PIŠE ALEKSANDAR DRAGAŠ

Tony Cetinski: Znao sam da ću opet biti gubitnik

Ovogodišnja dodjela Porina bila je gledljiva, ali ne i za predugo pamćenje. Glasačko tijelo treba dovesti u red. Najviše nagrada dobio je Neno Belan. Tonyja Cetinskog nagradila je samo publika
 Jure Mišković/CROPIX

BIOGRAD - Triumf Nene Belana s live albumom “Tvornica snova” - album godine, najbolji rock album, najbolji koncertni album, izvedba grupe s vokalom i Josipe Lisac - najbolja ženska vokalna izvedba, najbolji pop album “Živim po svome”, reizdanje godine “Dnevnik jedne ljubavi” te pobjede grupe Nola - pjesma godine “Iznad oblaka”, Tonya Cetinskog - hit godine “Kad žena zavoli”, Kawasaki 3p - najbolji album alternativne glazbe “Idu Bugari”, Cinkuša - najbolji album etno glazbe “Špiritus Sanctus”, Tamare Obrovac - najbolji album klupske glazbe “Neću više jazz kantati”, Valungara - debitanti godine i Dina Dvornika & TBF - najbolja vokalna suradnja “Šlapa” te prošloga tjedna Gabi Novak - najbolji jazz album “In Concert Jazzarella ZKM 2009”, najbolja jazz izvedba kratki je pregled najznačajnijih zbivanja s dodjele Porina 2010. godine.

Konstatacija “kakva godina, takav Porin” Predsjednika Instituta hrvatske glazbene industrije Siniše Škarice, iz uvodnog prilog dodjele hrvatske diskografske nagrade, realna je ocjena i ovogodišnjeg Porina. Da je provedena “čistka” prevelikog i kompetencijama upitnog glasačkog tijela Porina, možda bismo govorili i o još boljoj raspodjeli nagrada, odnosno ne bismo gunđali kako među nominiranima nije bilo Gustafa, kako Urban nije odnio ni jednu nagardu, kako ni Let 3 nije prošao kako spada, kako se Nola kao najugodnije iznenađenje nominacija na kraju ipak morala zadovoljiti Porinom samo za pjesmu godine, kako nitko nije u glasačkom tijelu prepoznao Diskurz ili Gatuzo, kako se moglo izdanja još nešto pravilnije rasporediti po kategorijama.

Dobitnik Porina za Hit godine Toni Cetinski već se na pozornici požalio da nije bilo publike da bi bio fikus što se tiče struke.

- Predlažem da dogodine otvorimo kladionicu i zaradimo novce, jer sam točno znao tko će dobiti Porina u kojoj kategoriji. Ja sam se već navikao gubiti, jer sam od osam nominacija dobio dva Porina, a i kad izgubiš od Hladnog piva, kojeg obožavam, ili Josipe Lisac ne može ti biti krivo. Premda, ako bolje pogledamo, ako je Josipa Lisac zabavna glazba, što sam onda ja - turbo folk?! Dogodine ću definitivno manje ulagati u Porin, a više u svoju publiku koja je pokazala da cijeni glazbu - rekao je Toni, kojemu očito nije sjeo raspored nominacija za pojedine kategorije.

Opravdano ili ne, nezadovoljnih s dodjelom Porina uvijek će biti, a ove godine ionako se najviše očekivao pomak u realizaciji same dodjele. “Pomlađivanje”, “rokerizacija” i “dinamizacija” dodjele Porina u “zamisli” Gorana Kulenovića - s obzirom na viđeno na TV ekranu - donijela je nekoliko pluseva, prvenstveno zbog duhovitih gegova Bože Sušeca alias Saša Sušec i Ede Maajke, Massima, Kalembera, Cetinskog, Hladnog piva i TBF-a. “Protočnost” je bila bolja jer su nagrade za jazz i klasičnu glazbu ponovo dodijeljene tjedan dana ranije, ali realizacija prijenosa i čvenkovi kamera ponovo prespori. I voditelji, osim Mladena Badovinca iz TBF-a, iako glumci - Duško Mudrinić i Zrinka Cvitešić - bili su donekle preukočeni, baš kao i njihove najave te prelazak s glazbenih izvedbi na prezentere i samu dodjelu “kipića”. Scena, koliko to dvorana u Biogradu dopušta, tehnički solidna, orkestar pozudan pa su glazbene izvedbe bile najbolji dio dodjele Porina.

Žestoki nastupi Leta 3 s genijalno ubačenim semplom “Lijepe naše” u njihovu “Rupu od smole”, Kawasaki 3p-a, Valnugara i Cinkuša te uvijek originalne Josipe Lisac i simpatičnog “baka i unuk” dueta Gabi Novak i Marka Tolje podarili su TV prijenosu potrebnu dozu scenskog naboja. Ostali pjevači također solidni, ali moglo se još poraditi na “duetima iznenađenja” i neočekivanim vokalno-glazbenim suradnjama te spektakularnosti i scenskoj eksplozivnosti nastupa. “Odjeljak” zabavne glazbe ponovo najslabiji dio Porina, ali srećom i sve manje bitan, a ponovo je nedostajalo i više uzbuđenja, dramatike, nepredvidivosti, bombastičnosti i spektakularnosti scenskih izvedbi.

Ukratko, dodjela Porina 2010. bila je gledljiva, ali ne i za predugo pamćenje. Kulenović je poboljšao dinamiku dodjele, ali morao je naći mjesta za izravan prijenos dodjele Porina za najbolje albume rock, etno klupske glazbe i izvedbu grupe s vokalom.

Glasačko tijelo definitivno treba dovesti u red, no same nagrade na koncu i na sreću čak i nisu preloše distribuirane. Zapravo, žalosno je da u prime time terminu javne televizije možemo vidjeti Let 3, Kawasaki 3p, Cinkuše, Valungare pa čak i Josipu, Gabi, Natali, Belana, Spalata, Tolju i druge solidne domaće pop, rock, jazz i etno izvođače jedino ako nastupe na Porinu, Dori ili Zvijezde pjevaju, no to već nije problem Porina nego uloge javne televizije. O kvalitetnoj inozemnoj glazbi na javnoj TV da i ne govorimo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 17:54