NBA DOIGRAVANJE

Prvaci krenuli pobjedom, Nowitzki prejak za Spurse

RESTRICTED TO EDITORIAL USE(FILES) Kobe Bryant #24 of the Los Angeles Lakers celebrates after making a basket against the Miami Heat in the fourth quarter at Staples Center on December 4, 2009 in Los Angeles, California. The Lakers defeated the Heat 108-107. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and/or using this Photograph, user is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Jeff Gross/Getty Images/AFP
 AFP

Košarkaši Los Angles Lakersa pobjedom su krenuli u obranu naslova najbolje momčadi NBA lige. U prvom krugu Zapadne konferencije u Staples Centeru "pali" su Oklahoma City Thunderi, a bilo je 87-79.

Čak 50 pobjeda u osnovnom dijelu lige bilo je dovoljno Thunderima za "tek" osmo mjesto Zapada i najteži mogući ždrijeb na putu do prstena prvaka, budući da je najbolji omjer konferencije pripao aktualnim prvacima (57-25).

Ipak, gostujuća momčad nije bila "topovska hrana" momčadi koju vodi Phil Jackson, utakmica je bila izjednačena do same završnice, no valja naglasiti da su Thunderi bili ti koji su konstantno bili u rezultatskom zaostatku.

Također, mnogo se očekivalo od direktnog obračuna najboljeg strijelca lige ( Kevin Durant) i ponajboljeg košarkaša današnjice ( Kobe Bryant), no i taj je "sukob" izostao. Istina je da su obojica predvodila momčad po broju poena, no uz loš postotak ubačaja. Tako je Durant, koji je osnovni dio sezone zaključio s prosjekom od 30.1 koševa po utakmici ubacio 24, uz 7-24 iz igre, dok je Bryant postigao 21 poen nakon šuta 6-19 iz polja.

Apsolutno je zato dominantan bio španjolski centar prvaka Pau Gasol s 19 ubačenih koševa i 13 uhvaćenih lopti, te tri blokade. Unatoč lošem postotku ubačaja (3-11 za sedam poena) presudnom se pokazala i igra Rona Artesta koji je sjajnom obranom bio isključiv "krivac" za Durantov loš šuterski dan, a tako i uvodnu prednost Lakersa u seriji koja se igra na četiri pobjede.

Sljedeća utakmica na rasporedu je u utorak, a domaćin će ponovno biti sastav iz Los Angelesa.

Dwight Howard i Vince Carter odigrali su napadački lošu utakmicu, no Orlando je lako (98-89) nadvisio Charlotte u prvom susretu prvog kruga doigravanje NBA lige.

Carter se propisno ispromašivao (4/19 za igre, ukupno 12 poena), a Howard mislima bio okrenut obrani (2/4 iz igre), pa je prva napadačka opcija Orlando Magica u utakmici u nedjelju postao Jameer Nelson koji je 24 od ukupno 32 poena postigao u prvom poluvremenu susreta igranog u Amway Areni.

Iako je napadački podbacio, svakako treba spomenuti obrambeni učinak najdominantnijeg centra današnjice Howarda. Uz (za njega skromnih) sedam skokova, imao je i fantastičnih devet blokada, od čega šest u prvoj četvrtini predstavlja klupski rekord u utakmicama doigravanja.

Za Bobcatse je dobru utakmicu odigrao Gerald Wallace (25 poena, 17 skokova), međutim to nije bilo dovoljno za pobjedu protiv domaćina koji je početkom treće četvrtine imao i 22 poena viška (65-43).

Sljedeća utakmica ovih suparnika igra se u srijedu, ponovno u Orlandu.

Dallas Mavericksi i San Antonio Spursi, baš kao i prošle godine, čine jedan od parova prvog kruga Zapada. Teksaški derbi lani je pripao Dallasu s 4-1, a nastavi li Dirk Nowitzki igrati kao što je to učinio u nedjeljnoj utakmici, Spursi će ponovno teško u drugi krug. Sjajni je Nijemac ubacio 12 od 14 lopti iz igre i svih 12 s linije slobodnih bacanja za 36 poena, a Dallas je uknjižio uvodnu 100-94 pobjedu.

Dodajmo da je Nowitzki trenutačno na 86 uzastopno pogođenih slobodnih bacanja. Rekord NBA lige drži Michael Williams, koji je 1993., igrajući u Minnesoti, pogodio 97 bacanja zaredom. Slijedi ga Jose Calderon s jednim preciznim pokušajem više u odnosu na seriju Dallasovog najboljeg igrača.

Druga utakmica ovih momčadi na rasporedu je u srijedu, a status domaćina ponovno će imati Mavericksi.

Portland Trail Blazersi došli su do "breaka" svladavši u US Airways Centeru Phoenix Sunse 105-100. Rekord karijere po broju poena u doigravanju ubacio je Andre Miller (31 koš), 22 je dodao LeMarcus Aldridge, a Nicolas Batum i Jerry Bayless svaki po 18 za slavlje gostiju.

Steve Nash je ubacio 25 poena i imao devet asistencija, no i promašio tricu za eventualni produžetak. Na isteku vremena Miller je još "stavio" dva bacanja i tako postavio konačan rezultat.

Priliku za poravnati rezultat Phoenix ima pred svojim navijačima u utorak.

NBA doigravanje, 1. krug:

Istočna konferencija

Orlando - Charlotte 98-89 (Nelson 32p, 4s, 6a, Lewis 19p, 5s / Wallace 25p, 17s)

Orlando vodi u seriji 1-0

Zapadna konferencija

Dallas - San Antonio 100-94 (Nowitzki 36p, 7s, Kidd 13p, 8s, 11a, 4il, 4ol / Ginobili 26p, 4s, 6a, 5il)

Dallas vodi u seriji 1-0

Phoenix - Portland 100-105 (Nash 25p, 9a / Miller 31p, 5s, 8a, Batum 18p, 5s)

Portland vodi u seriji 1-0

LA Lakers - Oklahoma City 87-79 (Gasol 19p, 13s, 3bl, Bryant 21p / Westbrook 23p, 4s, 8a)

LA Lakersi vode u seriji 1-0

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 00:55