KREĆE FINALNA SERIJA

CEDEVITA vs CIBONA Rimac: 'Odlučit će inspiracija igrača'; Repeša: 'Ključ je disciplina'

Dva zagrebačka kluba ove su sezone međusobno igrala šest utakmica. Omjer je 3-3
 Pedja Milosavljevic / CROPIX

Naslov hrvatskog košarkaškog prvaka ne donosi ništa u smislu igranja u europskim kupovima ili plasmana u ABA ligu, ali daleko od toga da ćemo između Cedevite i Cibone gledati mirnu seriju. Prva utakmica finala je večeras u Domu sportova (20 sati), a prilog od ulaznica namijenjen je Crvenom križu za pomoć Slavoniji.

Mama i maćeha

I jednima i drugima je naslov prvaka itekako potreban. Cedeviti, koja nikad nije bila prvak, i kao dodatni argument u priči o maćehinskom (prvenstveno financijskom) ponašanju Grada Zagreba, dok bi Ciboni poslužio kao još jedno opravdanje za višestruko veće novčane iznose iz spomenutog izvora. No, nadajmo se da atmosfera neće biti kao u Grčkoj u kojoj su vlasnici Olympiacosa, braća Angelopulos, nakon domaćeg poraza kojim je Panathinaikos izjednačio seriju na 2-2 zabranili svima iz svog kluba da s reprezentacijom idu na Svjetsko prvenstvo.

Taktički se utakmice neće previše razlikovati od nedavnih dvoboja u kojima je pobijedila momčad koja je bila agresivnija i kontrolirala skok. Mogući su taktički noviteti, kao što je u posljednjoj utakmici (uvjerljiva pobjeda Cedevite) bila obrana Ramljaka na Blassingameu, ali oba trenera su jednoglasni u procjeni da neće presuditi.

Odluka u prvom dijelu

- Odlučit će veća inspiracija igrača. Želimo se približiti formi iz ABA lige. Srećom, mi smo specifična ekipa velikih natjecatelja koji u zahtjevnim okolnostima pronalaze dodatnu motivaciju - procijenio je Cibonin Slaven Rimac.

Cedevitin Jasmin Repeša je primijetio da su četiri od šest ovosezonskih utakmica (omjer je 3-3) odlučene u prvom poluvremenu.

- Mentalna čvrstoća, momčadski duh, odlučnost i disciplina će odlučiti, a ne novi taktički detalji iako će ih biti. Nadam se da ćemo pokazati košarku za sladokusce bez prenaglašenih tenzija kojih je znalo biti.

No, pojavile su već i prije prve utakmice svađom oko termina prve utakmice pa smo dobili neuobičajenu stanku od pet dana između polufinala i finala, koja, na papiru, odgovara momčadi s manje kvalitetnih igrača, što je u ovom slučaju Cibona.

- Prihvatio bih start u subotu da sam znao da će tako ispasti - kazao je Rimac.

- Ne znam jesmo li zbog pauze izgubili jednu od svojih prednosti, ali ovo nije uobičajeno - rekao je Repeša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 18:36