SURFERI SA SAVE

The Bambi Molesters: Znamo da smo razmazili i publiku i glazbenu kritiku

Bambi Molesters
 Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX

ZAGREB - Nakon albuma “Sonic Bullets - 13 From the Hip” iz 2001. godine, na kojem su, između ostalih, ugostili članove R.E.M.-a Petera Bucka i Scotta McCaugheyja, o grupi The Bambi Molesters počelo se pričati i pisati kao o najkvalitetnijem hrvatskome glazbenom “izvoznom proizvodu”.

Međunarodni uspjeh sisačkih surfera bio je samo prirodni nastavak onoga što su gradili u prvoj polovici karijere, još od ranih devedesetih, a “zvjezdane goste” nisu, poput nekih drugih hrvatskih izvođača, privukli zahvaljujući izdašnom proračunu albuma nego je to bio plod obostranoga glazbeničkog uvažavanja i prijateljstava stečenih tijekom godina na sceni.

Tijekom doista duge diskografske stanke, koja je trajala punih devet godina, bambiji su “pregazili” stari kontinent uzduž i poprijeko te se doista, poput svojih svjetskih kolega, mogu pohvaliti s tisućama kilometara “u nogama”. U prosincu su proslavili 15. rođendan te napokon imaju novi album, naslovljen “As the Dark Wave Swells”, koji u Hrvatskoj izdaje Dancing Bear.

O prošlosti, sadašnjosti i budućnosti porazgovarali smo s basisticom Ladom Furlan Zaborac i Daliborom Pavičićem, gitaristom i autorom većine pjesama.

• Zašto tako duga diskografska pauza?

Lada: - Nakon objavljivanja ‘Sonic Bullets - 13 From the Hip’ dugo smo promovirali taj album, nastupali po čitavoj Europi, na Novom Zelandu... S njim se mnogo toga događalo, između ostalog objavili su ga Ace Records i Warner Music, nekoliko je pjesama čak završilo i u popularnoj brazilskoj TV sapunici “Bang, bang”. Također, 2003. smo radili remake prvog albuma, a 2004. smo s Chrisom, kao The Strange, snimili album “Nights of Forgotten Films” koji smo također promovirali nastupima. Naime, nismo tip benda koji stvari radi po godišnjim ili polugodišnjim planovima. Novi album se dogodi kada za njega jednostavno dođe pravi trenutak.

• Što ste još u međuvremenu radili?

Lada: - Sve do 2007. smo nastupali. Nakon toga je uslijedila pauza zbog najboljeg mogućeg razloga, djece, a krajem 2008. počeli smo raditi na novim pjesmama.

• “Sonic Bullets” privukao je veliku medijsku pozornost zbog slavnih gostiju. Imate li goste i na novom albumu i tko su?

Lada: - Da, medije je jako zainteresirala činjenica da su pjesme dotad relativno “opskurnog” benda, govoreći u svjetskim razmjerima, privukle tako poznate glazbenike. Nama je ta suradnja jako puno značila, posebno zato što su sva gostovanja bila spontana i što su se njihove ideje savršeno uklopile u već gotove pjesme. Na novom albumu gostuje nekoliko isto tako kvalitetnih glazbenika s kojima dijelimo glazbeni senzibilitet.

• S obzirom na to da ste danas svi zaposleni obiteljski ljudi, kako ćete uskladiti obiteljske, radne i bendovske obaveze?

Lada: - Budući da nam glazba nije nešto što radimo zato što moramo nego zato što to želimo, uz dobru organizaciju sve će biti usklađeno na sveopće veselje.

• Iz današnje perspektive, u kolikoj vam je mjeri pomogao ili odmogao Tarantino s “Pulp Fictionom”?

Dalibor: - “Pulp Fiction” je, u doba kad se pojavio, pomogao utoliko što je skrenuo pažnju publike na scenu koja je i do tada postojala. U Njemačkoj smo nekoliko puta nastupali na nečemu što se zvalo Pulp Fiction Party. Ti su partiji vikendom privlačili mnogo ljudi.

• S obzirom na filmičnost vaše glazbe, očekujete li ponude nekih redatelja?

Dalibor: - Svaka ponuda za suradnju uvijek je dobro došla. Mislim da bi naša glazba, da može birati, odabrala film kao prirodno okruženje.

Na proljeće će biti više svirki po Europi

• I kritika i publika dosad su vas “mazili”. Što očekujete od novog albuma?

Dalibor: - Usudio bih se reći da je zapravo obratno, da smo mi razmazili publiku i kritiku. Mi smo svoja očekivanja ispunili. Snimili smo, po našim standardima, dobar album koji se bez problema može nositi s prethodnim albumima. Da tako ne mislimo, vjerojatno ga ne bismo ni snimili. Mislim da je dovoljno drugačiji da opravdava nešto dulju pauzu između dva albuma, a opet zvuči kao The Bambi Molesters.

• Koji su vam kratkoročni planovi?

Dalibor: - Prvo što nas očekuje je promocija u Teatru &TD 26. veljače na kojoj će zasvirati svi gosti s albuma. To bi trebalo biti dosta veselo i zanimljivo jer ćemo svirati u nešto proširenoj postavi. Za proljeće, kad Glitterhouse objavi album za europsko tržište, očekujemo više svirki u Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 08:15