POLUFINALNE VEČERI 22. I 24. SVIBNJA

VIDEO Najveći glazbeni cirkus počinje sljedeći tjedan: Na 57. Eurosongu natjecat će se ukupno četrdeset i dvije zemlje

Na binu Eurosonga ruske babuške donijet će štednjak, a Rambo Amadeus maketu magarca

ZAGREB - Na pedeset i sedmom Eurosongu natjecat će se ukupno četrdeset i dvije zemlje. Trideset i sedam pjesama predstavnica svoju ulaznicu za veliko finale, što će se održati u subotu 26. svibnja u Azerbajdžanu, pokušat će osvojiti tijekom dviju polufinalnih večeri.

Prvo polufinale na rasporedu je u utorak, a drugo - u kojem pjeva naša Nina Badrić, ali i predstavnici Srbije, Makedonije, Slovenije i BiH, koji bi nam, budu li se držali tradicije, trebali dodijeliti bodove nužne za ulaz u finale - je u četvrtak.

Pjesme na engleskom

Brige oko zbrajanja bodova i lobiranja što se polufinalnih večeri tiče nemaju Engleska, Njemačka, Španjolska, Francuska, Italija i Azerbajdžan jer njihovi predstavnici direktno idu u finale.

Što se eurovizijskih skladbi tiče, svoje pjesme na engleskom će jeziku izvesti predstavnici dvadeset i četiri zemlje, a engleski kombiniran s drugim jezicima čut ćemo u sedam pjesama. Preostalih deset skladbi izvođači će otpjevati na materinjem jeziku. Kad smo već kod jezika, valja spomenuti da Sofi Marinova iz Bugarske svoju skladbu “Love unlimited” pjeva na čak jedanaest svjetskih jezika.

Nadalje, na ovogodišnjem Eurosongu nastupit će trideset i tri solista, od kojih žene predstavljaju čak dvadeset i jednu zemlju.

Slovenka najmlađa

Jedna od izvođačica je Natalija Pugačova iz Rusije, koja je sa svojih sedamdeset i šest godina najstarija sudionica ovogodišnjeg natjecanja, a samo godinu dana mlađi od nje je Engelbert Humperdinck iz Velike Britanije, koji ima čak šezdeset godina više od najmlađe pjevačice, Slovenke Eve Boto.

Srpski pjevač Željko Joksimović (koji na kladionicama vrlo visoko kotira) jedan je od onih izvođača kojima ovo neće biti prvi nastup na Eurosongu (dosad se već pojavio kao pjevač, potom kao skladatelj, a prije četiri godine bio je voditelj beogradskog Eurosonga). Uz Joksimovića, na Eurosongu će sreću opet okušati Islanđanin Jonsi, irski duo Jedward, a kako najveće glazbeno natjecanje izgleda iza kulisa, dobro znaju i Maya Sar iz BiH te Gruzijac Anri jer su na Eurosongu prijašnjih godina bili prateći vokali predstavnicima svojih zemalja.

Popularne bakice

Uoči Eurosonga na kladionicama i dalje vodi Šveđanka Loreen s pjesmom “Euphoria”. Glazbom se bavi odmalena, sudjelovala je u švedskoj inačici showa u kojemu se traže novi glazbeni idoli, no unatoč dugogodišnjem bavljenju glazbom, još nije uspjela snimiti prvi album.

Drugo mjesto na kladionicama drži Nina Zilli s pjesmom “L’Amore E Femmina”, koja je u Italiji poznata i kao pjevačica, ali i kao televizijska voditeljica. “Brončanu” medalju kladioničari predviđaju simpatičnim ruskim bakicama Buranovske Babuške koje u tradicionalnim narodnim nošnjama pjevaju “Party for Everybody”, a na bini će nastupiti uz štednjak iz kojega će u pola pjesme izvaditi kolače.

Njihovu prvu probu u ponedjeljak pratila je gomila novinara, što ne čudi jer je videospot ruskih babuški na YouTubeu odavno premašio dva milijuna pregleda.

Nina trideseta

Ako je vjerovati kladionicama, četvrti će na Eurosongu biti Željko Joksimović iz Srbije s pjesmom “Nije ljubav stvar”, a slijedit će ga vremešni engleski rocker Humperdinck sa skladbom “Love Will Set You Free”. Raspjevani Britanac u svojoj je karijeri prodao više od 150 milijuna ploča.

Naša Nina na kladionicama drži trideseto mjesto s omjerom 150:1, zbog čega se previše ne uzbuđuje.

Uostalom, i to je bolje od predstavnika San Marina ili Crne Gore. Crnogorski predstavnik Rambo Amadeus smatra da je Eurosong ispolitiziran, a na scenu je odlučio dovesti maketu velikog magarca da privuče pažnju.

Azerbajdžan za priredbu potrošio 100 milijuna eura

Ovogodišnji Eurosong održava se u Bakuu, glavnom gradu Azerbajdžana, zahvaljujući lanjskoj pobjedi skladbe “Running Scared” dueta Ell i Nikki. Na organizaciju priredbe i gradnju eurovizijske Kristalne dvorane, u koju stane 25 tisuća ljudi, Azerbajdžan je spiskao gotovo 100 milijuna eura. Eurovizijski cirkus u toj se zemlji održava u vrijeme društvenih nemira, opozicijskih prosvjeda, uhićenja i premlaćivanja prosvjednika, na što opetovano upozorava Amnesty International.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:13