TEŠKE OPTUŽBE

ŠOKANTNA ISPOVIJEST 'Cosby nije komičar, on je čudovište. Godinama me drogirao i silovao'

Negdašnja glumica i model tvrdi kako ju je Cosby dugo vremena seksualno iskorištavao kao maloljetnicu

Tamnoputi američki komičar Hannibal Burres nedavno je starijeg i poznatijeg kolegu Billa Crosbyja proglasio 'serijskim silovateljem'. Teška optužba na račun glumca koji je svjetsku slavu stekao kao oličenje dobrice i obiteljskog čovjeka u seriji 'The Bill Cosby Show'.

Burresove optužbe potvrdila je Barbara Bowman u eksplozivnoj ispovijesti za Daily Mail . Negdašnja glumica i model tvrdi kako ju je Cosby dugo vremena seksualno iskorištavao kao maloljetnicu te opisuje kroz kakav je pakao prošla u društvu s poznatim komičarom.

'Drogirao me i silovao', tvrdi Bowman. 'On je čudovište! Nasrnuo je na mene kao čudovište. Nadam se da, poučeni mojim iskustvom, svi ostali koji su doživjeli seksualno zlostavljanje neće dozvoliti da ih poznati, bogati i moćni zastraše. Uspijem li pomoći jednoj žrtvi, napravila sam svoj posao.'

Barbara je odrasla u Denveru gdje se počela baviti glumom i manekenstvom. Odgojila ju je majka, a s 13 godina potpisala je ugovor s prvom agencijom.

Priliku karijere dobila je 1985. godine kad je Bill Cosby izrazio želju za privatnom audicijom s Barbarom koja je tada imala 17 godina. 'Agent me nazvao i rekao mi kako gospodin Cosby traži mlade talente te da imam veliku priliku da me uzme pod svoju zaštitu. Bila sam presretna i željna udovoljiti mu. To je bila moja velika prilika.'

'Pri prvom susretu, Cosby je zatražio da smočim kosu, sjednem na stolicu i pravim se pijanom. One je stao iza mene i počeo mi masirati vrat i ramena. Nije me dirao nigdje drugdje, ali taj je dan sve počelo', prisjeća se Barbara.

Kraljevski tretman

Priznaje kako ju je Cosbyjevo ponašanje uplašilo, ali dodaje da je imala snažnu želju za uspjehom u karijeri. 'Vodio me u poznato zimovalište Lake Tahoe. Nabavljao mi je karte za predstave na Broadwayju. Poveo me na golf turnir slavnih i govorio kako je sve to dio procesa mentorstva i učenja. Htio je vidjeti kako se ponašam u društvu slavnih osoba'.

'Imala sam kraljevski tretman. Letjela bih svugdje gdje i on, a u zračnoj luci dočekivao me jedan od njegovih tjelohranitelja koji je vodio brigu o meni dok Bill nije bio slobodan da me primi. Uvijek su me dočekivali i nikad nisam imala priliku biti sama.'

Barbara je imala kraljevski tretman, ali njezina karijera tapkala je u mjestu. Svi ti silni privatni sati poduke s Cosbyjem svodili su se na njegovo uvjeravanje kako mu Barbara treba vjerovati te da je on njezin životni vodič: 'Stalno je ponavljao kako mu mogu vjerovati kao da mi je otac'.

Danas, Barbara smatra kako je sve to bio dio paklenog Cosbyjevog plana. Zadobio je povjerenje njene majke koju je također častio poklonima i uvjeravao kako mu je dobrobit Barbare na prvom mjestu. 'Kad me drogirao i silovao već sam bila slomljena, ispranog mozga i uvjerena da nije u redu protiviti se njegovim seksualnim nasrtajima'.

Ipak se opirala godinu dana, sve do 1986. godine i incidenta u Renou, u Nevadi. 'Ugasio je svjetla u hotelskoj sobi. Položio me ne kauč i počeo dodirivati po cijelom tijelu. U jednom trenutku stavio je moju ruku na svoj penis i natjerao me da mu masturbiram. Kad je bio gotov, istrčala sam iz sobe i povratila.'

Gola i zbunjena

Cosby se potom ispričao i uvjerio je kako se takvo što neće nikad ponoviti. No, ubrzo je otišao korak dalje, tvrdi Barbara: 'Pozvao me u njujorški stan na večeru. Posluga je bila tamo. Jeli smo u kuhinji i popila sam čašu vina uz večeru. Sljedeće čega se sjećam je kako grlim WC školjku i povraćam. Na sebi sam imala samo mušku majicu i gaćice'.

'Majica nije bila moja. Bill je stajao pokraj mene, micao kosu s mog lica dok sam povraćala i govorio mi kako je sve u redu. Kad sam došla k sebi, shvatila sam da u stanu više nema posluge, da sam praktički gola i da se ne sjećam što sam radila zadnjih sati.'

Barbara je uvjerena da ju je Cosby drogirao i vjerojatno silovao: 'Sigurno znam da me nekoliko puta pokušao napastovati. Iskreno, ne mogu reći da se sjećam penetracija, jer me često drogirao. Koju god drogu mi je davao imala je otupljujući utjecaj na moj mozak. Bilo je poput amnezije, poput lobotomije. Nisam mogla razmišljati ni kada sam se probudila, bila sam potpuno indiferentna'.

Majci nije rekla što joj se događa, jer je bila uvjerena kako joj je karijera na prekretnici te da će joj druženje s Cosbyjem donijeti toliko željenu slavu. Istovremeno, komičar joj je pronašao stan na Manhattanu i počeo plaćati satove glume.

'Istina, Bill je bio i moj dobročinitelj. Dogovor je bio takav da ću mu vratiti novac kad počnem dobivati glumačke poslove'.

No, od poslova nije bilo ništa, a i Cosbyjeva opčinjenost plavokosim modelom počela je nestajati. Prvo je Barbaru preselio u drugi stan, daleko na periferiji New Yorka, a kraj je stigao u Atlantic Cityju. Nakon svađe u hotelskoj sobi, Barbara tvrdi kako ju je Cosby htio silovati, ali da nije uspio, jer je vrištala i otimala se.

Novi početak

Izbacio ju je iz sobe i iz svog života. Prestao joj je plaćati stanarinu i Barbara se vratila majci, u Denver. Uštedjela je nešto novca, vratila se u New York i pokušala ponovno. Ovaj put, uspjela je bez ičije pomoći i u osamdesetima se pojavila u više od 30 reklama na nacionalnoj televiziji te dobila mnoštvo filmskih i tv uloga.

Prvi je put pokušala podići tužbu protiv Billa Cosbyja 1987. godine, ali ju je odvjetnik kojeg je mislila angažirati ismijao i odbio je zastupati. 'Nitko mi nije vjerovao, nitko me nije htio saslušati. Mislili su kako sve izmišljam radi novca. No, ja nikada nisam tražila niti centa. Nije stvar u novcu.'

2004. godine druga djevojka, Andrea Costand, optužila je Billa Cosbyja za silovanje. 'Vjerovala sam joj, jer su detalji njene priče bili jezivo slični mojoj. Znam da je govorila istinu i trebala je nekog da joj pruži podršku', objašnjava Barbara zašto je odlučila pomoći Andrei Costand i svjedočiti protiv Cosbyja.

No, na putu za sudnicu Barbara je saznala kako su odvjetnici Billa Cosbyja sklopili izvansudsku nagodbu s Andreom Costand koja je odustala od tužbe.

'Ja nikad nisam uzela novac da šutim. Ne želim novac već hoću svijetu otkriti kakva je Cosby, ustvari, životinja', objašnjava Barbara, danas uspješna umjetnica i majka dvoje djece.

'Ta iskustva žive u meni. Zauzeli su prostor u mom umu i promijenili put mog emocionalnog razvoja i moje karijere. Doživjeti takve napade itekako je utjecalo na moju sposobnost da vjerujem svojim instinktima. Stvorio se blok kojeg dugo vremena nisam uspjela razbiti. Blok za čije je stvaranje odgovoran usključivo Bill Cosby', završava svoju priču 47-godišnja Barbara Bowman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:13