KULTNA NAGRADA

Pulitzer postumno dodijeljen legendi soula Arethi Franklin

Aretha Franklin
 Profimedia, Everett

Među laureatima Pulitzerove nagrade, koja se od 1917. dodjeljuje na njujorškome Sveučilištu Columbiji za najveći doprinos novinarstvu i umjetnosti, našla se i nedavno preminula soul legenda Aretha Franklin.

Posebnu nagradu u ponedjeljak je dobila za "neizbrisiv pet desetljeća dug doprinos američkoj glazbi i kulturi".

Pokojna legenda soula nagrađena je postumno poput brojnih drugih glazbenih velikana. Među njima su Duke Ellington, George Gershwin, Hank Williams, John Coltrane, Thelonious Monk, Scott Joplin i Bob Dylan.

Priznanje se poklapa s početkom prikazivanja filma "Amazing Grace", koji će za uskršnji vikend pogledati posjetitelji 1000 američkih kina, a početkom svibnja kreće i u širu kino-distribuciju.

U siječnju 1972. godine Aretha Franklin snimila je album "Amazing Grace" u crkvi New Bethel Baptist u okrugu Watts u Los Angelesu. Snimka njezina gospel nastupa prikazana je u spomenutom dokumentarnom filmu. Redatelj originalnog filmskog ostvarenja bio je Sydney Pollack, a pošto je on preminuo 2008., vodstvo projekta preuzeo je producent Alan Elliott.

Franklin za života nije dopustila da se snimke puste u javnost. Album je u Sjedinjenim Državama dosad prodan u više od dva milijuna primjeraka te je postao najprodavaniji glazbeničin album, kao i najprodavaniji gospel album u povijesti glazbe.

Ovogodišnja dobitnica Pulitzerove nagrade za glazbu je skladateljica Ellen Reid. Nagrađena je za operno djelo čija je svjetska premijera održana u studenome u Operi u Los Angelesu.

Najprestižniju nagradu za doprinos novinarstvu i umjetnosti svakoga travnja dodjeljuje Fakultet novinarstva Sveučilišta Columbia.

Utemeljio ju je Joseph Pulitzer, američki novinar mađarskog porijekla. Prvi je put dodijeljena 4. lipnja 1917., a o pobjednicima odlučuju bivši dobitnici i ugledni novinari i akademici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:30