FINAL FOUR EUROLIGE

Uspjeh CSKA ovisi o Planiniću

Hrvatsku košarku u Parizu predstavljaju Zoran Planinić i Nikola Vujčić. Planinić traži prvi naslov, a Vujčić će pokušati doći do trećeg
CSKA Moscow's Croatian guard Zoran Planinic (L) vies with Virtus Lottomatica US guard Ibrahim Jaaber during their basketball Euroleague group C game 7, in Rome's Palalottomatica, on December 10, 2009. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI
 AFP

Više je razloga zašto je Velimir Perasović idealan sugovornik kad je u pitanju ovogodišnji Final Four Eurolige. Kao trener Cibone ove je godine momčad pripremao za tri od četiri sudionika završnog turnira (samo nije igrao protiv CSKA), jedan je od četvorice hrvatskih trenera koji su vodili momčad na Final Fouru ( Spahija, Repeša, Pavličević), a u Bercyju je prije 19 godina osvojio posljednji od tri splitska naslova europskog prvaka.

Uoči ovakvih turnira treneri vole reći da su izgledi ravnomjerno podijeljeni, svakome po 25%.

- U principu to uvijek vrijedi, jer se obično radi o momčadima sličnih kvaliteta. Za mene je Barcelona prvi favorit, a Olympiacos odmah do nje, s time da bi za mene veće iznenađenje u polufinalu bila pobjeda CSKA, nego pobjeda Partizana. Nema sumnje da Barcelona igra najbolju košarku, ali puno su puta dolazili kao prvi favoriti, a rijetko su osvajali.

Perasović će tezu o Partizanovim izgledima potkrijepiti sljedećim argumentima:

- Svi misle da su oni zalutali tamo, ali njihov je sustav igre nezgodan svima. Svima mogu fizički parirati i imat će svoju šansu.

Hrvatska košarka će svoje predstavnike imati u reprezentativcima, Zoranu Planiniću i Nikoli Vujčiću. Planinić još čeka prvi naslov, Vujčić ide po treći, prvi s Olympiacosom nakon dva u Maccabiju.

- Drugačije su im uloge. Vujčić je jedan kotačić u sistemu. Nije presudno kako će odigrati, ali ako Vujčić odigra dobro, Olympiacos u pravilu pobjeđuje. Za razliku od njega Planinić je jedan od najvažnijih igrača CSKA. Bez njegove odlične partije, CSKA će teško do pobjede protiv Barcelone. Ne radi se tu o poenima, nego o distribuciji lopte, kontroli ritma utakmice i direktnom obračunu s ključnim igračima Barcelone na toj poziciji Rubiom, Lakovičem i Sadom. Planinić je sa dva metra atipičan igrač na toj poziciji, može dobro kontrolirati ritam i odvesti utakmicu u smjeru koji neće odgovarati Barceloni.

Prema Perasu, u polufinalu ćemo vidjet sudar kontrastnih stilova.

- Barcelona i Olympiacos će pokušati ubrzati igru. Njima će odgovarati utakmice na što više poena. CSKA i Partizan će pokušati usporiti igru. Tko uspije nametnuti svoj stil, taj je bliži pobjedi.

Tko će biti ključni ljudi pojedinih momčadi?

- U Barceloni ih je mnogo: Navarro, Mickael, Rubio, Vazquez... Uz Planinića, za CSKA će biti važna uloga Šiškauskasa. Za Olympiacos će biti važni Papaloukas i Kleiza, a Partizan pobjeđuje kolektivom. Može iskočiti Kecman ili Roberts, ali njihova je snaga momčad - zaključio je Perasović.

Zanimljivosti i bizarnosti F4

Holden i Papaloukas osam zaredom

Mnogo je zanimljivih i bizarnih statističkih podataka vezanih uz ovogodišnje sudionike Final Foura. Oldučili smo izdvojiti one najzanimjivije za svaki klub.

Barcelona

- rekorderi sa 11 nastupa na Final Fouru, ali su samo jednom bili europski prvaci (2003.)

- Terrence Morris može postati prvi igrač koji je s tri različita kluba igrao u finalu (Maccabi, CSKA, Barcelona)

CSKA

- osmi put zaredom su na Final Fouru, što nije uspjelo nijednoj momčadi prije njih

- JR Holden jedini je igrač sa CSKA bio na svih osam završnih turnira

Olympiacos

- Theo Papaloukas je osmu godinu zaredom na Final Fouru (šest sa CSKA)

- Scoonie Penn je sa 180 cm najniži igrač na ovogodišnjem Final Fouru

Partizan

- Duško Vujošević je nakon 22 godine ponovno odveo Partizan do Final Foura; 1988. u Gentu je završio kao treći

- sa 229 cm Slavko Vraneš najviši je igrač koji je ikada zaigrao na Final Fouru

- Dušan Kecman jedini brani europski naslov koji je prošle godine osvojio s Panathinaikosom

Final Four uživo na Sportklubu

Hrvatski ljubitelji košarke sve utakmice iz pariške dvorane Bercy moći će pratiti u izravnim prijenosima u programu televizije Sportklub.

Petak, 7. svibnja

18.00 Barcelona - CSKA

21.00 Partizan - Olympiacos

Nedjelja, 9. svibnja

18.00 Utakmica za 3. mjesto

21.00 Finale

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 22:28