani istočnoeuropskoj velesili od nastupanja na Svjetskom prvenstvo u Brazilu koje će se održati ove godine. Žele također da im se oduzme pravo da budu domaćini nogometnog SP-a za četiri godine.

FIFA je senatorima odgovorila da se sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu temelji na sportskim vrijednostima i jedino kršenje FIFA-inih pravila može dovesti do izbacivanja s natjecanja.

Coats, republikanski senator iz Illinoisa, bio je duboko razočaran ovakvom odlukom rekavši kako FIFA sugerira da skandalozno ponašanje zemalja članica nije važno jer nema veze s nogometom.

Američki senator pozvao se na slučaj iz 1992. kada je Jugoslavija izbačena sa Europskog prvenstva u Danskoj zbog ratne agresije na Balkanu. Senatori su poručili da ih FIFA-iono odbijanje neće obeshrabriti.

Ni Rusija nije ostala dužna. Dva su tamošnja političara tražila da se Sjedinjene Države izbace sa SP-a u Brazilu. Peticiju FIFA-i poslali su Aleksandar Sidjakin i Mihail Markelov.

- Oko za oko, lopta za loptu. Zabranite SAD-u nastup na Svjetskom prvenstvu u nogometu. Izbacite ih iz FIFA-e, napisao je Sidjakin na Twitteru.

Kao razlog za nihovo izbacivanje naveli su američku agresiju protiv Jugoslavije, Iraka i Libije, kao i planove vojne invazije na Siriju.

Svjetsko prvenstvo počinje u Brazilu 12. lipnja, dok će Rusija za četiri godine biti domaćin svjetskoj smotri u 11 gradova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 18:25