HELENA BASTIĆ

SJEĆATE SE GRUPE THE BASTARDZ? Evo što danas radi njihova nekadašnja pjevačica

Žena s jednim od najljepših glasova u državi snimila je duet s bendom Adastra. Za Studio govori o čarima života koji spaja more i kontinent te planovima za novi album krajem godine
 Ante Baranić/CROPIX

Dugo sam priželjkivala ovakav stil života. Živim, u biti, na relaciji Šibenik - Zagreb, i to mi savršeno odgovara. Tu, u Šibeniku, ili točnije u Vodicama našla sam svoje malo utočište - kaže Helena Bastić, žena koju posljednjih godina rijetko viđamo na sceni i na malim ekranima.

Ipak, kada je vidimo, čini se kao da je prošlo par mjeseci otkako smo se zadnji put dobro zabavljali uz jedan od ultimativnih hitova njezinih The Bastardza - “Tvoja ljubav”. Ili “Vodi me u disko”.

Helena i dalje ima jedan od najljepših i najupečatljivijih ženskih glasova u zemlji, a to je dokazala surađujući s Adastrom na njihovu novom uratku, pjesmi “Znam da si tu”. Radi se o prepjevu pjesme “Sei solo tu” koju u originalu izvode Nek i Laura Pausini.

Dobar spoj

- Frontmen Jerko Marić me je kontaktirao prije nekog vremena s prijedlogom da napravimo duet. Poznajem Adastru i sviđa mi se što rade. I tako smo načelno dogovorili suradnju. Željela sam raditi na pjesmi gdje ima puno prostora za vokalnu interpretaciju. Ne radi se o prepjevu, Jerko je napisao svoj tekst, izvrstan tekst. Pjesma mi se svidjela na prvo slušanje i znala sam da će se naši glasovi dobro slagati, a postigli smo i svoj zvuk u odnosu na originalnu verziju pjesme - kaže Helena koja je uživala i u snimanju spota u Francuskom paviljonu Zagrebačkog velesajma

- Dali smo si maksimalno truda, okruženje je bilo odlično, idealno za ovu pomalo melankoličnu rock stvar - kaže Helena, koja je u Zagreb došla na promociju spota, a ima i za “obaviti još neke stvari”.

Ugodne Vodice

U “dijeljenju” vremena između Zagreba (manje) i Vodica (više) ne vidi nikakav problem. Naprotiv, osjeća se odlično i prepuna je energije, smirena i zadovoljna.

- Često me pitaju može li se u Hrvatskoj živjeti isključivo od glazbe. Naravno da može. Ako si fokusiran, spreman na odricanja i ulaganje silne energije... Uvijek uspoređujem život profesionalnog glazbenika sa životom vrhunskog sportaša. Neprekidno moraš vježbati, trenirati da bi bio uspješan.

Spoj morske i kontinentalne energije, kaže, iznimno joj odgovara.

- Danas sam puno opuštenija danas. Više se mogu posvetiti aktivnom načinu života, sportu, boravku u prirodi. Ima se gdje izaći, družiti s prijateljima. Šibenik je posljednjih godina jako živnuo i to mi se sviđa. Osim toga, povezanost je takva da si vrlo brzo gdje trebaš biti, imamo autocestu, odlične veze. Osim Zagreba, moje česte destinacije su Zadar i Split. Sve je to blizu. Ne moramo svi živjeti u Zagrebu, niti moramo otići negdje u inozemstvo da bismo nešto postigli. Sve je to stvar percepcije - tumači Helena, inače školovana glazbenica koja je u Grazu završila studij solo pjevanja. Inozemno iskustvo joj je dragocjeno, reći će, ali doma je ipak ljepše.

Nove stvari

A drago joj je, kaže, kada čuje stare stvari Bastardza na radiju ili televiziji.

- Sa Zoranom Jegerom Jegsom surađivala sam 20 godina. Imali smo šest izdanja, mnogo hitova... Naravno da mi je drago čuti te stvari - govori. Iako nije eksponirana kao nekad, radi non-stop.

- Imala sam dosta nastupa, samostalnih, vezanih uz prijašnji repertoar. Nastupala sam i na festivalima, na Festivalu dalmatinske šansone u Šibeniku koji je doista odličan, snimila sam dva dueta s Ivanom Cinottijem i Goranom Karanom... - govori.

Prije dvije godine, nakon velike pauze, snimila je video za singl “Ljubav je slijepa”, a krajem prošle i za “Reci mi”. Sada će ubrzati tempo.

- Ljeto će biti burno. Nastupat ću i s Adastrom. To mi je idealna prilika da malo uživam u rocku. Planiram objaviti novi singl i spot, a pred kraj godine i album.

Na njemu će, kaže, ponuditi svega po malo - od balada do brzih ritmova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. kolovoz 2024 09:08