HOLIVUDSKA LEGENDA

Umro Ernest Borgnine (95), slavni 'Marty' i filmski veteran s preko 200 uloga i sedam desetljeća glume pod pojasom

Iza njega stoji pet brakova, uključujući i onaj s pjevačicom Ethel Merman 1964., koji je trajao manje od šest tjedana
 Wikimedia Commons

LOS ANGELES — U dobi od 95 godina u Los Angelesu je u nedjelju preminuo Ernest Borgnine , holivudska legenda iza koje stoji sedam desetljeća glume i preko 200 filmskih uloga. Zbog svojeg je grubog lica i građe najčešće i dobivao uloge grubijana, iako ga je zapravo proslavila uloga dobrohotnog i osjećajnog mesara Martyja za koju je 1955. dobio Oscara u istoimenom filmu Marty , iz ruku Grace Kelly.

Jedna od njegovih posljednjih poznatijih uloga bila je u akcijskoj komediji 'Red' iz 2011., u kojoj glumi čuvara arhiva CIA-e. Također je davao svoj glas jednom od likova u crtanoj seriji Spužvabob. Druge njegove poznate uloge uključuju filmove Feniksov let, Dvanaest žigosanih i Posejdonova avantura.

- Ne marim je li mi neka uloga traje 10 minuta ili dva sata, izjavio je Borgnine 1973. I baš me briga je li mi ime navedeno pri vrhu. Zapravo, radije bih da netko drugi bude dobije tu čast pa da on bude kriv ako se pokaže da je film fijasko, dodao je.

Borgnine je umro od zatajenja bubrega u krugu obitelji. Iza njega stoji pet brakova, uključujući i onaj s pjevačicom Ethel Merman 1964., koji je trajao manje od šest tjedana.

- Oscar za Martyja me proslavio i na tome sam zahvalan. Ali da ga nisam osvojio mislim da ne bih bio zapao u tolike probleme u svom privatnom životu, komentirao je Borgnine jednom prilikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 08:16