LEGENDARNA GLUMICA

KSENIJA PAJIĆ 'Pristala bih samo na divlji brak. Onaj s potpisom više me ne zanima'

Legendarna glumica koja tumači Elenu Župan Magdić u seriji ‘Vatre ivanjske’ govori kako joj je deset godina rada u sapunicama pomoglo da kupi vlastitu nekretninu te otkriva koliko joj nedostaje rodna Rijeka
 Marko Miščević/CROPIX

Jedna od ikona hrvatskog glumišta Ksenija Pajić, uz svoju bogatu filmsku i kazališnu karijeru, u posljednjih deset godina postala je veteranka sapunica hrvatske proizvodnje. Igrala je u ‘Villi Mariji, ‘Ljubavi u zaleđu’, ‘Ponosu Ratkajevih’, ‘Sve će biti dobro’, ‘Najboljim godinama’ i ‘Tajnama’, i to pretežno uloge negativki. Od rujna glumicu, koja je prvu veliku slavu doživjela 1987. godine s ulogom Matilde u filmu ‘Oficir s ružom’, gledamo u RTL-ovim ‘Vatrama ivanjskim’, u ulozi arogantne Elene Župan Magdić, najmoćnije žene Ivanja koja je predmet prezira mještana.

Sa Ksenijom Pajić razgovarali smo upravo na setu ‘Vatri ivanjskih’ u zagrebačkom Jadran filmu gdje su s pažljivom brigom o najsitnijim detaljima scenografije i rekvizita napravljeni dom Elene i Bože Magdića, Dinke i Patrika Vidana, krčma u Ivanju...

Stoički na setu

Budući da već ima deset godina iskustva rada u telenovelama, Ksenija Pajić stoički podnosi cjelodnevni boravak na setu, s pauzom za ručak u obližnjoj menzi. Kako se glumački nosi s karakterom ohole seoske moćnice koju tumači?

- Mislim da Elena nije najnegativniji lik koji sam igrala u serijama. Elena je zamišljena kao karakter koji nema sposobnost držati sve konce u rukama u svojim zločestim naumima, kontrolirati situaciju u obitelji i izvan nje. Nešto je prostodušnija od prethodnog lika koji sam tumačila u sapunici, Brigite iz ‘Tajni’. Nije tako inteligentna, nije tako brza, rekli bismo da je zlica amater. Tako je, barem zasad. Naime, scenarij nije do kraja završen, pa ni ja ne znam što će Elena na kraju biti spremna učiniti - govori Ksenija Pajić.

Glumica u seriji ima, među ostalim, zadaću tumačenja kompleksnog sestrinskog odnosa, obiteljske veze narušene zbog emotivne vezanosti za istog muškarca. U tome ostvaruje prvu profesionalnu suradnju s kolegicom Lindom Begonjom.

Glazbenica u kući

- Jako volim Lindu Begonju kao kolegicu, a i privatno. Čini mi se da smo pronašle šifru za naš odnos u seriji. Naime, uz svu netrpeljivost koju Elena i Dinka osjećaju jedna za drugu, negdje duboko postoji i jedna doza ljubavi - ističe glumica koja u seriji RTL-a prvi put surađuje i s Ornelom Višticom, koja igra njezinu kćer, te s Franom Perišinom s kojim je 80-ih bila u istoj klasi na Akademiji, a tek sad su se zajedno našli pred kamerama, i to u ulozi supružnika.

Deset godina rada u TV serijama financijski je pomoglo glumici - koja je profesionalno u glumačkom poslu 30 godina, diplomirala je 1984. na zagrebačkoj Akademiji - da prije nekoliko godina konačno kupi svoj stan. Riječ je o dvosobnom stanu od 60 četvornih metara na Črnomercu.

- Prešla sam 50. godinu i bilo je, hvala Bogu, vrijeme da imam vlastiti stan. Nedavno su se, naime, po novinama pojavili napisi o izmišljenim basnoslovnim svotama koje ja zarađujem po serijama te o plaći u kazalištu kakvu nemam. Senzacionalizam te vrste malo mi je zasmetao. Zar ljudi misle da bi glumci koji rade cijeli život trebali biti podstanari? Pa, nemam ja 20 godina. I ne živim ni u kakvom luksuzu, školujem kćer, stan sam otplaćivala na kredit... - govori.

Ksenija Pajić živi u stanu na Črnomercu s kćeri Vitom (23) iz braka s Emilom Vukovom. Vita je naslijedila glazbeni talent od očeve obitelji: vrlo je vrijedna studentica, studira klavir paralelno na Glazbenoj akademiji u Zagrebu i Klagenfurtu.

- Nikad nisam morala bdjeti nad svojom kćeri kad je riječ o njezinu obrazovanju. Uvijek je bila vrlo samostalna. I u Petoj matematičkoj gimnaziji bila je odlična učenica, a uz to je paralelno pohađala srednju glazbenu školu. Kad je riječ o odnosu moje kćeri prema mojoj profesiji, gluma nije nešto što bi nju fasciniralo: pogleda ona predstavu, seriju ili film i kaže mi svoje mišljenje, kritiku. Uvijek je saslušam jer je pametna cura, i to je to. Kod kuće sam ja, naime, u prvom redu mama. Nikad svoj poziv nisam stavljala ispred majčinstva i odnosa mene i moje kćeri - objašnjava Ksenija Pajić.

Budući da živimo u krajnje hektičnom vremenu, mnogi roditelji, čija su djeca danas na pragu zrelosti ili u najranijim zrelim godinama, strahuju na neki način oko toga na koji će se način njihova djeca u sutrašnjici snaći.

- Naravno da se brinem za Vitinu budućnost, voljela bih da ostane u svojoj profesiji, da može živjeti od nje. No, s druge strane, sretna sam što ona studira baš ono što voli. I dok god se ona bude mogla usavršavati i ja joj budem u stanju to školovanje financijski priuštiti, sigurna sam da će se, s obzirom na njenu radišnost i talent, pronaći mjesto za nju u glazbenoj profesiji - nastavlja Ksenija Pajić koja uz svoju kćer svaki put otkriva neki novi kompozicijski dragulj klasične glazbe. Vita kod kuće svira Chopina, Schumanna, Rahmanjinova, a njezinoj je majci najveće zadovoljstvo kad izvodi Johanna Sebastiana Bacha čije je skladbe glumica zavoljela i prije nego što joj se kći odlučila baviti glazbom.

Moderna žena

Ksenija Pajić i nakon više od 70-ak uloga u kazalištu, na filmu i televiziji jednako voli svoj poziv i raduje se svakom novom danu na setu. U slobodno vrijeme veseli se i šetnjama sa psom, već dvije godine ima mješanku koju je udomila. Uz druženja s prijateljima, radost su joj i odlasci u kazalište, gledanje predstava u kojima kolege igraju. Prošli je tjedan pogledala predstavu ‘Amadeus’ u Gavelli i svidjela joj se. Ističe izuzetan trud redateljice i glumaca u komadu o odnosu genijalnog skladatelja i Salierija.

Kako je rastavljena još od kraja devedesetih godina, Ksenija Pajić trezveno govori o stvarima koje donosi život neudane, zrele žene.

- Odgovorna sam sama sebi, kako napravim, tako mi je, kako si organiziram život, tako će mi biti. Nekad mi ta situacija olakšava život, a nekad bi mi možda bilo lakše da je još netko tu da mi pomogne. Ali, imam i puno prijatelja i prijateljica s kojima se posavjetujem, s kojima dijelim i probleme i radosti. U svakom slučaju, ne osjećam to što nisam u braku ni kao prednost, ni kao nedostatak. To je tako... I nema šanse da se više u životu udam. Na zajednički život bih pristala, na formalni brak ne. Ne bih potpisala, ja sam moderna - smije se.

Dječja pisma

Kad je riječ o pismima obožavatelja, glumica uglavnom prima pisma od djece.

- U posljednje vrijeme dobila sam pisma tri djevojčice koje me žele upoznati, a jedna me čak i nacrtala. Moram naći vremena da im odgovorim. Što se tiče muških obožavatelja, vremena kad su se neka fina gospoda uljudno obraćala glumicama putem pisama ili ih s cvijećem čekala ispred kazališta odavno su prošla. Nepoznata gospoda vam se eventualno obrate na ulici i u tramvaju, komplimentiraju, čestitaju, razmjene koju riječ.

Glumica rođena 1961. u Rijeci, u rodnom gradu ne živi od 18. godine kada je upisala Akademiju u Zagrebu. U Rijeci i danas žive njezini roditelji koji su u mirovini.

- Jako volim Rijeku. Nedostaje mi. Rijetko idem u rodni grad jer kad ne snimam seriju, vikendom igram u predstavama. Uglavnom se uspijem zaletjeti samo na jedan dan. Čim se približim Rijeci i vidim krš, drugačije raslinje, neke druge mirise, odmah se bolje osjećam - nostalgično kaže glumica koja svaki put kada dođe u Rijeku kod mame i tate, koji žive pokraj Guvernerove palače, obavezno ode na tržnicu koja joj je posebno lijepo mjesto, prošeta se rivom da udahne malo mora i obavezno po Korzu. U roditeljskom domu u Rijeci je i njezin veliki kritičar - mama koja uvijek ozbiljno sudi o Ksenijinim ulogama i pažljivo broji je li se koji kilogram udebljala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:50