DOBITNICA NOBELA

Suu Kyi u pratnji Bona dolazi na koncert u Dublinu

 AP Photo/Markus Schreiber

DUBLIN - Mianmarska demokratska ikona Aung San Suu Kyi, u pratnji njezina vatrenog obožavatelja, pjevača irske skupine U2 Bone Voxa , doputovala je u ponedjeljak u Dublin gdje će sudjelovati na koncertu priređenom u njezinu čast i primiti nagradu Amnesty Internationala za borbu za ljudska prava.

U dugoj crnoj opravi na rombove, sa žutim šalom i crvenim cvjetovima u kosi, Suu Kyi je stigla iz Osla privatnim zrakoplovom pjevača U2.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir zatim se nakratko sastala s irskim predsjednikom Michaelom D. Higginsom i njegovom suprugom Sabinom u njihovoj službenoj rezidenciji. Irski predsjednik rekao je kako je "iznimno sretan" što može ugostiti mianmarsku čelnicu prema kojoj, rekao je, "njegova zemlja osjeća divljenje".

Suu Kyi će nakon toga sudjelovati na koncertu priređenom u njezinu čast, na kojemu će nastupiti Bob Geldof , beninska pjevačica Angelique Kidjo i Bono koji će joj predati nagradu "veleposlanica savjesti" koju dodjeljuje Amnesty International.

Usto će preuzeti i nagradu grada Dublina dodijeljenu joj prije 12 godina i obratiti se mnoštvu, dan prije svog 67. rođendana.

Suu Kyi će iz Dublina otputovati u Veliku Britaniju gdje će u utorak proslaviti rođendan u Oxfordu, gdje je studirala i zasnovala obitelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:06