ZVIJEZDA FILMA 'NA PUTU'

Leon Lučev: Izbor vehabija treba poštovati

Lik Amara, kontrolora leta koji se u filmu 'Na putu' redateljice Jasmile Žbanić okreće radikalnom islamu, blizak mi je jer sam i sam prošao slične ratne traume. S nekim ljudima iz te zajednice sam se zbližio, s nekima sam i danas prijatelj. Ja s tim problema nemam, osim ukoliko postoje situacije u kojima se usmjerava na nasilje

Hrvatski glumac Leon Lučev izjavio je u razgovoru za bosanskohercegovački časopis Dani kako izbor vehabija, odnosno selefijskih muslimana treba poštovati. Ističe da mu je lik Amara, kontrolora leta koji se u filmu 'Na putu' redateljice Jasmile Žbanić okreće radikalnom islamu, blizak jer je i sam prošao slične ratne traume.

- Amar je osoba koja ima traume iz rata, poginuli su mu roditelji, a trenutno je u ljubavnoj vezi s Lunom. Amar nema nikoga osim Lune i još jednog frenda, i u jednoj određenoj religijskoj zajednici on nalazi podršku ljudi. Odlučuje da je to njegov životni put i počinje mijenjati neke loše stvari - prestaje piti alkohol koji je bio njegov gorući problem. Postavlja sebi ograničenja. Tom čovjeku je očito takvo nešto bilo potrebno. Ako ćemo gledati globalno, jako je teško cijeloj mojoj generaciji koja je prošla rat. Ja imam Amarovu priču u sebi. Dakle, bio sam u ratu, imao sam trauma, prošao sam kroz jedan dio njegove priče i znam koliko mi je bilo teško ponovo se ukomponirati u društvo, jer sam bio izgubljen. Ljudi počinju tražiti neki svoj put, neku svoju sigurnost i približavaju se onim grupama koje im to nude.

- Ova tema je u današnjem svijetu aktualna ne samo kroz selefijski pokret, nego i kroz ogromne korporacije pa nadalje. Svi žele čovjeka nekako staviti u neki sistem, a ovaj sistem je čak na jedan način prihvatljiviji od velikih korporacija. Ovdje barem postoji šansa da se čovjek počne malo baviti sam sobom. Da li će on ostati u tom okviru ili neće, to je njegova odgovornost i njegova odluka. Ja u filmu ne mogu ni kreirati ni prezentirati ideju i odnos ljudi. Ja moram prezentirati dušu čovjeka. A da bih došao do duše čovjeka, ja moram maknuti sve i vidjeti tko je taj čovjek – objasnio je Lučev.

Hrvatski glumac upozorava kako „u svijetu u kojem vas svaka politička stranka, religija, korporacija, uvjerava da je samo njen izbor pravi i najtočniji“, postoji „osam milijardi izbora te da svaki treba poštivati, jer smo ljudska bića, bez obzira na to što smo organizirali ovaj svijet na način da smo mi posljedica novca, a ne cilj“.

- Nisam imao nikakvih problema ( u kontaktima s pripadnicima selafijske zajednice), imao sam jedan normalan suživot i rad, s nekim ljudima sam se zbližio, s nekima sam i danas prijatelj. Ja s tim problema nemam, osim ukoliko postoje situacije u kojima se usmjerava na nasilje. Mislim da to nije način artikulacije bilo kakvih vjerskih osjećanja.

Lučev priznaje kako mu je uloga Amara bila jedan od najvećih glumačkih izazova, ali ističe da voli Sarajevo, njegov nešto sporiji ritam života i odmak od Zagreba koji mu pruža.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 04:33