MEGA PROJEKT

VELIKI USPJEH JADRAN FILMA: Produkcijska kuća Fremantle iz Londona snimat će ‘Gričku vješticu’ kao naš ‘Harry Potter’

Jedan od najpoznatijih književnih serijala Marije Jurić Zagorke, “Grička vještica”, napokon će dobiti svoju televizijsku inačicu, i to više od 90 godina nakon što se ta ideja prvi put pojavila.

Produkcijska kuća Fremantle iz Londona, jedna od najvećih svjetskih medijskih kompanija i dio goleme Bertelsmann grupe, u četvrtak će u Dubrovniku na NEM konferenciji objaviti ovu važnu vijest. Naime, sa zagrebačkim Jadran filmom, koji “Gričku vješticu” priprema godinama, Fremantle ulazi u više milijuna eura vrijedan projekt televizijske serije “Grička vještica”, ali i, kako nam javlja izvor blizak organizatorima konferencije, puno više od toga.

Prodaja u Slovačkoj

Fremantle i Jadran film će napraviti seriju namijenjenu svjetskom tržištu, s obzirom na to da su Zagorkini povijesni romani već požnjeli iznimne uspjehe u kojoj god bi se europskoj zemlji pojavili.

Kako je prije pisano, samo u Slovačkoj je prodano više od 300.000 primjeraka njezinih romana, a izdavački pothvat EPH, u kojem su ove godine reizdana najznačajnija i neka dosad manje poznata Zagorkina djela, ostvario je senzacionalan uspjeh od ukupno stotinjak tisuća primjeraka u Hrvatskoj.

Bečki dvor

Fremantle je jedna od najvećih svjetskih distribucijskih kuća i prisutna u više od 50 zemalja. Stoga će njihova produkcija Zagorke biti na vrlo visokoj razini - “Grička vještica” zamišljena je kao hrvatski “Harry Potter”.

Nije teško pretpostaviti da će nakon pojave serije Zagorka i sva njezina djela obići svijet i biti izdana u desecima zemalja. S obzirom na to da će se velik dio serije snimati u Zagrebu, na lokacijama poput Zvezdišća kod Kina Tuškanac (gdje je spaljena posljednja hrvatska, ali i europska vještica), kule Lotrščak, Vještičjeg tornja i slično, jasno je da će to biti autentična zagrebačka “Igra prijestolja” te će imati golem utjecaj na zagrebački turizam.

Otprije znamo opsesiju šefova Jadran filma da cijeli grad bude poznat po Zagorki, a šuškalo se i da će se dio projekta snimati u Beču jer se značajan dio radnje zbiva na bečkom dvoru. Djelo je pisano u Austro-Ugarskoj, no vremenski se radnja odvija u Habsburškoj Monarhiji 60-ih godina 18. stoljeća. Prije se najavljivalo da će dio serije biti sniman na lokacijama poput Varaždina i Osijeka te u dvorcima u okolici Zagreba.

“Grička vještica” je serija knjiga o povijesti inkvizicije u Hrvatskoj. Spisateljica Zagorka pritom se pri izradi serijala dala u vrlo ozbiljno istraživanje jer je pisala prema autentičnim dokumentima iz tog doba, tek neznatno mijenjajući neke detalje, poput imena. Makar, u dokumentima se neki likovi zovu gotovo identično kao u romanu. Upravo zbog toga “Grička vještica” jest remek-djelo hrvatske književnosti, ali i vrlo značajan, pomalo dokumentaristički prikaz surovih inkvizicijskih vremena. Detaljni opisi brutalnih metoda mučenja, kao i zlobe tadašnjih Zagrepčana koji su nerijetko žene slali na lomaču bez ikakva jasna razloga (ili, kao u slučaju pekarice Barice Cindek, da bi se riješili konkurencije u poslu), zasigurno će se naći u seriji.

Hrvatski glumci

Naš nam izvor kaže kako je već jasno da će Fremantle inzistirati da dio glumaca bude europska A klasa, poput određenih glumaca iz Njemačke, no zasad nitko ne želi otkrivati detalje. Nitko iz Jadran filma nije htio govoriti prije četvrtka.

- Sve će biti objavljeno na konferenciji - kažu. Ondje su se okupila vodeća imena svjetske televizijske, filmske produkcije i medijske kuće kao što su Freemantle, HBO, Pickbox, BBC, CBS, Variety, Hollywood Reporter...

HRT će ući u projekt, do sad im je bio preskup

O ekranizaciji Marije Jurić Zagorke govorilo se još u njezino vrijeme, no ona nije bila oduševljena idejom, iako je načelno podržavala tada još vrlo nerazvijenu filmsku industriju. Prije nekoliko godina priča je ponovno aktivirana i govorilo se kako će sve raditi tvrtka Jadran film u suradnji s HRT-om. No, projekt je tada odgođen zbog krize. Izvor s HRT-a rekao nam je da će se uključiti, ali još razmatraju koliko jer im je to dosad bilo malo preskupo. Serija koja stiže svakako će prerasti hrvatske okvire, a uz specijalne efekte, računalnu grafiku računa se na glumačku postavu koju će sačinjavati i hrvatski glumci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 04:12