LIJEPA TEA MAMUT

'SVI SU PRILAZILI JER SU MISLILI DA SAM GLUMICA' Hrvatska slastičarka postala hit u Cannesu

Talentirana slastičarka Tea Mamut (25) kušala delicije svjetskih chefova i prošetala crvenim tepihom u haljini Borisa Pavlina

Dio spektakularnih filmskih i gastronomskih događanja u Cannesu ove godine bila je i naša poznata, mlada i uspješna slastičarka Tea Mamut (25), koja je za vikend otputovala na glamurozni filmski festival kao gošća tima Electrolux Hrvatska.

Electrolux slavi gotovo 100 godina postojanja nastavljajući podupirati filmski festival u Cannesu na koji dovodi svoje partnere - chefove kuhinja kako bi osigurao gastronomsku izvrsnost za sva top-događanja i gala večere za uvažene uzvanike festivala.

Lijepa Tea imala je priliku prošetati crvenim tepihom u maniri prave zvijezde, kao i uživati u delicijama slavnih svjetskih chefova.

Željela DiCaprija

Premda je, kako je u šali rekla, imala želju na after partyju minglati s Leonardom DiCaprijem, na kraju se morala zadovoljiti s Jeremyjeom Rennerom i Marion Cotillard, čiju je premijeru filma “The Immigrant” gledala s ostatkom svoga tima. Uoči prikazivanja filma, Tea je u haljini Borisa Pavlina prošetala crvenim tepihom te svojom zvjezdanom karizmom mnoge ostavila bez daha. Zaintrigirala je okupljene novinare koji su mislili da je riječ o filmskoj, a ne kulinarskoj zvijezdi.

- Jedna američka novinarka me pitala jesam li glumica. ‘Ne, žao mi je, ja sam samo slastičarka’, odgovorila sam joj - sa smijehom prepričava anegdotu s crvenog tepiha mlada Splićanka.

Škljocanje tisuće fotoaparata te 20-minutnu šetnju i poziranje doživjela je poput nekog performansa, kako je rekla, što ju je podsjetilo na baletnu predstavu “Labuđe jezero” u kojoj je plesala kao djevojčica.

- Tako sam se nekako i osjećala, kao u nekoj nestvarnoj bajci - kaže Tea, koja je nekada svoju profesiju malo drugačije doživljavala.

- Fantastičan je osjećaj kada se gastronomija tako savršeno ispreplete s glamurom. Nekada sam imala osjećaj da ću u svome poslu stalno biti zatvorena u kuhinji, ali ovo je zbilja izvan svih očekivanja - podijelila je s nama svoje dojmove vrsna slastičarka, koje je imala priliku sudjelovati u interaktivnoj kulinarskoj radionici u Electrolux Agora paviljonu, inače najvećoj građevini duž Croisette, domu svih službenih kulinarskih festivala i domaćinu čak 45 chefova u najprometnijem razdoblju sa 120 poslužitelja za oko 700 gostiju.

Inspirirana morem

Mlada Tea će se nakon glamuroznog izleta uputiti u novu slastičarsku avanturu na Hvaru, gdje će ovoga ljeta raditi kao chef slastica u ekskluzivnom restoranu Divino. U svoju desertnu kartu, koju će ovo ljeto imati priliku kušati hvarski gosti, Tea će unijeti sve svoje michelinsko iskustvo, a složit će listu slastica koje će biti inspirirane morem. Inspiraciju je dobila i ovaj vikend u Cannesu, kada je kušala deserte renomiranog londonskog chefa Claudea Bosija, inače vlasnika poznatog restorana Hibiscus.

- Odavno nisam kušala deserte s povrćem, i to je jedno od jela koje me najviše oduševilo ovog vikenda. Desertnu kremu od bijelih šparoga s čipsom od maslina i sama sam pojela do kraja, a to gotovo nikad ne radim, osim kada kušam nešto tako fantastično. Bijela šparoga se odlično ljubi s bijelom čokoladom i to je zbilja razigralo moju maštu. Tako je to s kuhanjem, uvijek moraš imati otvoren um i isprobavati nove kombinacije, pa čak i kada je riječ o šparogi u desertu - entuzijastično kaže lijepa Splićanka.

Prvi put Tea će imati svu kreativnu slobodu u osmišljavanju svoje desertne karte, koja će oslikati njezino dosadašnje impresivno kulinarsko iskustvo koje je stekla nakon diplome iz menadžmenta slastičarstva i pekarstva na Američkom kulinarskom institutu (Culinary Institute of America - CIA).

Okušala ekskluzivu

Stažirala je uz bok svjetskim chefovima u New Yorku, a u čuvenom restoranu Daniel njezine su deserte mogli kušati Michael Douglas, Kate Hudson, Matt Damon, Roger Federer, dok je za Natalie Portman osobno pripremila desert. Nakon pet godina života u New Yorku, Tea se vratila u Europu i svoje umjetničke vještine dalje brusila u ekskluzivnim restoranima Amsterdama, Budimpešte, Dubrovnika, Pariza, Beča, bila je i u Hong Kongu.

U srpnju prošle godine putovala je i na Olimpijske igre kao dio menadžmentskog tima sa zadatkom nadgledanja i kontroliranja proizvodnje deserata i slastica za Kensington Palace.

Kreira nove okuse

Premda kulinarstvo opisuje kao izrazito naporan i stresan posao, pa nerijetko i po 12 sati dnevno provodi u kuhinji, Tea svoj poziv ne bi mijenjala ni za što na svijetu.

- Veseli me kreiranje novih okusa i onda gledanje reakcija ljudi koji kušaju taj desert. A moram priznati i da volim taj kuhinjski adrenalin, zato uvijek radije biram restorane, nego slastičarnice. Postaneš ovisan o toj slatkoj strci, kratkim rokovima i na koncu zadovoljnim gostima - kaže talentirana mlada slastičarka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 02:47