ŽIVOT NA STAROJ SLAVI

PJEVAČI ZARAĐUJU MILIJUNE OD BOŽIĆNIH HITOVA Merry Xmas na prvom je mjestu

Božić samo što nije pokucao na vrata i mnogi se brinu kako isfinancirati silne poklone za svoje bližnje. No takve brige ne muče primjerice Noddyja Holdera.

Naime, frontmen britanske rock grupe Slade s pjesmom Merry Xmas Everybody u 2013. je zaradio više od 512 tisuća funti (4,66 milijuna kuna), a do 25. u mjesecu suma bi mogla narasti za još 300 tisuća (2,73 milijuna kuna).

Noddy Holder imao je pravo kada je rekao da je posjedovanje autorskog prava na pjesmu iz 1973. godine gotovo jednako kao dobitak na lutriji svakog 25. prosinca do kraja života.

Slade, The Pogues i Mariah Carey zarađuju gomilu novca od svojih blagdanskih hitova svake godine, od prodaje albuma i emitiranja pjesama na radiju, internetu i televiziji.

Fairytale of New York Poguesima je ove godine tako donijela 386,270 funti (3,5 milijuna kuna), a Mariah Carey je s pjesmom izdanom 1994. godine All I Want For Christmas Is You zaradila više od 347 tisuća funti (3,16 milijuna kuna).

Slijedi Last Christmas dua Wham!, a potom Mistletoe and Wine Cliffa Richarda. Na ljestvici najprofitnijih našli su se i Merry Christmas Everyone od Shakin' Stevensa i 2000 miles od Pretendersa.

No ne bogate se baš svi koji pjevaju Božićne hitove. Naime, pjevačica grupe Boney M., Liz Mitchell, kazala je kako od pjesme Mary’s Boy Child nije dobila gotovo nikakav novac, unatoč tome što je bio jedan od najprodavanijih singlova u Ujedinjenom Kraljevstvu. Kazala je da je sav novac otišao producentskoj kući, no dodala je i da bi poludila da je morala sama raditi sav posao koji je radio čitav tim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 05:56