NAVIJAČI O ŠPACI

‘Dobili smo trenera starijeg od Dinama, ali mlađeg od Ćire’

Ustoličenje Stanka Poklepovića na poziciju trenera Hajduka izazvalo je brojne i burne komentare među navijačima "bijelih"
Split, 120210.Poljud.Nadzorni odbor Hajduka na danasnjoj je sjednici izabrao novog trenera. Stanko Poklepovic tako ce zamijeniti Edoarda Reju na klupi splitskog kluba.Na fotografiji: predsjednik Hajduka Josko Svagusa i novoizabrani trener Stanko Poklepovic.Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
 Vladimir Dugandzic / CROPIX

SPLIT - Mnogi Poklepoviću daju podršku držeći da taj iskusni, nadasve pošteni i još uvijek vitalni 71-godišnji nogometni trener (r. 18. travnja 1938.) u ovom trenutku predstavlja najbolje rješenje za Hajduk. Drugi pak agitiraju protiv Poklepovića, a zanimljivo je da kao jedini argument ističu njegove godine, sumnjičavi su zbog činjenice da netko tko je zagazio u osmo desetljeće života još može biti ambiciozan i sposoban odgovoriti zahtjevima trenerskog posla.

I uvijek je tako u Splitu i Hajduku, jedni su za, a drugi protiv bez obzira na to tko došao na klupu “bijelih”. Ne pamtimo da je netko imao unisonu podršku ne samo Torcide nego i svih onih običnih navijača koji žive uz splitski klub i jednako emotivno proživljavaju sve njegove pobjede i poraze.

Dovoljno se sjetiti da je žestoke kritičare u svoje vrijeme imao i Tomislav Ivić, koji je s Hajdukom sedamdesetih godina postigao rezultate kakve će teško bilo tko ikada ponoviti.

A kad je o Špacinim godinama riječ, duhoviti kakvi jesu Splićani komentiraju:

- Dobili smo trenera starijeg od Dinama, ali još uvijek mlađeg od Ćire Blaževića.

Stanko Poklepović istinska je legenda Hajduka, jedan od dvojice živućih senatora “bijelih”, uz Tomislava Ivića, šjor Špaco uživa veliko poštovanje i respekt svih generacija hajdukovaca.

Špaco Poklepović je ikona Hajdukove nezaboravne generacije iz osamdesetih, trener koji je za kormilom “bijelih” osvojio prvo prvenstvo Hrvatske 1992. godine. Trener koji se dokazao rezultatima i svojim radom ne samo u HNL-u nego i u inozemstvu, bio je izbornik Hrvatske, ali i Irana, gdje je otvorio vrata hrvatskim trenerima koji će doći nakon njega.

- U svojoj 72. godini Špaco je vitalniji, žešći i ambiciozniji trener od većine puno mlađih trenera koji su se smjenjivali na klupi Hajduka - ističe Zdravko Reić, najdugovječniji kroničar Hajduka koji žestoko podržava Poklepovića.

- Samo jedan iskusni trener, znalac i fanatični zaljubljenik u nogomet i Hajduk poput Špace Poklepovića može pomoći da klub prebrodi ovo prijelazno razdoblje. Ovu već postavljenu momčad koju je formirao Edy Reja Poklepović može na pravi način izvući do ljeta - drži Reić.

Hajduk se odlučio za Poklepovića ne samo zbog njegove stručnosti i spremnosti da pomogne. Naime, Hajduk nije želio ulaziti u rizik dovođenja trenera koji bi bio predstavljen kao dugoročno rješenje u situaciji kada nema previše vremena za prilagodbu. Jer, riskira da potroši još jednog trenera uzalud.

Špaco Poklepović pak nema ambiciju da se na klupi Hajduka zadrži dulje od ovih nekoliko mjeseci. Iako je uvijek spreman pomoći u ulozi savjetnika, mentora, što su dosadašnji mlađi treneri izbjegavali.

U vrijeme recesije važno je da Poklepović stoji 5000 eura mjesečno, dok je njegov prethodnik Edoardo Reja imao godišnji ugovor do 400.000 eura.

Poklepović bi trebao biti prihvaćen uz podršku, aplauz navijača, iako splitsko stanje uma, pogotovo uz Hajduk, nerijetko zna biti destruktivno.

- Ja sam protiv, a ne znam za koga sam - često se zna čuti u Splitu.

Da je umjesto Poklepovića izabran Ivan Katalinić, njemu bi nabijali na nos da je došao iz Dugopolja, Zoranu Vuliću bi zamjerali da nije uspio izvan Splita, a Slavenu Biliću da će mu Hajduk biti dopunska zanimacija dok nema posla u reprezentaciji... Ovdje nitko ne valja ili barem nije dovoljno dobar za Hajduk.

- Dajmo Špaci šansu, a za kritike će uvijek biti vremena, kad vidimo rezultate njegova rada - pozivaju poklonici Hajduka koji uz veliko srce imaju i zrno razuma.

Šurjak: Tudor će u omladinsku školu



Igor Tudor više nije član stožera prve momčadi Hajduka. Stanko Poklepović je za svoje pomoćnike izabrao Joška Španjića, Tončija Gabrića i kondicijskog trenera Duju Poljaka. Kakva je situacija s Tudorom?

- Tudor je ušao u stručni stožer bivšeg trenera Reje kako bi mu pomogao zbog znanja talijanskog jezika. Njegov angažman s prvom momčadi prestao je odlaskom Reje. Tudoru će biti ponuđen angažman u omladinskoj školi. Uostalom, ja sam ga pozvao u klub da bi radio s mladim igračima - rekao je Ivica Šurjak.

Tudor se zasad nije očitovao u svojim planovima i željama. Pojavila se spekulacija da ga je Edoardo Reja pozvao da mu bude pomoćnik u Laziju.

- Ta informacija nije istinita - potvrdio nam je sam Reja.

Torcida: Ne može trener promijeniti situaciju u Hajduku



O Stanku Poklepoviću kao novom treneru Hajduka pitali smo i Žana Ojdanića, šefa Torcide koji najbolje zna kako dišu najžešći tifozi splitskog kluba.

- Ne mogu reći ni da sam za niti da sam protiv Poklepovića. Razlog je taj što smatramo da bilo koji trener teško može promijeniti situaciju u Hajduku, a posebno kada dolazi u ovakvom trenutku. Nemamo ništa protiv Poklepovića, naprotiv, cijenimo sve što je napravio u trenerskoj karijeri. Pustimo čovika da radi svoj posao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 09:30