VELIKO FINALE

ŠPANJOLSKA I LITVA ZA ZLATO NA EUROBASKETU Pau Gasol je prije 12 godina izgubio finale u kojem je zabio čak 36 koševa

Bio je to prohladni rujan 2003. godine u Švedskoj. Hrvatsku je na prvom natjecanju vodio Neven Spahija, Skandinavija je napuštena spuštenih glava, s jednom jedinom pobjedom, protiv Ukrajine.
 AFP

Bilo je to i doba Šarasa. Šarūnas Jasikevičius maestralno je vodio Litvu do prvog naslova europskog prvaka nakon 64 godine. Jedina europska država u kojoj je košarka za ostale sportove ono što je nogomet u ostatku kontinenta dobila je zasluženu nagradu. Prva u nizu za reprezentaciju koja je uvijek osvajala srca neutralnih navijača. Lie-tu-va ori se i stadionom Pierre Mauroy.

Današnja Litva je momčad Jonasa. Izbornik Kazlauskas sa suradnicima je napravio sjajan posao u pripremi utakmice protiv Srbije.

Mačiulis je najbolji kradljivac Eurolige koji je spreman potući se i sa suparničkim navijačima kako bi četiri mjeseca nakon što je postao klupski vladar kontinenta, isto napravio i u zelenoj boji Litve. I, dakako, tu je njihov najbolji strijelac i skakač na turniru, centar Valančiūnas. Nije ga bilo u onoj utakmici u kojoj se Hrvatska poigravala Litvom u zelenoj šumi Kaunasa (oh, u kakvoj smo zabludi bili tada!), iz Toronta se vratio sretan i bogatiji za četverogodišnji ugovor vrijedan 64 milijuna američkih dolara.

Vratimo se još malo na rujan 2003. godine. Bilo je to Europsko prvenstvo u kojem je Pau Gasol u finalu zabio 36 koševa i - izgubio. Od Litve, naravno. Do veličanstvenog polufinala protiv Francuske bila mu je to najefikasnija utakmica u dresu Furije, ali bez glavne nagrade - zlatne medalje. Po nju je došao u Francusku, na svom posljednjem Eurobasketu.

Pohod na zlato koji bi u nekoj budućoj biografiji mogao dobiti radni naziv: “Put osvete”. U polufinalu je pobijedio domaćine koji su ga prošlog ljeta nokautirali u njegovu dvorištu, na Su u Španjolskoj. Danas od 19 sati igra finale protiv Litve, protiv reprezentacije koja mu je prije 12 godina oduzela priliku da prvi put postane prvak, i to u utakmici u kojoj je postigao 36 koševa i 12 skokova.

Uoči finala jasno je da Španjolska ima veću pojedinačnu kvalitetu, a Litva se dosad pokazala čvršćom kao momčad. Moguće iznenađenje momaka s Baltika moguće je samo ako nekako uspiju zaustaviti Gasola bez udvajanja.Slanje dvojice igrača na najvećeg kandidata za MVP-a rizično je jer se time otvara višak prostora za njegove suigrače ( Sergio, Llull, Mirotić, Rudy…)

Bit će to glavni Valančiūnasov zadatak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:36