COLLINSMANIA

NEZAPAMĆEN INTERES Dres prvog deklariranog gay igrača u NBA ligi odmah je postao najprodavaniji!

Nakon ovoga bi se lako moglo dogoditi da potpišemo s njime do kraja sezone - otkrio je izvršni dopredsjednik Netsa Barry Baum
 AFP

Do povijesne situacije u NBA ligi došlo je tako što se Jason javio Jasonu. Jason Kidd, legendarni playmaker iz San Francisca koji trenutno obnaša dužnost trenera Brooklyn Netsa, ostat će upamćen kao čovjek koji je u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta prvi angažirao javno deklariranog homoseksualca.

Njegovo je ime Jason Collins , ima 35 godina, visok je 213 centimetara, igra na poziciji centra i trenutno je glavna zvijezda u NBA-u iako je potpisao ugovor na samo 10 dana.

Apsolutni hit

Rijedak je, praktički nezabilježen slučaj da neki igrač potpiše probni ugovor i da njegov dres odmah postane najprodavaniji artikl u suvenirnicama. Samo nekoliko sati nakon što je Collins početkom ovog tjedna debitirao protiv LA Lakersa, majice s njegovim imenom i brojem 98 postale su apsolutni hit.

- Navala je bila nezabilježena i prije nego smo ih pustili u prodaju. U utorak je Collinsov dres postao najprodavaniji na NBA.com. Navijači su prepoznali da se radi o povijesnom trenutku - rekla je dopredsjednica lige Vicky Picca.

Da Collins u travnju prošle godine nije u kolumni za Sports Illustrated otkrio da je gay, košarka bi ga brzo zaboravila. Ovako je medijski interes probio plafon. Nema veze što je Collins prvu utakmicu odigrao u dresu s brojem 46 (Netsi se nisu stigli pripremiti za njegov nastup) - pasioniranim fanovima nije bio problem izdvojiti 70 dolara za suvenir.

- Nakon ovoga bi se lako moglo dogoditi da potpišemo s njime do kraja sezone. Tada će dres ući u prodaju i na našoj klupskoj stranici - otkrio je izvršni dopredsjednik Netsa Barry Baum.

Collins je protiv Lakersa na parketu proveo 11 minuta. Njegov se učinak sveo na dva skoka, dvije izgubljene i jednu osvojenu loptu te pet prekršaja. Publika ga je dočekala glasnim aplauzom, a mediji su zaključili da ovaj potez Netsa predstavlja veliki korak u povijesti američkih profesionalnih sportova te u afirmaciji prava homoseksualaca.

- Do jučer sam bio nezaposlen. Onda mi je u nedjelju ujutro stigla Kiddova SMS poruka, a par sati kasnije potpisivao sam ugovor. Sada sam usredotočen samo na to da čim više naučim od suigrača i da se prilagodim planu igre. Nemam vremena za razmišljanje o povijesti - izjavio je Collins neposredno prije premijere.

Ranije je govorio kako bi sportašima iste spolne orijentacije htio emitirati poruku da budu autentični.

Budite ono što jeste

- Jednostavno je: budite ono što jeste. Ničega se ne morate bojati ni sramiti. Nisam mislio da ću biti prvi gay igrač u NBA ligi, ali kada već jesam, drago mi je što sam otvorio vrata. Doista nisam htio biti klinac koji će prvi u razredu dignuti ruku i viknuti: ‘Ja sam drugačiji’. Da je bilo po mome, to bi učinio netko drugi, ali eto, nije. Ja sam taj koji diže ruku - slikovito se izrazio Collins.

Dva tjedna ranije, bivši igrač Memphisa, Minnesote, Atlante, Bostona i Washingtona bio je gost Baracka Obame na večeri koju je predsjednik organizirao za francuskog šefa države Françoisa Hollandea. Novi povjerenik NBA lige Adam Silver primjećuje kako je Collins u smiraj karijere definitivno dočekao svojih pet minuta.

- Zbog njega su svi u NBA obitelji uzbuđeni i ponosni što je naša liga postala poznata po prijateljskom i uvažavajućem okruženju - rekao je Silver.

Premda cinici komentiraju da su Netsi samo prepoznali priliku i izveli sjajan marketinški manevar, njihov generalni menadžer Billy King tvrdi da prilikom potpisivanja Collinsa nisu razmišljali o novcu.

- Doveli smo ga isključivo iz košarkaških razloga. Trebali smo proširiti roster, a računajući na njegovo iskustvo i visinu odlučili smo da je idealan izbor za desetodnevni ugovor - objasnio je King.

U New York Timesu primjećuju da potez uprave Brooklyna ima dodatnu težinu s obzirom da je njihov većinski vlasnik Mihail Prohorov, u čijoj je Rusiji predsjednik Putin zakonom zabranio “gay propagandu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 10:03