EUROBASKET U ZAGREBU?

HRVATSKA U IŠČEKIVANJU Danas u Madridu odluka o domaćinstvu Europskog prvenstva

Njemački član Boarda čak je kazao 'Francuska, Hrvatska i Njemačka su jedna velika obitelj...'
 AFP

U ponedjeljak popodne, kad okonča sastanak Središnjeg Boarda FIBA Europe, bit će poznato gdje će se sljedeće godine u prvoj polovici rujna igrati Eurobasket. Naime, on je oduzet Ukrajini zbog političke situacije, u međuvremenu je izabrano novo čelništvo FIBA Europe, koje je raspisalo i novu kandidaturu. Turgay Demirel je Turčin koji je preuzeo FIBA Europu i ovo je za njega prvi veliki zadatak.

Board će danas slušati prezentacije osam kandidata, našu će predstaviti Andrea Hitner, glasnogovornica Saveza. Već je objavljeno da nitko neće dobiti kompletnu organizaciju, a trenutačno se samo ne zna hoće li nekome biti dodijeljena uvodna skupina i završna faza, ili će uvodne skupine biti u četiri zemlje, a završna faza u petoj!

Turgay Demirel na taj će način pokupiti simpatije, a to što je među kandidatima i Turska, treba shvatiti samo kao osigurač u slučaju da stvari krenu u smjeru prema kojemu se ne bi izolirao ni jedan kandidat, pa je tu Turska sprema sve organizirati kako Demirel ne bi startao na svojoj poziciji s prvim neuspjehom.

No, kako sada stoje stvari, Turska nije ozbiljan kandidat, a neće to biti niti Izrael jer tamo je nestabilno kao u Ukrajini. Ostaje šest kandidata za četiri ili pet organizatora, među kojima je i Hrvatska.

Prvi favoriti su Francuzi, koji planiraju zatvoriti nogometni stadion u Montpellieru, pa bi se završnica igrala pred 30.000 navijača. Oni su gotovo sigurni, možda i za skupinu, definitivno za završnicu. Veliki kandidat za skupinu su Nijemci, kojima je adut oproštaj Dirka Nowitzkog od reprezentacije, a kako su ove dvije države bile u kombinaciji s Hrvatskom i Italijom za domaćinstvo u konkurenciji Ukrajine, sada su nas uzeli “pod svoje skute”, pa je Hrvatska vrlo, vrlo ozbiljan kandidat. Za uvodnu skupinu, koja bi se igrala u Zagrebu. Njemački član Boarda čak je kazao “Francuska, Hrvatska i Njemačka su jedna velika obitelj...”

U konkurenciji je i Poljska, koja je organizirala loš Eurobasket 2009. i male su joj šanse. Nova sila je Finska, koja je dovela osam tisuća navijača u Bilbao, sjajni su u prezentaciji svojih ideja, zbog toga su i dobili pozivnicu za SP, pa na njih treba ozbiljno računati. Još je kandidat i Latvija, s košarkaškom tradicijom i bazom baltičkih država iza sebe.

Na glasovanju će sudjelovati i glavni tajnik HKS-a Željko Drakšić, koji je od novog saziva član Središnjeg Boarda FIBA Europe.Barem do danas Hrvatska još može osvojiti i bingo, a to je imati organizaciju uvodne skupine u Zadru te završnice u Zagrebu, iako je realnije, barem prema kuloarima, da dobijemo uvodnu skupinu.

- Prvi sam koji najviše želim da to dobijemo, no, ne mogu prejudicirati odluku Boarda. Znam samo da je naša prezentacija dobra, da smo u jako bliskim odnosima sa zemljama s kojima smo bili u prvotnoj kandidaturi i znam da su i ostali izaslanici, kao i ljudi koji su bili u kontroli, oduševljeni našim lokacijskim, infrastrukturalnim i smještajnim kapacitetima - kazao je Drakšić

Danas držimo palčeve i ne zaboravimo, Eurobasket 2015 jest kvalifikacijski za OI u Riju, a u godini do Igara njega ne propuštaju NBA zvijezde. To bi trebalo biti jače natjecanje od onoga u Sloveniji i marketinški zanimljivije. Ono na kojemu bi Hrvatska mogla zaraditi, kao ni na jednom natjecanju koje organizirala do sada.

Ako se dogodi, SN će biti ponosne. S naših je stranica krenula ideja kad je situacija u Ukrajina počela mirisati na ono u što se u međuvremenu pretvorila...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:46