KONTROVERZNA PJESMA

VIDEO: NA EUROSONG POSLALI PJESMU O GENOCIDU? Nisu svi oduševljeni, kažu da politici nije tamo mjesto

Grupa Genealogy pjevala je sinoć na pozornici u Beču 'Face the Shadow' u kojem refren kaže 'Ne poriči/Nikada ne poriči/Slušaj, ne poriči'
 AFP

Iako su pjesme na koje smo navikli na Eurosongu pretežno lagane tematike i zabavne, Armenija je ovo godine na natjecanje poslala pjesmu za koju mnogi tvrde da govori o genocidu.

Grupa Genealogy, sastavljena od šest pjevača izabranih u talent showu, pjevala je sinoć na pozornici u Beču 'Face the Shadow'. Refren kaže 'Don’t deny/ Ever don’t deny/ Listen don’t deny' (Ne poriči/Nikada ne poriči/Slušaj, ne poriči).

U videu se izmjenjuju slike sadašnjosti i prošlosti koja izgleda kao početak 20. stoljeća, piše Wall Street Journal.

Naime, prije točno 100 godina u zadnjim danima Osmanskog carstva ubijeno je 1.5 milijuna Ukrajinaca. Turska i danas tvrdi kako je smrt Armenaca rezultat građanskog rata, bolesti i gladi.

Papa Franjo nedavno je razljutio turske vlasti jer je taj masakr nazvao genocidom, što tvrde i mnogi povjesničari. S njima se slažu i službena Francuska, Njemačka i Rusija.

Ove su godine Armenci imali posebnu kampanju kako bi se skrenula pozornost na tragediju armenskog naroda 1915. godine, koja se više nikad ne smije ponoviti.

Ipak, brojni komentatori natjecanja za najbolju pjesmu Europe smatraju da politici i prepucavanjima nije mjesto tamo. Turska nije sudjelovala na Eurosongu od 2012.

Službeno ukrajinsko objašnjene njihove pjesme je da ona govori o 'univerzalnim vrijednostima i šalje poruku da sreća dolazi kad su ljudi ujedinjeni i žive u harmoniji'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 23:14