HOLLYWOODSKI ŠVEĐANIN

Zvijezda filma ‘Pirati s Kariba’ Stellan Skarsgĺrd u Zagrebu

Glumio je u filmovima ‘Lomeći valove’, ‘Dobri Will Hunting’, ‘Amistad’, ‘Ronin’, ‘Dogville’...
 SIPA

ZAGREB - Zvijezda “Pirata s Kariba” i brojnih drugih hollywoodskih hitova, švedski glumac Stellan Skarsgĺrd, bit će posebni gost ovogodišnjeg, 4. festivala židovskog filma Zagreb. Osim na JFF-u kojim predsjeda Oscarima ovjenčani producent Branko Lustig, poznati umjetnik gostovat će i na Akademiji dramske umjetnosti, gdje će studenti iz prve ruke moći čuti o njegovu putu od Švedske do Hollywooda.

A taj je put bio uistinu impresivan, jer je Skarsgĺrd postao glumačka zvijezda u svojoj domovini još kao tinejdžer zahvaljujući televizijskoj seriji “Bombi Bitt och jag” kada mu je bilo 17 godina.

Nagrada u Berlinu

Paralelno s angažmanom u Kraljevskom dramskom kazalištu u Stockholmu, ostvario je niz impresivnih filmskih uloga koje su mu donijele nagrade Guldbagge i Srebrnog medvjeda na Berlinskom festivalu.

Prvu priliku u američkoj kinematiografiji dobio je 1988. malom ulogom u filmu “The Unbearable Lightness of Being”, no nije dugo morao čekati na novu šansu. Uslijedio je “The Hunt for Red October”, no prava prijelomnica u Skarsgĺrdovu hollywoodskom usponu bio je film “Lomeći valove” s Emily Watson koja je tada bila na početku svoje karijere. Ta uspješnica širom mu je otvorila vrata i počeo je nizati uloge u jakim filmskim naslovima kao što su “Dobri Will Hunting” Gusa Van Santa, Spielbergovu “Amistadu”, “Roninu”, “Dogvilleu”, a 2006. i ulogu Bootstrap Billa u drugom nastavku “Pirata s Kariba - Mrtvačeva škrinja”, te godinu poslije i u “Piratima s Kariba - Na kraju svijeta”.

Ostat će nekoliko dana

Posljednjih godina u svoju filmografiju uvrstio je i uloge u hitu “Mamma mia!”, “Anđeli i demoni” te brojnim drugima, a uskoro će početi i snimanje filma “Melankolija” u kojem će uz Kirsten Dunst, Kiefera Sutherlanda glumiti i njegov sin Alexander, koji nije jedini u obitelji koji je krenuo očevim stopama. Skarsgĺrd će u Zagrebu boraviti nekoliko dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:10