TRANSFERI TRENERA

ADIO KRASO Trenerska karijera vam je u škripcu? Dođite u Hajduk i put u Europu je otvoren...

 Boris Kovačev /CROPIX

Njemačka nogometna javnost s velikom je pažnjom popratila dolazak Krasimira Balakova na poziciju trenera Kaiserslauterna, trenutačnog fenjeraša Bundeslige.

Taj klub pamti i bolje dane jer je četiri puta bio prvak Njemačke, ali su posljednju titulu uzeli 1998. godine kada su ostvarili jedinstveni podvig u povijesti njemačkoga klupskog nogometa: iz druge su lige odmah osvojili naslov prvaka Njemačke. Tada ih je vodio veliki Otto Rehhagel koji je i dandanas ikona “crvenih vragova” sa stadiona Fritz Walter.

‘Crveni vrag’

Od Krasimira Balakova zasad se ne očekuju takva čuda. Od njega se ne očekuje da osvaja trofeje, nego bi samo trebao sačuvati Kaiserslautern od ponovnog ispadanja u drugoligaško društvo gdje je klub do lani proveo četiri godine. No, situacija je teška pa se Balakov nalazi pred najvećim izazovom u karijeri.

- U nogometu nema nikakvih garancija, a da ne vjerujem u to da mogu spasiti Kaiserslautern od ispadanja, nikad se ne bih prihvatio ovog posla - izjavio je Balakov za njemačke medije koji ga tretiraju poput velike zvijezde.

Poznato je da Bugarin uživa veliku popularnost u Njemačkoj. Ovdje je napravio respektabilnu karijeru. On je prava ikona Stuttgarta, uz asove poput Elbera i Bobiča koji su mu prvi pružili podršku i pozdravili njegov izbor za trenera Kaiserslauterna

“Bugarska diva vratila se u Njemačku”, to je egida pod kojom se piše o Balakovu i njegovoj avanturi u Kaiserslauternu. Još pri dolasku u Hajduk, Balakov je isticao da je njegov cilj Bundesliga. Eto, želja mu se ostvarila i prije nego što se mogao nadati, a debitirat će već u subotu protiv konkurenta davljenika Freiburga. Neka mu je sa srećom, trebat će mu...

Novi debi već sutra

Njemački mediji spominju da odšteta za Balakova iznosi 350.000 eura, iako Hajduk još ima neke neispunjene obveze. Kako bilo, Balakov se s Hajdukom rastao u prijateljskim odnosima i ostavio si je otvorena vrata da se jednoga dana može vratiti na Poljud. Oprostio je klubu dug od četiri plaće (140 tisuća eura), a zauzvrat dobio slobodu...

Slučaj Krasimira Balakov sa splitske točke gledišta još je jedan primjer po kojem Hajduku ne valjaju oni koji drugima valjaju. Kritike je ovdje trpio i jedan Edoardo Reja pa je, eto, još dandanas u Laziju, a vidjet ćemo kako će Balakov proći.

- U ovom našem neredu ne bi dva mjeseca izdržali Mourinho, Guardiola i Capello da zajedno dođu voditi Hajduk - često se čuje u Splitu. Hajduk i Split stvarno su specifična sredina.

Balakov je to osjetio na svojoj koži, ali čini se da je taj temperament zavolio. Koliko god to bilo čudno.

- Ovaj grad je lud - ističe Balakov govoreći o Splitu. - Ne trebate dugo ovdje živjeti da biste to osjetili. Okružje je ludo, ali pozitivno ludo i s puno emocija. To što sam bio trener Hajduka ostat će mi duboko u srcu.

Balakov drži fige Hajduku, zahvalio je svima - igračima, navijačima i običnim ljudima. Sad ide dalje, a Hajduku poručuje da mu jedina garancija za uspjeh može biti rad.

Ozbiljan pristup

Mora se priznati da je Balakov radio u teškoj situaciji. S jednom je momčadi krenuo u sezonu, a drugu je imao u zimskoj pauzi. Nije napravio rezultat, to se mora istaknuti, ali je ugradio jedan ozbiljan pristup poslu. Kao da su se počeli osjećati prvi rezultati njegova rada sada kad odlazi.

- Ostavljam iza sebe spremnu momčad koja ima hijerarhiju. Ta momčad ima potencijal i siguran sam da i bez mene mogu odigrati dobru sezonu. Treba im samo vremena i strpljenja. Kad Hajduk i njegovi navijači pokažu strpljenje, stvari će sigurno krenuti nabolje.

Balakov ostavlja otvorena vrata za svoj povratak.

- Hajduk je veliko ime, ima tradiciju i nešto što malo koji klub ima: taj privrženi odnos navijača, kao da se radi o religiji. Navijači su fenomenalni. Sa zadovoljstvom bih se vratio jednoga dana u Hajduk - poručio je Balakov na rastanku. U Splitu prevladava žaljenje:

- Čim smo se malo pomaknuli naprijed, opet ćemo se vratiti na početak - komentiraju navijači. A taj novi početak past će na leđa vrijednom vojniku Hajduka Miši Krstičeviću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 22:34