IMA NOVU PJESMU

VELIKI POVRATAK VANNE 'Kad sam se ošišala usporedili su me s Pamelom Anderson'

Pjevačica Ivana Vrdoljak Vanna koja je na sceni skoro dvadeset i pet godina govori o svojoj novoj pjesmi, promjeni frizure, svakodnevici u kojoj joj je bitno da joj uspije pita od bundeve, ali i da Barcelona pobijedi u Primeri
 Matea Smolčić

Moja nova pjesma ‘Probaj’ govori o onome što muči mene, a čini mi se i mnoge druge. Zateknemo se u situaciji kada znamo što naše srce želi, ali okrznuti prijašnjim neuspjesima ili porazima, nismo dovoljno hrabri da bi učinili to što mislimo da nam je važno. Unaprijed proglasimo poraz, a sebe tješimo tako da si obećamo: ‘Jednom ... negdje ... s nekim...’

A istina je da nam se prilika pruža sada, ovdje i s ovom osobom pored nas. Trenutak se sasvim sigurno više neće vratiti, ali osjećaj da smo nešto propustili zauvijek će biti tu. Ne mislim pritom samo na ljubavne propuste, mislim na sve one trenutke kada smo svoje srce ušutkali razumom - govori Vanna, koja novom autorskom pjesmom “Probaj” (koja je već u prvom tjednu emitiranja kao ‘novi ulaz’ zauzela drugo mjesto na top ljestvici HR TOP 40), ujedno najavljuje i svoj novi album, na kojem će se ponovno predstaviti i kao autorica nekih skladbi.

- Prošle godine sam početkom ljeta u život poslala svoju autorsku pjesmu ‘Lopov’ i svaki mi je pozitivan komentar na nju dodavao jedan centimetar visine na moje autorsko samopouzdanje. Za vrijeme rada s grupom ET bilo mi je sasvim normalno autorski pridonositi svakoj našoj zajedničkoj pjesmi, bilo da se radilo o tekstu ili melodiji. Sve mi je to bilo prirodno jer sam ionako jedva čekala nekako se izraziti. S početkom solističke karijere uživala sam u ponudama drugih autora i sve su mi te ponude pjesama godile.

Okosnica za pjesmu

Mogu reći da sam radila s najboljima, a s vremenom se pokazalo s kim najbolje surađujem i čije stihove i melodije najlakše ‘prevodim’ kao svoje. To su rijetki, ali dragocjeni odnosi. U zadnje vrijeme imam potrebu izraziti i sve ono što meni svira u glavi i reći ljudima nešto o tome što mene, uvjetno rečeno, muči. Taj me proces zabavlja, iako je sve samo ne jednostavan.

Svejedno, mislim da je dobro da glazbenik poput mene pridonese vlastitom integritetu tako da svako malo publici predstavi i neki svoj autohtoni uradak. Naravno, to ne znači da ću prestati pjevati pjesme nekih drugih autora. Već sada u pripremi novog albuma imam predivne skladbe drugih autora, poput Ante Pecotića i Aljoše Šerića, koje jedva čekam otpjevati - govori Vanna koju autorska inspiracija gotovo uvijek zatekne nenadano, često i u neadekvatnom trenutku.

Okosnica za novu pjesmu nastala je na morskoj pučini, a na društvenoj je mreži skladbu ‘Probaj’ Vanna najavila stihovima pjesme i fotografijom, iznad kojih je napisala: photo Jana, stihovi mama.

- Eto, malo pomalo, i došlo je vrijeme kada se mogu okoristiti talentima, znanjem i vještinom svoje djece. Naravno, samo ako im ne remetim njihov raspored. Šalim se malo, ali ja ionako mislim da je bit lijepog i ispravnog odnosa između djece i roditelja u tome da uzajamno učimo jedni od drugih i da si pokazujemo zahvalnost što je tome tako.

Majka dvoje djece

Tako je bilo i kada su bili mnogo manji nego danas. Dok danas, zbog same činjenice da su tipično tinejdžerski u konstantnom dosluhu s vremenom u kojem žive, njihovo poimanje svega mi je izuzetno interesantno i dobrodošlo. Sjećam se, kada su bili u vrtićkoj dobi, dobivali bi za zadatak naučiti napamet recitirati pjesmice. Slušajući ih kako uče, ja sam te pjesmice uglazbila totalno proizvoljno, pjevušila bih ih po kući, a oni više nisu bili sigurni je li to zapravo recitacija ili pjesmica, pa bi je naučili pjevati - prisjeća se majka danas šesnaestogodišnjeg Luke i dvije godine mlađe Jane, kojoj je protekla 2014. godina bila iznimno uspješna.

Njena pjesma ‘Lopov’ gotovo je trideset tjedana bila na HR Top 40 ljestvici. Znači li to da na našim prostorima ipak ima mjesta i za kvalitetnu glazbu?

- Ne bih mogla živjeti da ne vjerujem u kvalitetu i ispravan i moralan odnos naspram onog čime se svatko od nas bavi. Uvijek vjerujem da zbog ljubavi i strasti koju osjećamo za svoj posao možemo napraviti nešto dobro, nešto što inspirira ljude ili utječe na njih. Nekad nam uspije, a nekad i ne toliko. Glavno je da ne štetimo namjerno, da ne vrijeđamo publiku onim što i kako im to nudimo.

Uostalom, korištenje i uživanje u glazbi je toliko široko polje, zapravo mu nema kraja: svatko ima slobodu uživati na njemu kako i s kim hoće. Važno je znati da glazbenici koji zaista obožavaju glazbu, a tu ubrajam i sebe, nisu tu radi natjecanja s drugima, mjerkanja i brojenja ili igranja po pravilima igre koju su smislili manipulatori - ističe pjevačica koja baš nikad svoje pjesme nije pristala dodatno promovirati na način da uz njih na društvenim mrežama objavljuje slike s romantičnih večera sa svojim suprugom Andrijom Vrdoljakom, fotografije svoje djece ili svoje u oskudnim odjevnim kombinacijama.

Pamela Anderson

Premda ona tu vrstu promocije ne preferira, mediji je prate, pa su je neki tako jesenas, nakon što se ošišala na kratko, usporedili s Pamelom Anderson, seksi spasiteljicom iz ‘Baywatcha’. Kako to komentira?

- Ah, uvijek je lijepo iz medija saznati nešto o sebi što niste prije znali (smijeh). I, da vas preduhitrim, znam za famu kako žene drastično mijenjaju frizuru kada se u njihovom životu pojavi novi muškarac. Ali, ovdje to nije slučaj. Dugo sam se zamišljala s drugačijom frizurom, a stvar je samopouzdanja to i realizirati. Znate onaj trenutak kada sami sebe uvjerite da vas ne definiraju kao osobu neki vizualni imperativi. Sudeći prema reakcijama, dobro sam odlučila - zadovoljno kaže pjevačica koja u neformalnim razgovorima s novinarima zna kazati kako smatra da je medijski dosadna. Zbog čega to misli?

- Ma, mislim na medijsku retoriku za svakodnevne potrebe, znate ona tri zlatna pravila: novi razvod, nova ljubav, novo dijete! Ništa od toga nema kod mene. Ne pružam ni urednicima ni čitateljima užitak naslađivanja svojim skandalozno-glamuroznim životom, što ćete... - kroz smijeh govori glazbena zvijezda, koja ne može opisati svoj prosječni radni dan.

Dan bez šminke

- Takvog dana nema. Najbolje mi je upravo to što ne postoji prosječan dan, a i ne priželjkujem takav životni stil. Jedan od drugog, moji dani se znaju jako razlikovati. Ovisi to, naravno, o poslovnim aktivnostima. Nekad je dnevni ritam rastrzan, nervozan i kaotičan, a nekad mi je vrhunac dana kada Messi zabije gol na asistenciju Rakitića. Nekad me nema cijeli dan i onda navečer shvatim koliko mi svi moji nedostaju. Nekada nakon kasno završenog koncerta prošećem psa, a nekada uživam ako sam provela cijeli dan bez šminke. Ponekad se osjećam trijumfalno jer mi je uspjela pita od bundeve, a nekada se osjećam besmisleno jer već ne znam koji dan za redom ne uspijevam pronaći lijep izlaz iz refrena pjesme na kojoj radim - priznaje Vanna, koja je uzor mnogim mladim djevojkama.

Što bi poručila odnosno savjetovala svima onima koje bi jednog dana željele biti Vanna?

- Ako je to istina, smatram to svojim izuzetnim uspjehom. To više što je došao kao nuspojava, nije mi prvotno bilo u planu postatim nečijim uzorom, to je zapravo nagrada za višegodišnji trud koji ulažem u svaku pjesmu, svaki nastup, svako pojavljivanje pred publikom. Kada danas čujem mlade cure koje odabiru moje pjesme za svoje prve nastupe na raznim pjevačkim nastupima, iskreno sam ganuta.

Savjeti za cure

Često su te cure mlađe od pjesama koje pjevaju. Dakle, ili su me ‘našle’ same ili su im na mene ukazali roditelji. Nije li fantastično na takav način biti dijelom nečijeg života? A što se savjeta tiče, ne postoji univerzalan savjet. Svakog treba bolje upoznati i vidjeti nečije slabije i jače strane. A tada se treba s tim suočiti i vidjeti treba li nešto popravljati ili računati na to da će neodoljivi šarm nesavršenosti upaliti kod publike. Doduše, takav pristup češće uspije muškarcima nego ženama - kaže Vanna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:16