PARTY ZA EKIPU

‘SANJAO SAM HVAR S PUNO DOBRE CUGE, SEKSA I ZVIJEZDA’ Organizator For Festivala za Jutarnji list

Solange je tek prva od zvijezda, kroz godine će uslijediti prave glazbene poslastice, ispričao je Australac hrvatskih korijena našoj novinarki

Godinama je australski glazbeni mogul hrvatskih korijena i vlasnik a Modular Stephen Pavlovic sanjao o velikom festivalu na našoj obali, a rezultat njegove želje je prvi For Festival održan u Hvaru. Upravo su najveća imena festivala Tame Impala, Bag Raiders, Canyons, Young Dreams dio njegova a, a ostali 2manydj’s, Nicolas Jaar, James Murphy i Daniel Baldelli, kako kaže Stephen, prijatelji su i obitelj.

Malo tko u glazbenom svijetu ne zna za Pava, kako ga zovu. Još 1990. počeo je kao promotor koncerata i prvi bend s kojim je bio na turneji bio je Mudhoney. Igrom slučaja Stephen je zaslužan i za jedinu australsku turneju kultne grupe iz Seattlea, Nirvane.

- Mudhoney je bio prvi bend s kojim sam radio turneju, ali i dio istog a kao i Nirvana. Upoznali su me s Kurtom Cobainom i Krisom dok sam bio u Seattleu. Tada nisam ni znao da namjeravaju objaviti album, a radilo se o albumu “Nevermind” koji je promijenio svijet glazbe i čitavu jednu generaciju. Imao sam sreće - ispričao je.

No nije uvijek nizao uspjehe, jer upravo dok je bio na turneji s velikim imenima poput Beastie Boysa i Foo Fightersa, doživio je financijski krah. A pokretanje sadašnjeg izdavačkog a Modular ponovno ga je vratilo na sam vrh. Danas Pav ima urede po čitavom svijetu, organizira neke od najjačih svjetskih festivala, što mu je namjera napraviti i od hvarskog For Festivala koji se održao u klubu Veneranda i Carpe Diem Beachu. Jer, kako je napomenuo, i njegov Modular i Carpe Diem su vršnjaci budući da ove godine slave 15. godišnjicu.

I na kraju, kad pitate Pava koji su mu najveći uspjesi, nabrojat će organiziranje i promociju Nirvanine australske turneje, kao i one Beastie Boysa i Daft Punka, izdavanje debitantskih albuma za Avalanches, Wollfmother, Ladyhawke, Cut Copy i Tame Impala. Ali najvažnije od svega je što uspijeva živjeti od posla koji naprosto obožava.

A idući cilj? Organiziranje događanja u Hrvatskoj da bi na Jadranskoj obali mogao provesti cijelo ljeto.

I prije nego što je održan prvi For Festival, našao se na Forbesovoj listi tri najbolja europska ljetna festivala, a glavna zvijezda, barem kad je interes medija u pitanju, bila je Solange Knowles . Cijelu priču podgrijala je i glasina da bi se uz Solange na Hvaru mogla pojaviti i njezina puno popularnija sestra Beyonce . Mlađa sestra Knowles svojim je nastupom otvorila večernji live program u hvarskom klubu Veneranda, jednoj od dvije festivalske lokacije, jer popodnevno festivalsko zagrijavanje bilo je u pitoresknom ozračju Carpe Diem Beacha u uvali Stipanska na Paklenim otocima.

Nakon što je par dana provela krstareći Jadranskom obalom s prijateljicama na jahti, Solange je pristala na Palmižani u petak ujutro. Na istu je lokaciji dvije godine prije došla i s trudnom Beyonce i njezinim suprugom, glazbenim mogulom Jay-Z-jem. Solange je tek prije samog nastupa izrazila želju da pogleda lokaciju i održi tonsku probu, jer cijeli je dan uživala u čarima Paklenjaka. Bila je u društvu dviju svojih dobrih prijateljica.

- Iako je njezin tim zahtijevao isključivo vodu Fiji u dva backstagea u kojima bi se Solange šminkala i opuštala, ona je, budući da je prilično dobro upućena u domaću ponudu, zatražila hrvatsku vodu. Nije imala posebnih zahtjeva, osim ručnika za osvježavanje, a najzanimljivije je bilo što je čitava njezina ekipa na kraju nastupa zaželjela pizzu s rikulom i pršutom iz naše ponude - ispričala je vlasnica Carpe Diem grupe Tia Svirčević.

Nastup je počela sa zakašnjenjem od 20 minuta, ali popraćena ovacijama. Vrlo opuštena u lepršavim lanenim hlačama i japankama, netipično za njezine koncerte, vrlo je dobro komunicirala s publikom.

- Pozdrav Hrvatskoj. Uživam već pet dana u vašoj netaknutoj prirodi. Molim vas, očuvajte je tako lijepom - rekla je Solange na početku nastupa. Za kraj je poručila publici kako se nada da će se na istom mjestu sresti i iduće godine.

- Hvala vam. Divno je biti s vama. Nadam se da će se ovaj festival održavati svake godine da opet dođem - zaključila je Solange. Već u subotu bila je na putu za Irsku, gdje ju je čekao novi nastup.

U tri dana Festivala u Hvaru su se smijenila brojna renomirana DJ imena. Uz najglasovitijeg među njima Nicolasa Jaara, kojemu je jedina zamjerka bila što je svirao samo sat vremena, posjetitelji iz doslovce svih kutaka Europe (pa i šire) stigli su i radi Jamesa Murphyja, Bag Raidersa, Tame Impale, Jamesa Blakea, Daniele Baldelli, a 2manydj’s na noge je dignuo 20-godišnjake iz Kölna koji su posudili kombi. Kako nisu imali ulaznice, svim su se silama potrudili doći do broja vlasnice Carpe Diema, još na putu iz Njemačke, s jednom molbom - sačuvajte karte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 11:30