OPERACIJA HACKERAZZI

Uhapšen haker koji je objavio golišave fotke Scarlett Johansson. Prijeti mu 121 godina zatvora!

Ako bude osuđen, prijeti mu do 121 godine zatvora, a u međuvremenu je pušten uz jamčevinu od 10.000 dolara

LOS ANGELES - Haker koji je ukrao fotografije gole Scarlett Johansson i provaljivao u mailove drugih hollywoodskih zvijezda konačno je uhićen u sklopu operacije koju je FBI nazvao “Hackerazzi”.

Mjesecima je misteriozni haker zaokupljao Hollywood, piše Los Angeles Times. Slavnima je provaljivao u mail, ali nikome nije bilo jasno zašto - želi li svoje žrtve ucijeniti ili povjerljive informacije koje pronađe jednostavno prodati.

Povremeno bi ipak procurile fotografije: kada je u studenome 2010. upao u e-mail Christine Aguilere i njezine stilistice, u roku od mjesec dana na internetu je osvanula fotografija slavne pjevačice odjevene u oskudan kostim poput plesačice iz Las Vegasa. Mjesec dana kasnije kasnije ukrao je i fotografije Mile Kunis, a potom je na red došla i Scarlett Johansson.

Nakon jednogodišnje istrage, FBI je u srijedu obznanio da je haker koji je provalio u mailove još 50-ak ljudi - uključujući i glumicu i pjevačicu Renee Olstead - konačno uhićen.

No, nije bio hollywoodski insajder, nego 35-godišnjak iz Jaksonvillea na Floridi, Christopher Chaney, koji je mukotrpno mjesecima pretraživao internet kako bi pronašao ideje za lozinke koje slavni možda koriste za svoj e-mail - ime psa, omiljeni film, sestrin nadimak. Pratio ih je na Twitteru, na Facebooku, proučavao izvještaje o njihovim privatnim životima u celebrity magazinima, priopćio je FBI.

Kada bi otkrio lozinku, mailove bi prosljeđivao na svoju adresu, tako da više nije bilo važno ako je njegova žrtva i promijenila lozinku.

Policija nema dokaza da je pokušao zaraditi na prikupljenim informacijama niti da je ikoga pokušao ucijeniti, ali fotografije jest proslijedio nekim web izdanjima koji se bave slavnima.

Chaney se u srijedu prvi put pojavio na sudu gdje mu je pročitana optužnica od 26 točaka za krađu identiteta, nedopušten pristup zaštićenom kompjutoru i prisluškivanjem. Ako bude osuđen, prijeti mu do 121 godine zatvora, a u međuvremenu je pušten uz jamčevinu od 10.000 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:40