'SAMO' MINUS 28

Hrvatska doživjela najmanji poraz od Amerikanaca u povijesti

Konačan dojam nije loš, jer su Ante Tomić i Bojan Bogdanović pokazali da mogu igrati ravnopravno s NBA igračima. Nedostajao je bolji učinak iskusnijih
Croatia's Ante Tomic drives past USA's Lamar Odom during their World Basketball Championship preliminary round match in Istanbul, Turkey, Saturday Aug. 28, 2010. (AP Photo/Ibrahim Usta)
 AP

ISTANBUL - Prvi put je Hrvatska ostala ispod minus 30 protiv američke NBA reprezentacije. Odličan dojam iz prve četvrtine (20-22), pokvarila je loša druga dionica, da bi na kraju protiv "rezervinih rezervi" naši košarkaši ipak uspjeli dobiti posljednju četvrtinu (30-28) u kojoj je konačno proradio i šut.

Nitko nije očekivao od hrvatskih košarkaša da u premijernom nastupu na Svjetskom prvenstvu nakon 16 godina ostvare pobjedu, jer je s druge strane bila prva košarkaška sila svijeta. Bez obzira što su Amerikanci u Istanbul poslali "B team". Ono što smo željeli vidjeti je - igra. Željeli smo vidjeti hrvatsku reprezentaciju koja bez straha ulazi u dvoboj s jednim od favorita za zlato. To smo i dobili.

No, iako straha nije bilo, respekt je postojao. Kod nekih više, kod nekih manje. Najviše respekta pokazali su suci. Naravno da nisu oni kumovali velikoj razlici (48-26) već na poluvremenu, ali su dosta sličnih situacija prosuđivali drugačijim kriterijem, ovisno u čijim je rukama bila lopta.

Respekt hrvatskih košarkaša očitovao se u promašenim "zicerima" i otvorenim šutevima za tricu, gdje je u drugoj četvrtini nastala ogromna razlika. Sve ono što su Vrankovićevi izabranici promašivali, to su Durant (iz svih situacija), Rose (ulazi) i Gordon (trice) na drugoj strani pogađali.

Hrvatska je napadački loše otvorila utakmicu (0-7), ali u samo jednoj minuti uhvatila priključak. Kad je lopta počela dolaziti do Ante Tomića, vidjeli smo kako se centar fine tehnike može bez problema nositi sa sirovom snagom Lamara Odoma i Tysona Chandlera.

Za ravnopravniju utakmicu u većem dijelu utakmice, a posebno u drugoj četvrtini (koju su Amerikanci dobili sa 26-6), nedostajao je šuterski učinak vanjskih igrača. Trice su u prvom poluvremenu gađali mizernih 1-13, a ponekad ni selekcija šuta nije bila dobra. Na sve su se nadovezali i problemi s osobnim pogreškama centara (Tomić i Žorić po tri).

Iz ove će utakmice ostati lijepa uspomena na prvu četvrtinu u kojoj je Hrvatska košem Banića u 9. minuti jedini put povela (19-18), a šteta je što Marko Popović s istekom vremena nije pogodio otvorenu tricu kod 20-22 kojom bi naši košarkaši barem prvu dionicu utakmice završili u plusu.

Dojam što su hrvatski košarkaši napravili u Istanbulu neće biti mjeren kroz prizmu sudara s Amerikancima. Ono najvažnije tek slijedi, počevši od utakmice protiv Irana (nedjelja, 18.00). U tim dvobojima se neće smjeti događati prazni hodovi u napadu, poput onog u drugoj četvrtini. Obrana će morati biti čvršća, centri moraju bolje zatvarati skok, a realizacija slobodnih bacanja daleko bolja (4/13). Ako protiv drugih reprezentacija uspiju produžiti razdoblje dobre igre na više od deset minuta, koliko su odigrali protiv Amerikanaca, iz Istanbula će nakon subote sigurno početi stizati dobre vijesti.

SAD - Hrvatska 106-78 (22-20, 48-26, 78-48)

Grad: Istanbul. Gledatelja: 12.500.

SAD: Billups 12, Durant 14, Rose 9, Westbrook 10, Gay 10, Iguodala 5, Granger 9, S. Curry 4, E. Gordon 16, Love 7, Odom 6, Chandler 4.

Hrvatska: Ukić 5, Kus -, Popović 16, Bogdanović 17, Stipčević -, Tomas 7, Planinić -, Tomić 12, Lončar 2, Banić 8, Žorić 9, Andrić -.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 02:27