ČUVAR REKETA REALA

VIDEO, Tomić: Znao sam da mogu biti tako dobar

 AFP

Nije čudno da je službena internet-stranica Eurolige u ovom tjednu veliki razgovor obavila s 23-godišnjim hrvatskim košarkašem Antom Tomićem, članom madridskog Reala.

Napominje se u najavi razgovora kako je 217 centimetara visoki Hrvat najveće iznenađenje četvrtfinale serije Eurolige između dva španjolska giganta, Reala i Barcelone, i adut iz rukava sjajnog trenera Ettorea Messine na klupi Reala.

Razlog za takvo što je sjajna predstava Ante Tomića u obje četvrtfinalne utakmice (nakon dva ogleda u Barceloni rezultat je izjednačen 1-1), a pogotovo u drugom ogledu kada je Tomić ubacio 22 poena (šut iz igre 10-15), a upisao je i četiri blokade.

- Kada su me nazvali iz Reala bilo je to doslovno ostvarenje sna. Messina je jedan od najboljih trenera na svijetu svih vremena, a Real je vjerojatno najveći klub. Taj poziv je uistinu bio nešto posebno, definitivno nešto što se ne događa svaki dan u životu - prisjetio se dotadašnji igrač Zagreba.

Kada ste dolazili krajem siječnja u Real jeste li očekivali da ćete ubrzo imati ovako važnu rolu?

- Iskreno nisam. Zapravo mi je teško reći što sam očekivao. Momčad je sjajna, prepuna kvalitetnih košarkaša, no svi su me dočekali toplo, iskreno i lijepo. Trener mi vjeruje i to je najbitnije.

Je li odlazak iz Zagreba sredinom sezone bilo iznenađenje za vas?

- Mislio sam da ću dočekati kraj sezone u Zagrebu, te da ću nakon toga potpisati za neki jaki klub u Europi. No, kada se pojavio Real i kada me pozvao morao sam ugrabiti tu priliku. To je trentuak koji moraš iskoristiti.

Kako je igrati u Euroligi?

- Košarka je uvijek isti sport, gdje god je igraš. No, svima je jasno da je Euroliga posebna, to je košarka na nekoj drugoj, višoj razini. Morao sam promijeniti neke sitnice u svom pristupu i igri da zadovoljim kriterije.





Kakve su vaše impresije o novom treneru Messini?

- Jako mi je drago što me Ettore Messina tretira kao i svakoga drugog u momčadi. To je lijepo saznanje. Ugodno se osjećam dok me vodi takav trener. Uključuje me u sve, u sve obrambene i napadačke taktike.

Uključeni ste u veliku četvrtfinalnu borbu Reala i Barcelone u Euroligi. Kako se osjećate?

- Nevjerojatan je osjećaj, jer se nisam nadao da ću brzo imati priliku osjetiti takvu strast i žar na parketu. Igramo protiv vjerojatno najbolje momčadi i Europi, protiv Barcelone, ali smo pokazali kako ih možemo dobiti. U prvoj utakmici smo pali u završnici, napravili neke pogreške koje se ne smiju događati. No, u drugoj smo sve ispravili. Nismo im dali da se rastrčaju, da koriste alley-oopove i lake poene. Igrali smo jaku obranu, pametno i mirno. Dokazali smo da možemo.

Razlog pobjede u drugoj utakmici leži i u vašem sjajnom nastupu?

- Nekoliko brzih poena koje sam postigao me oslobodilo. Znao sam da mogu takvo što ponuditi na parketu i uspio sam. Velika potpora su mi suigrači, trener, ali i moji navijači iz Zagreba i Hrvatske. Prate me i što ovdje radim te se raduju mom uspjehu i pobjedama Reala.

Kako sada gledate na Euroligu nakon vatrenog krštenja?

- Velike su inspiracija takve utakmice. Vjerojatno sam dobro odigrao jer sam se želio dokazati i pokazati koliko dobar mogu biti. Nikada dosad nisam igrao u Euroligi i ovo je veliki korak u mojoj karijeri. Samo trebam tako nastaviti, već u trećoj utakmici - završio je Tomić.

Viktor Hrjapa MVP mjeseca ožujka

Krilni košarkaš moskovskog CSKA-a Viktor Hrjapa proglašen je najkorisnijim igračem mjeseca ožujka u Euroligi.

Svestranom je igrom odlični 27-godišnji krilni centar pridonio četirima pobjedama moskovskog sastava tijekom ožujka. U Top 16 fazi protiv Unicaje i Žalgirisa, a u četvrtfinalu u dvama moskovskim dvobojima protiv Caje Laboral.

Prosječno je Hrjapa u ožujku zabijao 10.8 koševa uz 4.5 skokova, 3.8 asistencija, dvije ukradene lopte i 1.8 blokada.

Treće utakmice četvrtfinalne serije, koje su na rasporedu u utorak, 30. ožujka, valorizirat će se u izboru MVP-a za travanj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 20:53