RAZOTKRIVENI

KULT KRIV ZA SMRT MANEKENKI? 'Na agresivnim se seansama urliče i liju suze nakon šopanja ecstasyjem'

 Promo

Manekenka Ruslana Korshunova, koja je 2008. godine u dobi od 20 godina skočila sa zgrade na Manhattanu, prema novim dokazima, bila je članica kulta Rose of the World.

To je razotkrio novinar New York Daily Newsa Peter Pomerantsev koji je za potrebe svog dokumentarca istraživao cijeli slučaj, a čak se i sam učlanio u tu organizaciju kako bi iz prve ruke vidio na koji način funkcionira.

Štoviše, Peter smatra da je kult kriv za smrt još jedne manekenke, Anastasije Drozdove, koja je također počinila samoubojstvo i to samo godinu dana nakon Ruslane skočivši sa zgrade u Kijevu. Majci je ostavila oproštajnu poruku u kojoj je pisalo samo: 'Oprosti mi za sve. Kremiraj me.'

Majka je nakon njezine smrti među stvarima pronašla papire i stvari iz Rose of the Worlda, 'centra za treniranje' koji je manekenka pohađala zajedno s Ruslanom.

Promo

Foto: Ruslana u kampanji za Ninu Ricci na vrhuncu karijere

Kad je to saznao, Pomerantsev se pridružio kultu na tečaju koji traje tri dana i košta tisuću dolara. Sa sobom je cijelo vrijeme imao skrivenu kameru.

Pomerantsev kaže kako se u kultu prema svojim članovima ponašaju dehumanizirajuće, a seanse su prepune agresije u kojima se stvara emotivna dominacija trenera nad članovima.

'Moje iskustvo nakon tri dana provedena u kultu sastoji se od vikanja, prisjećanja potisnutih iskustava, meditacije popraćene plesom i suza koje su uslijedile nakon uzimanja ecstasyja', opisao je autor dokumentarca.

Prema njegovim saznanjima, Ruslana se kultu pridružila tri mjeseca prije smrti, nakon što je njezina manekenska karijera krenula silaznom putanjom i nakon što su njezine zaruke s neimenovanim tajkunom propale.

Kult utemeljen na Lifespringu koji je zabranjen 1980-ih

'Ruslana je bila tipična žrtva, ponekad je lakše počiniti samoubojstvo nego ništa ne promijeniti u svom životu', navodno mu je rekla jedna od članica kulta s kojom je razgovarao o pokojnoj manekenki.

Pomerantsev objašnjava kako je kult Rose of the World baziran na Lifespringu, kultu koji je osnovan u SAD-u 1974. godine, a funkcionira na način da autoritativni treneri, koji provode veliki niz striktnih pravila ponašanja, dominiraju članovima.

Nakon nekoliko sudskih tužbi tijekom 1980-ih godina od strane bivših članova Lifespringa i njihovih obitelji, od kojih su neki optuživali kult za smrt, Lifespring je ugašen i zabranjen u SAD-u. Međutim, neke njegove podružnice, koje su se razgranale diljem svijeta, su preživjele.

Neke od zemalja u kojima je Lifespring opstao su i bivše članice SSSR-a, odakle su porijeklom i ove manekenke.

'Okrivite njihov posao, možda i drogu, ali ne nas'

'Korshunova je imala ono što mi zovemo povratak na staro. Osjetila je da je pomalo zastranila. Mogli ste je naći kako luta ulicama, nesigurna u to što radi tamo. Možda je i plakala po noći. Ali nije se mogla ubiti. Mi smo je izliječili od svih problema koje je mogla imati. A Drozdova? Ona je već bila izgubljena. Pokušali smo joj pomoći, zaista jesmo. Ali ona je odbila transformaciju. Okrivite njihov posao, možda i drogu, ali ne nas', komentirao je neimenovani trener iz Rose of the Winda Pomerantsevu.

Ipak, Rick Ross iz Foruma za edukaciju o kultovima nikako se ne slaže s tim. On smatra kako su si ove dvije djevojke oduzele život baš zbog toga što su bile u kultu.

'Ovakve organizacije nikad ne krive sebe. Uvijek kažu da je kriva žrtva. Djeluju poput droge na ljude - daju vam komadić iskustva, a onda se ovisnici uvijek vraćaju po još. Ozbiljni problemi počinju kad ljudi napuste kult. Takvi susreti postanu njihov život i onda se u njihov život vraća praznina. Oni osjetljivi naposljetku se slome', smatra Ross.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 17:20