ŽIVOTNA DRAMA

'ODSTRANILI SU MI OBJE DOJKE, IMALA SAM 87 POSTO ŠANSE DA DOBIJEM RAK' Šokantno priznanje Angeline Jolie

Američka glumica Angelina Jolie otkrila je da je imala dvostruku mastektomiju
 AFP

Američka glumica Angelina Jolie otkrila je da je imala dvostruku mastektomiju.

Glumica je bila zdrava, no odluku o operaciji donijela je nakon što je doznala da je nositelj BRCA1 gena koji kod žena znatno povećava rizik od razvoja raka dojke i raka jajnika.

- Moji liječnici su procijenili da postoji 87 % šansi da obolim od raka dojke i 50 % da obolim od raka jajnika, izjavila je Jolie.

U članku objavljenom u New York Timesu , Angelina je objasnila kako se teškoj operaciji podvrgnula kako bi izbjegla sudbinu svoje majke koja je sa 56 godina preminula upravo zbog raka dojke nakon što se punih deset godina borila s opakom bolešću.

- Kada sam saznala da je to moja stvarnost odlučila sam biti proaktivna i minimizirati rizik koliko je god to moguće. Donijela sam odluku da se podvrgnem preventivnoj dvostrukoj mastektomiji. Odluka o mastektomiji nije laka. Ali ja sam sretna što sam to napravila. Šanse za razvojem raka dojke pala su mi sa 87 na manje od 5 posto. Sada mogu reći svojoj djeci da ne moraju strahovati da će me izgubiti zbog raka dojke, napisala je Angelina u kolumni za New York Times.

Angelina je kazala kako su joj zaručnik Brad Pitt i djeca bili velika podrška.

- Jako sam sretna što imam partnera poput Brada, koji je pun ljubavi i podrške. Uspijeli smo u cijeloj situaciji pronaći trenutke za smijeh. Znali smo da je to prava odluka za našu obitelj i da će nas to još više zbližiti. Oni znaju da ih volim i da ću učiniti sve da što duže mogu ostati s njima, napisala je Angelina.

Glumica je 27. travnja završila s tromjesečnom medicinskom pripremom prije operacija.

Angelina Jolie je dodala kako se za ovu kolumnu odlučila potaknuta željom da svojim primjerom inspirira i informira druge žene.

- Nakon ove operacije ne osjećam se ništa manje ženstvenom. Pišem ovo u nadi da će i druge žene imati neke koristi od mog iskustva. Rak je riječ koja još uvijek izaziva strah i duboki osjećaj bespomoćnosti. Ali danas je moguće testovima provjeriti jeste li skloni raku dojke ili jajnika i pravovremeno reagirati, napisala je Angelina na kraju kolumne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 08:09