SUPRUGA POKOJNOG PATRICKA SWAYZEA

Lisa Niemi: Neću biti jedna od onih udovica koje više nikad ne uđu u vezu

Osim lijepih, Lisa danas pamti i ružne bračne trenutke. Većina njih vezana je uz alkohol, o kojem je glumac postao ovisan

Sedam mjeseci nakon smrti Patricka Swayzeja njegova supruga Lisa Niemi još čeka da “postane lakše”. Slušala je prijatelje koji su joj rekli da pričeka dva, tri, šest mjeseci... Jer će s vremenom, govorili su, postati bolje. No, to se još nije dogodilo. - Nije mi nimalo lakše - otkrila je ovih dana 53-godišnja udovica u intervjuu za britanski The Times.

- Ponekad se samo osjećam bolesno, a ponekad kao da me netko polio benzinom i zapalio. No, moram imati vjere da će se sve to jednog dana promijeniti - priča Niemi, koja se za poznatog glumca i plesača, i sama plesačica i koreografkinja, udala kada joj bilo tek 19 godina.

Nisam željela riskirati

Patricka je upoznala kada joj je bilo 15, u plesnom studiju njegove mame, a u braku s njim provela je 34 godine. Sve do 14. rujna prošle godine, kada je umro od raka gušterače, bolesti koja mu je dijagnosticirana u siječnju 2008.

Nakon smrti Swayze je, osim kultnih filmova poput “Prljavog plesa”, “Duha” te drugih, ostavio i knjigu “The Time of My Life”, čije je pisanje završio samo dva mjeseca prije smrti, a koja završava njegovom odlučnošću da “s njom (Niemi) provede što je više moguće lijepih dana”. Knjiga je ovih dana dočekala i izdanje u mekim koricama (prvi je put objavljena u rujnu prošle godine), a u njoj piše o svojoj karijeri, braku i ljubavi s Niemi te borbi s rakom, koju je naposljetku izgubio.

Iako Lisa zajedno s njim potpisuje knjigu, njezin “glas” u njoj nije prisutan.

- Ja sam imala pristup svim njegovim sjećanjima. On nije bio u stanju zapamtiti ni koji je film gledao prošli tjedan - objašnjava Lisa koja, osim lijepih, danas pamti i ružne trenutke iz više od tri desetljeća dugog braka. Većina njih vezana je uz alkohol, o kojem je glumac postao ovisan - što zbog pokojnog oca, što zbog sestrina samoubojstva, a što zbog nesigurnosti radi vlastite karijere. Alkohol ga je gotovo i stajao braka. Lisa ga je, naime, prije nekoliko godina zbog alkoholizma ostavila, pobjegavši od njega usred noći. Iako tvrdi da je nikada nije fizički napao, ipak je, kaže, zbog alkohola bio nepredvidiv.

Zbog nje je prestao piti

- Ljudi ili životinje mogli su nastradati kada bi on bio u takvom stanju. Zato sam ga u jednom trenutku ostavila - kaže Lisa.

- Kada bi puno popio, postao bi potpuno druga osoba. No, kada nije pio, bio je najbolji čovjek na svijetu - ispričala je Niemi, čiji je odlazak od Patricka rezultirao njegovom konačnom odlukom da prestane piti. I zbog toga mu se vratila, da bi ga naposljetku zauvijek izgubila.

Danas priznaje da se, iako je bila spremna na njegov odlazak, potpuno pogubila kada se to dogodilo.

- Postoje razdoblja kada se potpuno slomim. Ponekad se, ako moram, uspijem pribrati, ali ponekad zaista ne mogu - priča Lisa i dodaje kako suprugovu prisutnost ponekad osjeća dok vozi automobil ili avion kojim ga je redovito vozila na terapije.

‘Samo se smij!’

- U bilo kojem trenutku mogu razgovarati s njime. U svojoj glavi postavljam mu glupa mala pitanja poput: ‘Kako da kročim u sobu punu ljudi?’ A potom sasvim jasno čujem njega kako mi odgovara: ‘Ma čovječe, samo se smij. Znaš što ti je činiti, stoga hajde i učini to’ - prepričava Lisa, koja nikada nije prežalila što s Patrickom nije imala djece. No, zato danas ne odbacuje mogućnost da možda sama jednog dana posvoji dijete i postane samohrana majka. No dotle još čeka. Čeka da život krene dalje, da postane bolje i lakše i nada se da će se svom suprugu jednog dana pridružiti.

Ipak, tvrdi da se, koliko god joj se ta mogućnost trenutačno čini dalekom, jednom može zamisliti pokraj nekog drugog muškarca. - Nadam se da neću biti jedna od onih udovica koje nakon smrti supruga više nikada ne uđu u ljubavnu vezu - zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 08:15