DETALJI IZ NOVIH EPIZODA

SULEJMAN VELIČANSTVENI Ibrahim-paša mučki je ubijen te pokopan kao lutalica, a ne moćni vezir

Osjećao sam se kao u bajci. Prvi put sam glumio povijesnu osobu, rekao je Okan Yalabik

Sve miriše na Bali-bega. Kao što je već poznato, Burak Ozcivit se kao Bali-beg Malkočoglu u seriju “Sulejman Veličanstveni” vraća na sprovod Ibrahim paše, zahvaljujući prosvjedima uplakanih obožavateljica. S RTL Televizije ne žele službeno reći kada će točno uskrsnuti najzgodniji lik u seriji, ali pošto je redovnim gledateljima posljednjih tjedana jasno da se Ibrahimu bliži smrtna ura, Bali-bega možemo očekivati oko Uskrsa.

U Turskoj je scena u kojoj se vratio romantični junak prikazana potkraj siječnja, a tamošnji mediji prenose kako su tu epizodu mnogi pratili u suzama: što zbog Bali-begova povratka, što zbog odlaska Ibrahim paše. Jer, činjenica je da je i Okan Yalabik, u ulozi Sulejmanova velikog prijatelja i velikog vezira, stekao mnogo obožavateljica. I to ne samo u seriji.

- Uloga paše Ibrahima u TV serijalu ‘Sulejman Veličanstveni’ širom mi je otvorila sva vrata - kaže 33-godišnji turski glumac, koji nije zadivio samo publiku i redatelje, već i svoje kolegice. Gotovo da nema glumice koja je odoljela njegovu šarmu nakon što su pred kamerama izmjenjivali nježnosti, a za vrijeme snimanja “Sulejmana Veličanstvenog” osvojio je srce Selme Ergeç. Sultanija Hatidže, kojoj je na početku veze nježno na setu svirao violinu i kradomice joj donosio skupe darove, u zgodnog bradonju zaljubila se i u privatnom životu. Njihova strastvena veza trajala je godinu dana, a zbog nje je Okan ostavio zaručnicu.

Najvažnija je obitelj

Za turske medije bila je to prava poslastica, a javnost je razvoj situacije pratila gotovo navijački, uspoređujući Selmu Ergeç i Okana Yalabika s Halitom Ergençom i Bergüzar Korel , koji su se zaljubili na setu “1001 noći”. No, za razliku od Šeherezade i Onura, ljubav između velikog vezira i prelijepe sultanove sestre nije potrajala. Nakon godinu dana on se iselio iz njezina stana jer Selma više nije željela podnositi njegove stalne izlaske i buran noćni život u Istanbulu.

- Obitelj i ljubav za mene su dvije najvažnije stvari u životu. No, ako odnos ne funkcionira, iluzorno je očekivati da će se partner promijeniti. Zbog toga ne treba gubiti dragocjeno vrijeme, nego krenuti dalje - izjavio je tada Okan, koji će se od voljene Hatidže uskoro oprostiti i u seriji.

Snimanje je napustio još sredinom veljače, na žalost svojih kolegica. No, suze ovaj put nisu pomogle, jer povijest se nije mogla krivotvoriti i nikako se nije moglo odustati od snimanja Ibrahimove smrti u sredini treće sezone. Okan je, kažu, svoje televizijsko smaknuće dočekao pripremljen, ali to se nije moglo reći za njegove prijatelje kolege s kojima je proveo pune dvije godine na setu. Organizirali su mu oproštajnu zabavu čim je snimio svoju posljednju scenu. Najtužnija je, dakako, bila glumica Meryem Uzerli (Hurem), koja je uvjerena kako im ovo neće biti posljednji zajednički projekt, dok je Halit izjavio kako mu Okan već nedostaje. Najzabavniji govor održao je Mehmet Gunsur, koji u seriji glumi princa Mustafu, spominjući činjenicu da su on i Okan uvijek dolazili prvi na set, najdulje popravljali brade i brkove te jedini uzimali dodatne sate učenja jahanja jer su potpuni antitalenti. Zabavu su glumci potom nastavili u restoranu uz karaoke…

Smrt kao u stvarnosti

Do pjesme nije bilo gledateljima koji su zavoljeli Ibrahima. Dan nakon što je smrt velikog vezira bila prikazana na turskom Star TV kanalu, ljubitelji serije su posjetili grob Ibrahim-paše Paržanina i na njemu ostavljali cvijeće i poruke zahvalnosti.

Ibrahimova smrt u seriji je prikazana upravo onako kako se i dogodila u stvarnosti. Sljedećih ćemo dana moći vidjeti kako je Hurem iskoristila svoju prednost i definitivno okrenula Sulejmana protiv njegova starog prijatelja. Vojni i politički uspjesi učinili su velikog vezira Ibrahima vrlo moćnim, ali i oholim, pa je za sebe javno tvrdio da je moćniji od Sulejmana. Opsjednut sumnjom i potaknut Hureminim nagovaranjem, Sulejman je od Ebusud-efendije zatražio odgovor na pitanje kako ubiti prijatelja a da to ne znaš. Kadija ga je savjetovao da to učini dok spava jer tada je čovjek kao mrtav i ne odgovara za svoje postupke.

Sulejman je potom pozvao Ibrahima u Topkapi palaču, gdje su njih dvojica, kao nekad u dobrim starim vremenima, jeli, pili i pričali o politici, poeziji i mudrim stvarima. Huremin cilj se ostvario u noći 14. ožujka 1536., kada je sultan pozvao plaćenike i naredio im da svilenim konopcem zadave Ibrahim-pašu u snu. Veliki se vezir borio za život braneći se od tihih ubojica. Sljedećeg su dana sluge otkrile njegov leš.

Sulejman je Ibrahim-pašu sahranio u dvorištu derviške tekije blizu Istanbula, bez nadgrobnog spomenika, kao lutalicu, a ne drugog najmoćnijeg čovjeka u Osmanskom carstvu. Nakon smrti Ibrahima niti jedan budući vezir Sulejmana Veličanstvenog nije mogao postići toliki utjecaj u tadašnjem svijetu kao što ga je on imao.

Žrtva Hureminih intriga

- Snimajući ‘Sulejmana Veličanstvenog’ osjećao sam se kao da sam u bajci. Naime, prvi put sam glumio povijesnu osobu. Jako mi je bilo čudno glumiti nekoga tko je stvarno postojao. Razmišljao sam o pravom Ibrahimu, njegovoj ljubavi, ambicijama, željama, strasti, ponosu, sebičnosti, kao i o njegovu životu prije nego što je došao na dvor. Jako je uzbudljivo pokušati dokučiti kakav je stvarno bio kao čovjek - rekao je Okan u svojem oproštajnom razgovoru za novine, rekavši tako posljednje zbogom Ibrahim-paši, velikom veziru Osmanlijskog carstva, koji je živio od 1494. do 1536. godine. Porijeklom Grk iz kršćanske obitelji, otet je i prodan kao rob u Manisu. Tamo se sprijateljio sa Sulejmanom i stekao iznimno obrazovanje. Sulejman ga je 1520. postavio za svoga sokolara, kasnije i komornika. Bio je oženjen sultanovom sestrom Hatidže. U njihovoj palači u Istanbulu danas je muzej turske i islamske umjetnosti. Vrlo uspješan diplomat i vojskovođa pao je u nemilost zbog nepromišljenog poteza tijekom kampanje protiv perzijskog Safavidskog carstva, kada je sebi priskrbio titulu koja je sadržavala riječ sultan.

Taj incident pokrenuo je niz događaja koji su kulminirali Ibrahimovim pogubljenjem 1536., trinaest godina nakon što je imenovan velikim vezirom. Mnogi povijesni izvori upućuju da je Ibrahim-paša bio žrtva intriga sultanije Hurem i njezina jakog utjecaja na Sulejmana. Sultan je poslije zažalio što je pogubio Ibrahima, što se može zaključiti iz njegove poezije. Čak i poslije dvadeset godina u njoj je spominjao njihovo prijateljstvo, bliskost i uzajamno povjerenje.

U seriju ulazi novi lik - Sulejmanova sestra Šah

U seriju ulazi novi lik - Sulejmanova sestra, sultanija Šah. Ona će postati velika neprijateljica Hurem, čime će steći naklonost Ibrahim-paše i Hatidže, a da bi učvrstila svoju poziciju na dvoru, pokušat će svoju kćer vjenčati sa sultanovim ljubimcem Bali-begom. Šah glumi Deniz Çak¦, 30-godišnja turska zvijezda koja iza sebe ima desetak zapaženijih uloga u televizijskim serijama i filmovima, među kojima je i ona Ferhunde iz serije “Kad lišće pada”. Deniz, koja iz hobija trenira boks, slika i pleše flamenco, često svrstavaju među najljepše žene u Turskoj.

Sultanija Šah stvarna je povijesna ličnost, ona je bila jedna od ukupno pet Sulejmanovih sestara. Povijesni spisi kažu da je Šah svoje djetinjstvo provela sa Sulejmanom u Manisi. Vjeruje se da je Šah bila iznimno draga, dobra žena, vrlo darežljiva, puna ljubavi i dobrote čiji je karakter, ali i sudbinu primijenila udaja za Lutfi-pašu 1523., koji je nakon toga postao velikim vezirom. Od njega se razvela nakon 19 godina braka jer ju je varao i tukao. Bivši muž nakon razvoda od Šah izgubio je položaj velikog vezira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 07:33